STAVANGER (Eurosport.no):
Med fanfarer, nye eiere, ny logo og masse penger skulle IK Start ta Eliteserien med storm etter opprykket før 2018-sesongen. Inn kom en drøss spillere, deriblant Kevin Kabran, for en sum omkring 3,5 millioner kroner – en av sørlendingenes største signeringer de siste årene.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24

Vil ikke snakke om Start-perioden

Etter to nedrykk og en sesong i OBOS-ligaen, inkludert et utlån til Elfsborg, satte 27-åringen i januar kurs for Stavanger etter det som må betegnes som en frustrerende tid på Sørlandet.
– Å prate om den tiden er ikke så relevant nå, men det har vært godt å komme hit til en ny, god gjeng med gutter som har tatt meg godt imot og alle holder et høyt nivå. Det kjennes bra, det er bare positivt, sier spilleren selv til Discovery.
Vi setter oss ned med ham på tribunen på SR Bank Arena. Det er vår i lufta og svensken har vært på plass i sin nye by i noen uker, uten at han har fått kjenne på hva Vågen har å tilby på kveldstid riktig enda. Det går i å trene, slappe av hjemme, passe på kroppen etter det han omtaler som en «liten muskelgreie» som varte en ukes tid, og derfor trappe opp langsomt mot seriestart.
Det ble en fin scoring i internkampen Discovery overvar denne dagen, og nettopp flere scoringer er stikkord for hva Vikings nye trenerduo ønsker seg av vinterens klart største signering i Jåttåvågen.
– Kevin viser igjen i dag at han scorer mål og han er veldig involvert i det offensive. Før han fikk den lille skaden hamret han inn mål på trening, og det er vårt fokus – at han skal produsere mer målpoeng, beskriver Morten Jensen.

Sammen med Bjarte Lunde Aarsheim skal de få det beste ut av en angrepsspiller som ble stående på 11 mål på 71 cup- og seriekamper for Start.
– Vi hadde en god prat før jeg kom, jeg snakket med begge to et par ganger. De forklarte hvordan de vil at vi skal spille og hvordan de vil anvende meg, så det kjentes ut som perfect match, sier Kabran.
Kabran var i en periode den spilleren i Eliteserien som skjøt flest ganger uten å få hull på byllen i fjor, inntil det løsnet foran mål den 8. november. Da ble det tre scoringer på tre kamper på rappen. Fram til det var det en nedslått svenske som måtte svare gang på gang hvorfor ikke alle skuddene resulterte i tellende resultat.
– Jeg vet at jeg har mål i meg, så det gjelder bare å trener hardt og få det ut i kamp. Vi fininnstiller detaljene på trening for å få ut det maksimale, sier han om selvtilliten foran mål.

Svak uttelling minner om Berisha

Til slutt endte han på de tre scoringene på 54 skudd. En uttelling på 5,5 prosent. Ingen andre spillere med flere enn 45 avslutninger i 2020 hadde svakere uttellingsprosent.
For Jensen og Lunde Aarsheim var det en ahaopplevelse å kikke grundigere på Kabrans 2020-sesong i gult og sort.
– Vi har gjort en grundig analyse på alle avslutningsmulighetene han kom til i fjor, og har sett på hvordan han kan omsette de mulighetene til mål. Analysene viste at det er en spiller som har potensial til å score mange mål i Eliteserien. Det går på om han er i balanse/ubalanse når han avslutter, bruker han en touch for mye, i hvilke posisjoner burde han vært i som han ikke var i, bevegelser i boks osv.
Dermed bestemte klubben seg for å legge pengene på bordet Start ville ha og tilby en treårskontrakt til 27-åringen. Prosjektet «Kabran + mål = sant» minner om den samme jobben trenerne gjorde med Veton Berisha da han kom til Viking i fjor vår, etter en frustrerende sesong i Brann i 2019.
– Ja, det er sammenlignbart. Vi så jo det at Veton kom til ekstremt mange sjanser i Brann, men så ble det ikke så mange mål ut av det. Det er spesielt Morten som har gjort en ekstremt bra jobb og har sin spisskompetanse på det området, i offensiv boks, og har brukt tid på både Veton og Kevin på å bli enda vassere, beskriver Lunde Aarsheim.
Spissen gikk fra tre scoringer og åtte assists i rødt til 16 mål og sju målgivende for klubben i hans hjerte i fjor. Håpet er å se noe av den samme utviklingen hos Kabran.

Går i analysedybden

For Kabran er det ikke noe nytt å se på egne skuddforsøk på video, men han er fornøyd med å gå i dybden på hva som mangler for å øke effektiviteten.
– Vi har gått gjennom nesten alle skuddene jeg hadde i fjor, detaljene ligger i om jeg skal komme til skudd tidligere eller hurtigere, hvor man skal plassere ballen og hvilken teknikk man skal anvende. Kanskje jeg skal komme meg inn i boksen mer.
– Var det noe du ble overrasket over å se på analysen, hvilke justeringer er mulig å gjøre?
– Jeg har forskjellige typer avslutninger jeg kan benytte meg av, det handler først og fremst om å komme i rette situasjoner og være rolig, sette skuddene i hjørnet istedenfor å sikte på krysset, for eksempel. Samtidig så er dette et nytt lag, så kanskje jeg kommer til flere og bedre avslutningsmuligheter her.
Han høster ros fra trenerteamet, som seg hør og bør på dette tidspunktet av sesongen.
– Han har vært veldig positiv, han er en klar forsterkning for oss. En seriøs spiller som har glidd godt inn i gruppa, så vi har vært veldig fornøyd med det Kevin har levert til nå, skryter Aarsheim.
– Han er med i disse videomøtene så han får eierskap til det og hvordan vi ønsker at han skal spille. Vi har vært i den situasjonen med Veton, så vi håper og tror vi kan få mål av han også, følger Jensen opp.

Ser til Neymar og Henry

De to siste sesongene har Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi vært nøkkelspillere i Viking på lagets venstrekant. Tripic noterte seg for 11 målpoeng på 24 kamper i 2019, mens Bytyqi hadde sitt definitive gjennombrudd i fjor. Det ble formidable 10 scoringer og 12 målgivende for 24-åringen. Der ligger lista for hva Viking håper å få ut av svensken, som mener det er hans drømmerolle.
– Jeg kan gå på utsiden, jeg kan gå på innsiden, men det er den posisjonen jeg liker best. Nå bruker vi pre-season til å få til alle relasjoner og å komme inn i gruppa, som er «jättebra», så det har vært lett. Jeg må forstå hva de vil med meg og så jobber vi med hvordan vi kan implementere mine egenskaper, forklarer han.
– Har du noen forbilder på avslutningsteknikk?
– Det å curle avslutningene har jeg jobbet med lenge og det vet jeg at jeg har i meg, og man ser på de beste i verden på hvilke avslutningsteknikker de bruker. Neymar er kanskje best på det nå, men opp gjennom så har jeg sett mest på Thierry Henry, for han brukte den teknikken mye. Måten han fnyser av målvakten og bare legger ballen i hjørnet, det liker jeg, konstaterer Kabran.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51