Advokat Eirik Monsen er engasjert i saken gjennom sin rolle som advokat i Norske Idrettutøveres Sentralorganisasjon (NISO). I tillegg representerer han en ansatt i Strømsgodset gjennom eget advokatfirma. Han forteller at han har vært kjent med saken i rundt halvannen uke.
– På et generelt grunnlag så er det jo skremmende at vi havner i en slik situasjon etter ganske mange hendelser på kort tid i fjor, med Pellegrino i Aalesund, og andre episoder i Sandefjord og Start. Det var en samlet fotballfamilie som gikk ut og sa at vi skulle ha nulltoleranse for rasisme, men så opplever vi det igjen. Vi greier ikke å lære av tidligere feil. Det er bare trist og håpløst, sier Monsen til Discovery.
Eliteserien
Se høydepunktene: Tre kanonkuler da Tromsø slo KBK
14/08/2022 KLOKKEN 18:45
Torsdag formiddag kunne Discovery avsløre at Strømsgodset-trener Henrik Pedersen har kommet med rasistiske bemerkninger og uønsket oppførsel overfor enkeltpersoner innad i klubben.
Pedersen har ikke svart på Discoverys henvendelser, men i en pressemelding publisert på Godsets hjemmesider fredag kveld avviste han dette. Henrik Pedersen har blitt forelagt sitatene advokat Eirik Monsen. Discovery har foreløpig ikke fått noe svar fra Pedersen eller noen representant for ham.
Klubben har bekreftet at de har iverksatt en intern utredning av saken. Ivar Strømsjordet er styreleder i toppfotballen til Godset, og han greier ut om denne prosessen til Discovery søndag morgen.
– Per nå har vi snakket med spillere og trenere, vi hadde et styremøte lørdag og har avtalt møter med klienten til Monsen på mandag. Vi skal også ha et møte med Henrik Pedersen mandag, sier han.
Han kan også bekrefte NISOs rolle i saken og forteller at klubben har tilrettelagt for spillerne, slik at de kan si fra til sin interesseorganisasjon hvis de ønsker.
– Spillerne har hatt en åpen linje inn til NISO for å si fra om de ønsker å sende bekymringsmeldinger til dem.
De kommende møtene ble først omtalt av VG tidligere søndag, men overfor Discovery kommer Strømsjordet med ytterligere informasjon. Hvis alt går etter planen, sitter Strømsgodsets styre med en konklusjon om veien videre for Henrik Pedersen i løpet av mandagen.

Håper på avklaring mandag

Møtene som skal foregå med Monsens klient og Henrik Pedersen selv kan fort bli de avgjørende samtalene som avgjør Henrik Pedersens framtid i klubben.
– På mandag håper vi å ha tilstrekkelig grunnlag til å konkludere i saken. Det er ambisjonen vår, selv om det selvfølgelig kan dukke opp ting som gjør at vi må undersøke ytterligere også, forteller Strømsjordet.
På spørsmål om hvordan han opplever Strømsgodsets åpenhet overfor samarbeidspartnere og supportere, svarer styrelederen:
– Først må vi få gjort denne jobben og innhente alt av opplysninger. Etter det kan vi gå ut med informasjon til supportere, sponsorer og andre. Det er derfor vi håper på en rask avklaring. Samtidig må det gjøres en grundig jobb. Det er alvorlige forhold som tas opp i media, så dette må gjøres på en skikkelig måte.
Dag Lindseth Andersen, daglig leder i klubben, har også vært i kontakt med Discovery på søndag. Han uttaler seg som øverste leder i administrasjonen og som arbeidsgiver.
– Vi bekrefter å ha hatt en prosess gående med advokat Monsen og hans klient. Fremdriften i denne prosessen har i stor grad vært styrt av advokat Monsens klient.
– Som arbeidsgiver må vi ivareta alle ansattes rettigheter, og i en slik sak er det naturlig at vi må bruke litt tid før vi konkluderer.

I dialog med spillerne

Monsen sier at han ble hyret av den ansatte i Godset for å ivareta rettighetene hans.
– En av grunnene til at man hyrer en advokat, er at man er usikker på hvilke rettigheter man har i den situasjonen man befinner seg i, men vet at det er begått en urett. Det trenger ikke å være mer dramatisk enn som så. En vil gjerne ha en advokat som kan bistå i møter med klubben og som kan synliggjøre de rettigheter og regler som gjelder, sier Monsen.
Han vil per nå ikke gå nærmere inn på klientens erfaringer.
Advokaten forteller at han også er i dialog med spillerne i klubben for å ivareta deres interesser.

Fikk redegjort for egen versjon

Monsen har sammen med sin klient vært i ett møte med Godset-ledelsen for å danne et bilde av situasjonen og det som har skjedd.
– Der fikk klienten min redegjort for sin versjon og opplevelser på en god måte. Vi opplever at det ble respektert og lyttet til, og at vi var enige om at det ikke var akseptabel adferd, sier Monsen.
– Så har det nok vært vanskelig for klubben å finne ut hvordan de best kan håndtere dette når vi har havnet en slik situasjon. Og vi har heller ikke pushet det, fortsetter han.

– Bra for idretten

Denne uken ble saken kjent i mediene, etter at Discovery avslørte de rasistiske bemerkningene som Henrik Pedersen skal ha kommet med.
– Det gjør det mer krevende, men det er positivt at det kommer ut med tanke på at vi må få vekk all form for rasisme. Da tror jeg at en offentliggjøring som vi får her, krevende som det er for de involverte partene, er bra for idretten, sier Monsen.
Sett denne?

Junker snakker ut om den turbulente Glimt-tiden

Eliteserien
Se høydepunktene: Jerv slo Lillestrøm etter omdiskutert straffespark
14/08/2022 KLOKKEN 18:44
Eliteserien
Se høydepunktene: Haugesund slo Aalesund etter enormt sjansesløseri
13/08/2022 KLOKKEN 16:33