OSLO/MOLDE:
Bodø/Glimts Alfons Sampsted spilte tirsdag kveld i Island U21s 2-0-seier over Luxembourg. Onsdag vendte han hjem til Norge. Strømsgodsets Ari Leifsson og Valdimar Thor Ingimundarsson er også en del av det islandske U21-landslaget. De ble satt i hjemmekarantene da de kom tilbake til Norge, da det ble kjent at én spiller i den islandske troppen testet positivt for covid-19.
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 PÅ 18:01
Fredag kveld landet Bodø/Glimt i Molde og lagets spillerbuss trillet inn foran Seilet hotell like etter klokken 18.30. Ombord var ingen Sampsted.
– Han er syk, så han er ikke med oss, var trener Kjetil Knutsens første kommentar til Eurosport utenfor hotellet.
En halvtime senere ringte treneren for å korrigere.
– Han er ikke syk. Han var inne med gruppen på Aspmyra i går, men så ble han sendt hjem. Jeg trodde det var på grunn av sykdom, men det viser seg at vårt fysiske apparat sendte ham hjem i karantene etter at vi litt over klokken 12 i går (torsdag) fikk en e-post fra det islandske forbundet om at en av deres spillere var smittet med covid-19, sier Knutsen.

Var til stede på Aspmyra

Strømsgodsets lege Erik Dag Knudsen bekrefter overfor Eurosport fredag kveld at deres islandske duo Ingimundarsson og Leifsson ble sendt rett i hjemmekarantene, slik reglene sier, selv om de begge testet negativt på covid-19 ved ankomst Gardermoen onsdag. Klubben ble varslet samme dag, ifølge legen, altså dagen før Glimt fikk beskjed fra Islands fotballforbund.
– Begge spillerne er satt i ti dagers hjemmekarantene, i henhold norsk til norsk smittevernlov, uttalte Knudsen til godset.no.
Også Bodø/Glimts Sampsted var en del av den nevnte troppen. Han leverte først en negativ test etter at han kom tilbake til Norge. 22-åringen hadde treningsfri ved hjemkomst onsdag, men var til stede på Aspmyra torsdag.
Først 12.04 den dagen fikk Glimt beskjed om smitten på det islandske laget, opplyser Glimts team manager Håvard Sakariassen. Sampsted ble så sendt rett hjem. Også Viking fikk beskjed først torsdag.
Da Glimt-troppen ankom Seilet hotell, var Knutsen usikker på det nøyaktige hendelsesforløpet, grunnet et hektisk program de to siste dagene, men etter å ha gått opp løypa med kolleger i klubben var han sikrere da han ringte opp senere på kvelden.
– Han trente med oss torsdag og var med i gruppen da. Han trente alternativt siden det var to dager etter kamp. Han har ikke vært i kontakt med hele laget, mest det fysiske apparatet egentlig, men ja, han har vært i samme garderobe som de andre, beskriver han.
– Men burde ikke Sampsted vært holdt unna gruppen og vært i hjemmekarantene i henhold til norske smittevernlover, så lenge det var en lagkamerat på Island som var smittet av covid-19?
– Alfons kom onsdag formiddag, og han kunne ikke gå ut før han hadde fått svar på covid-19-testen han tok på Gardermoen. Den fikk han negativt svar på, og så trente han alternativt på Aspmyra torsdag. Vi fikk mail fra det islandske forbundet klokken 12:04 i går. Vi kunne ikke sende ham hjem før vi fikk beskjed om at det var smitte i det islandske laget. Han hadde ikke gått inn i gruppen hvis vi visste det, sier Knutsen.

Fått beskjed på forskjellige tidspunkter

Viking-spiller Axel Óscar Andrésson var også en del av den islandske U21-troppen. Han gikk rett i hjemmekarantene ved ankomst Norge. Viking-lege Halvard Øen Grova forteller at også de fikk beskjed om den islandske smitten først torsdag. På det tidspunktet hadde han imidlertid ikke vært i kontakt med laget. Han testet negativt ved første test, men må også sitte i karantene i ti dager.
Også i Allsvenskan har de hatt islendinger på U21-landslaget denne uka. IFK Norrköpings supertalent Isak Bergmann Johannesson (17) kom hjem til Sverige onsdag og dro rett i det svenskene kaller «familiekarantene», grunnet smitten i det islandske laget.
Dette fikk klubben beskjed om på onsdag, sier Norrköpings idrettsskadeterapeut Dale Reese til Fotbollskanalen.
Altså fikk også den klubben varsel onsdag og ikke torsdag, slik Bodø/Glimt sier de fikk. Glimts team manager Sakariassen erkjenner at det er litt rart at klubbene har fått beskjed til forskjellige tidspunkter.
Eurosport har forsøkt å få kontakt med Kjetil Knutsen og daglig leder Thomassen om hvordan Glimt stiller seg til at de tilsynelatende har fått varsel fra det islandske forbundet et døgn senere enn både IFK Norrköping og Viking. Førstnevnte viser til team manager Sakariassen.
– Man får gjort noe med de tingene man får gjort noe med her i livet, sier Sakariassen.
Han påpeker at man løper en viss risiko for å bli smittet uansett hvor man befinner seg, i tillegg til at smittevernsreglene rundt de islandske landslagene er strenge, slik de er for de norske.
– Alt vi kan gjøre er å forholde oss til retningslinjene og handle samvittighetsfullt utifra dem.Vi fikk beskjed da vi fikk beskjed, sier Sakariassen.
Eurosport fikk svar fra Islands fotballforbund lørdag morgen. Generalsekretær Klara Bjartmarz opplyser at de fikk beskjed om smitten av spillerens klubb torsdag morgen, etter at han testet seg i landet han spiller klubbfotball dagen før. Deretter sendte det islandske forbundet ut beskjed til de respektive klubbene 12.04.
På spørsmål om hvordan det er mulig at klubbene har fått beskjed til forskjellige tidspunkter, sier forbundet at det er noe man bare kan spekulere på.

Flere fravær

Med skadefraværene til Sondre Brunstad Fet og nykommer Hugo Vetlesen og Sampsted i karantene, har Glimts suksesstrener litt å tenke på med laguttaket sitt før oppgjøret mot Molde lørdag.
Mye tyder på at Morten Konradsen bekler høyrebacken og at comebacksigneringen på deadline day, Vegard Leikvoll Moberg, tar den høyre indreløperplassen. Begge er med til Molde.
For å gjøre vondt verre før bortemøtet med MFK kan det hende Glimt må klare seg uten begge sine foretrukne kantspillere lørdag kveld. Hverken stjerneskuddet Philip Zinckernagel eller Jens Petter Hauge-erstatter Ola Solbakken var å se blant spillerne som kom av bussen torsdag kveld.
I alle fall kunne ikke Eurosports reporter se de to stige av bussen. Begge to har slitt med skader og trent alternativt tidligere i uka.
– Vi presenterer laget kl 19:15 i morgen, du får vente å se til da. Det er ikke sikkert du har sett alle som har gått inn, svarer Knutsen kryptisk på spørsmål om Glimt må klare seg uten sin soleklare poengkonge Zinckernagel i morgen.
Marius Lode er suspendert.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 PÅ 18:53
Eliteserien
Høydramatisk da LSK klatret til toppen av tabellen: – Det smaker litt ekstra
18/04/2022 PÅ 18:10