BEKKESTUA (Eurosport.no):
I forrige uke informerte Folkehelseinstituttet (FHI) om en økende smitte i deler av samfunnet og la samtidig fram nye karanteneregler. De nye retningslinjene fra FHI, som trådte i kraft fra og med 13. august, går ut på at «alle nærkontakter til smitte skal i karantene, og det skilles ikke lenger på type nærkontakt».
Eliteserien
Kandidat årets mål: Thomas Lehne Olsen
10 TIMER SIDEN
I praksis betyr de nye retningslinjene til FHI at om en fotballspiller blir smittet av koronaviruset, er hele laget nødt til å gå i ti dagers karantene. Det samme gjelder om laget har spilt mot et annet lag – da må begge lag i karantene.
– Her kan vi jo drodle veldig mye om hva som kan skje og hvis, men det er klart at om det skulle oppstå smitte ved at en spiller eller trener er uheldig, blir det veldig vanskelig å gjøre sesongen rettferdig når det gjelder hvem som vinner og rykker ned og den biten, hvis et lag ikke får trent sammen på ti dager. Så vi håper veldig at vi unngår det, sier sportslig leder i Stabæk Torgeir Bjarmann til Eurosport.
– Så det er viktig at spillerne er sitt ansvar bevisst, men det tror jeg de aller fleste er. Jeg håper og tror det går bra, men det blir utrolig vanskelig hvis en skulle bli smittet, legger han til.
Se intervju med Bjarmann her. Saken fortsetter under videoen:

Bjarmann: – Kan bli vanskelig å gjøre det rettferdig

Snøballen rulle

For da vil snøballen fort kunne rulle seg stor også. Ved et eksempel der Stabæk får en smittet spiller, vil de ikke kunne trene sammen på ti dager. I den gitte tidagersperioden vil de trolig ha to kamper som vil måtte utsettes. Det vil naturligvis også påvirke motstandernes kampprogram i den perioden – i tillegg til et mulig motstanderlag i karantene og så deres neste motstandere igjen.
Et smittetilfelle kan altså i verste fall gi store ringvirkninger.
– Vil det da nesten kunne bli umulig å gjennomføre?
– Ja, det vil nok i hvert fall bli veldig vanskelig. Nå har jo norsk toppfotball vært ekstremt flinke til å komme i gang og fulgt alle protokoller, så man skal ikke si at det er helt umulig å få gjennomført. Men det høres ganske vanskelig ut med det tidsperspektivet man har ved å bli ferdig 19. desember. Hvis det også blir fullt landslagsprogram, noen skal ut i Champions- og Europa League og i tillegg en cup, blir det en stor suppe som blir vanskelig å få gjennomført, sier Bjarmann.
– Men jeg håper og tror og krysser alle fingre for at det skal gå bra, både med toppfotballen og Norge generelt, så skal vi nok løse dette her også.
– Tror du at noen vil være så kyniske at de ikke vil rapportere inn eventuelle smittetilfeller for å unngå dette?
– Nei, jeg tror det er såpass åpenhet både om hvordan man blir smittet og hvor enkelt det er, for man kan jo være uheldig, så det tror jeg ikke. Jeg tror det er stor takhøyde og åpenhet om dette. Brann hadde jo et tilfelle, og det gikk veldig bra. Det tror jeg ikke det er noen fare med. Hvis noen skulle få det, tror jeg de vil melde fra med en gang. Det er det absolutt viktigste, fotball kommer jo i andre rekke når det handler om koronaviruset.
Aalesund-trener Lars Bohinen uttalte seg nylig kritisk til informasjonsflyten rundt akkurat dette temaet. På Nadderud har de ikke noe å utsette på den.
– For min del føler jeg at vi har fått den informasjonen vi trenger. Det er klart at man får ikke gitt alle beskjeder før de nasjonale reglene endres, og det er jo de som har endret seg nå. Det har vært mange møtes på Teams, store møter med masse info om nye regelendringer og protokollendringer. Jeg skjønner godt at det kan oppfattes slik eller at man ikke får med seg alt, men i det store og hele tror jeg informasjonsflyten har vært bra, sier Bjarmann og tilføyer:
– Spillerne våre har fått info underveis og ekstremt nøye da vi satte i gang hele greia. Vi har for så vidt ikke endret på den protokollen. Vi har vært litt føre var og tatt ut et par spillere som går på videregående. Selv om de kan gå på skole, gjør de ikke det nå. De har fått et eget opplegg akkurat for å forebygge smitte.
Se hva Stabæk-trener Jan Jönsson sier om situasjonen. Saken fortsetter under videoen:

Informerte spillerne: – Må være minst like disiplinerte som vi har vært

Spillerne informert

– I mars var det ingen større sak, for vi fotballspillere lever et ganske karantenelignende alltid, sier Marcus Sandberg med et smil.
Spillerne har hatt fri et par dager, og fikk litt ny informasjon i forbindelse med treningsøkta ute på et soldekket Nadderud-teppe onsdag.
– Det kan komme til å få store konsekvenser, så jeg tror alle er veldig nøye og vil spille. Vi vet hvor uvisst det var i mars, april og mai, da vi ikke visste hva som skulle skje. Det er arbeidsplasser på spill, og jeg tror alle i og rundt klubbene er veldig nøye, sier han og fortsetter:
– Og så er det noen ting du ikke kan vegre deg mot. Det er klart at vi skal ha all respekt for dette, men samtidig er det jo veldig ekstremt, da, om en spiller får det, skal to Eliteserie-lag i karantene. Uten å si for mye, for vi skal ha kjemperespekt for dette, men det kjennes litt som om de ikke har tenkt helt gjennom det.
Stabæk-trener Jan Jönsson tok en ekstra prat med spillerne sine angående temaet onsdag.
– Vi har oppdatert guttene i dag, og må fortsette å være minst like disiplinerte som vi har vært. Vi har gjort det vi kan, og der synes jeg vi har vært bra. Det er ikke alltid du selv kan påvirke, men det du kan påvirke skal du forsøke å gjøre så nøye som mulig, sier han til Eurosport.
– Hva synes du om det?
– Det høres jo strengt ut og vanskelig å leve etter, men vi må bare gjøre det vi kan for å forholde oss til det. Det har vel lagene lyktes bra med så langt.
Også han erkjenner at det kan bli trøblete med gjennomføring av alle kampene dersom noen blir smittet.
– Det kan være et mørkt scenario, så jeg vil helst ikke se det. Bare mane til de vi har og det vi kan gjøre i våre nærmeste omgivelser, og håndtere det så godt som mulig.
Stabæk-keeper Marcus Sandberg har respekt for viruset, men synes de nye reglene virker noe ekstreme. Se intervju her:

– Kjennes litt som om de ikke har tenkt helt gjennom det

Eliteserien
Dette er årets mål i Eliteserien og OBOS-ligaen
11 TIMER SIDEN
Eliteserien
En av ekspertene vraker Ohi på sitt «Årets lag»: – Kan nesten trekke lodd
13 TIMER SIDEN