Mandag stod toppdommer Tom Harald Hagen fram som homofil i et intervju i lokalavisa Glåmdalen. Det skjer kun ett døgn etter at samme mann dømte den kontroversielle kampen på Intitliy arena, der Kristiansund-spiller Flamur Kastrati ropte «jævla soper» til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.
Eliteserien
Utsetter nok en Eliteserie-kamp: 23 (!) spillere er utilgjengelige
8 TIMER SIDEN
I intervjuet med lokalavisen forteller toppdommeren at det ikke burde være farlig å være homofil i toppidrettsmiljøet, og at det burde bli mer normalt å kunne snakke åpent om det. Hagen får støtte av lederen i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) Inge Alexander Gjestvang, som samtidig hyller 42-åringen for sin åpenhet.
– Det at han står fram som homofil har stor betydning. Det sender signaler om at det er rom for alle i toppfotballen, enten du er dommer, spiller eller trener, samtidig som at det også er fint at dette nok en gang settes på dagsorden. Fotballen skal være for alle, sier Gjestvang til Eurosport, før han legger til:
– Det er viktig med rollemodeller – også i fotballen, så dette er veldig positivt.

– Det skal være rom for å være skeiv også i fotballen

Det er få idrettsutøvere som velger å stå fram som homofil, og spesielt på herresiden i toppfotballen er det et fåtall som velger å ta dette steget. FRI-lederen synes det er flott at norske klubber viser større aksept, samtidig som at han skryter av Eliteserie-profiler som Tom Harald Hagen som velger å stå fram.
– Dette har vært et tema i en årrekke. På kvinnesiden har homofili hatt større aksept, men dette har dessverre manglet på herresiden. Flere jeg kjenner til har måttet trekke seg ut av miljøet fordi de ikke har kjent på tilhørighet, så det er veldig fint å se at klubbene åpner dørene og påpeker at dette ikke er noe problem, forteller Inge Alexander Gjestvang.
– Selv om det er kjempepositivt at klubber sier at det er rom for alle, kan det være krevende fordi folk vet at dette krever mye oppmerksomhet. Vi ser og vet at det koster, men synligheten kan ha utrolig mye å si. Det skal være rom for å være skeiv også i fotballen, legger lederen til.

– Mulighet for å lære

Søndagens kamp mellom Kristiansund og Vålerenga i Oslo har i ettertid handlet lite om det ene poenget lagene fikk hver etter å ha spilt 1-1 på Intility. Til lokalavisa Glåmdalen understreker Tom Harald Hagen at han ikke dømmer Kastrati for uttalelsene hans, ettersom han mener at det kan ha vært ubevisst. Kastrati har senere lag seg flat og beklaget uttalelsen, der han til VG blant annet sa at han ikke visste hva ordet «soper» betydde.
Kastrati sa også at «jeg håper at ved å fortelle sannheten, at jeg har vært skammelig ignorant, at jeg blir tilgitt, ikke av NFF eller KBK, men de jeg har gjort det vanskeligere for. Jeg har vært en outsider hele livet og det siste jeg vil er å hetse noen».
Inge Alexander Gjestvang i FRI synes beklagelsen til Flamur Kastrati er fint formulert.
– Det er vært betimelige og sterke reaksjoner etter Kastratis uttalelser etter søndagens kamp, og jeg tenker at de siste dagers hendelser er en mulighet for å lære. Kastrati sier selv at unnskyldningen hans ikke er til NFF eller KBK, men til de menneskene som har fått det vanskeligere, og det synes jeg er veldig fint, sier Gjestvang.
Eliteserien
Se høydepunktene: RBK reddet uavgjort mot Haugesund
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Murring blant fansen: Fagermo inviterer til prat med supporterne
I GÅR PÅ 13:17