• Følg hvert spark i Eliteserien på discovery+ og Eurosport.no
VALLE (Discovery):
1. juli lå Vålerenga på tredjeplass i Eliteserien med 19 poeng på elleve kamper. Hovedstadsklubben lå fire poeng bak Bodø/Glimt med én kamp mindre spilt. Bare Molde og Glimt hadde scoret flere, og bare fire klubber hadde sluppet inn færre.
Eliteserien
Solbakken med Molde-stikk: – Så fikk jeg sagt det også
23/09/2022 KLOKKEN 11:52
Når vi nå skriver midten av september har klubben fra Oslo Øst nå tatt syv poeng på like mange kamper – og bare vunnet én kamp. Ingen lag har scoret færre i den perioden, og bare Odd har sluppet inn flere.

– Veldig frusterende

Mandag tapte Vålerenga 3-0 mot Sandefjord borte, og dagen etter var Discovery på plass på Valle for å ta en prat med VIF-leiren. Trener Dag-Eilev Fagermo kommer med sine svar på hvorfor pilen har gått i feil retning for hovedstadslaget de siste månedene.
– Vi slipper inn for enkle mål. Både på innlegg og i bakrom. Det har vært en trend utover i sesongen. I tillegg skusles mulighetene våre til å score mål bort, sier Fagermo til Discovery.
Også spillerne var tilgjengelige for en prat dagen derpå.
– Det har vært veldig frustrerende, og det har ikke vært i nærheten av godt nok, sier Vålerengas høyreback Christian Borchgrevink til Discovery.

«Back to basic»

En av VIFs store akilesshæler den siste perioden er antall innslupne mål. For til tross for at Vålerenga stod med seks strake kamper uten tap i alle turneringer før tapet for Sandefjord, seiler Fagermos mannskap akterut i medaljekampen.
Mot laget fra hvalfangerbyen ble både Christian Borchgrevink og kaptein Jonatan Tollås Nation byttet ut til pause.
– Hva er grunnen til at VIF lekker såpass bakover for tiden?
– Det er det samme laget som har spilt sammen, uten at vi har fått inn en ny venstreback. Det er vanskelig å sette fingeren på, men det har helt klart vært for enkelt å score på oss. Tidligere i sesongen har vi vært gode spillemessig, men den siste tiden har vi ikke vært gode nok. Vi må gå i oss selv, for vi bak der har ikke vært gode nok, enkelt å greit, konkluderer Borchgrevink.
– Det klassiske er å gå «back to basic», og forsøke å snøre litt igjen. Tror vi skal ta litt kamp for kamp og tenke litt prestasjon. Hever man prestasjonen så kan vi se på resultatet etter det, legger høyrebacken til.
Sett intervjuet med Fagermo etter kampen? Se det her – saken fortsetter under videoen.

VIF-treneren frustrert: – Vi har hatt en fallende tendens over tid

– Komplisert

Mot laget fra hvalfangerbyen ble både Christian Borchrevink og kaptein Jonatan Tollås Nation byttet ut til pause. Det hjalp lite bakover, for i den andre omgangen scoret Sandefjord to mål til. VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation prøver å sette ord på de siste måneders fall, men klarer ikke å peke ut én spesfikk ting.
– Hva er grunnen til at det har blitt sånn i det siste?
– Nei, si det. Noe nytt har kommet inn, og vi har mistet noen spillere kan være en del av forklaringen. I tillegg er det mange spillere, meg selv inkludert, som ikke har vært i toppform. Men det er komplisert, og vanskelig å sette fingeren på én ting, svarer Vålerengas kaptein Jonatan Tollås Nation.
– Vi er mange spillere som tok bronse i fjor, og var med i vårsesongen. Vi vet det bor mye kvalitet her, men vi må få tilbake troen, og gjøre det bedre, sier Tollås Nation.
Se intervjuet med Tollås Nation her. Saken fortsetter under videoen.

Beskriver tapet som «uakseptabelt»: – Det var min tur til å bli ofret

– For temposvakt

I Fotballrunden, noen timer etter kampen mellom Sandefjord og Vålerenga, var ikke Discoverys ekspert Joacim Jonsson nådig i sin dom over hovedstadslaget.
– Jeg er faktisk ikke sjokkert heller. Dette (prestasjonen mot Sandefjord, journ.anm) har vært en gjenganger stort sett hele denne sesongen, sier Jonsson, før han fortsetter:
– Dette er rett og slett et for temposvakt lag. Dønnum var lyspunktet i starten av sesongen, der han gjorde veldig mye på egenhånd. Nå er det for lite spill i lengderetning og et for dårlig tempo.
Eksperten trekker spesielt fram fireren bak, i Leonard Zuta, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg og Christian Borchgrevink.
– Alle de fire bak der er temposvake, og det er noe som gjør at de ikke er i nærheten av å kjempe i toppen. VIF har en jobb å gjøre, for per nå er de ikke «dressed for success».
Se høydepunktene fra kampen her. Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Svakt forsvarsspill og klønete selvmål da VIF tapte for Sandefjord

Lagt medaljetankene på is

Nå handler alt om å nullstille for gjengen i kongeblått, for det er tross alt «kun» seks poeng opp til KBK på tredjeplass – i tillegg skal Vålerenga kjempe om videre avansement i cupen.
– Vi har mye å spille for. Cupkamp mot Odd, i tillegg er det mange lag like bak oss, og seks poeng til medalje. Finner vi formen og gnisten vi hadde i vår, så er det muligheter for medalje. Men inntil videre skal vi legge det på is, og ikke tenke så mye på resultat, utdyper Tollås Nation.
Til helgen venter serieleder Molde på Intility. En vanskelig kamp for VIF, men kapteinen tror kanskje han har nøkkelen til døra som kan åpne for hjemmeseier.
– Molde er et bra lag, men vi har slitt med å spille oss ut bakfra. Mot Molde er det en fin anledning til å få det til å sitte. De er god offensivt, men ikke gode i presset sitt, så det er muligheter for å straffe dem, sier en offensiv Tollås Nation.
Sett denne?

Bernt oppsummerer Eliteserie-runden: – Ikke syt!

Eliteserien
VIF politianmelder supporter etter pyrokasting: – Dette reagerer vi sterkt på
23/09/2022 KLOKKEN 09:11
Eliteserien
Sa nei til Rosenborg-forlengelse: – Vanskelig og trist
22/09/2022 KLOKKEN 10:39