• Se Real Madrid og Barcelona i den spanske supercupen 13. og 14. januar på discovery+. Sikre deg tilgang her
Tidligere Brann-spiller og bergenser Yaw Amankwah (32) forsvarte Brann-ledelsens planer om å legge kunstgress i Bergen.
– Jeg synes det er en modig og viktig avgjørelse av ledelsen i Brann. De får ufortjent mye kritikk. Skal man være fremtidsrettet så er det en stor fordel å ha et underlag som er mest mulig likt det andre har og det du spiller mye på. Det er kunstgress per nå, sa han til Eurosport.
Eliteserien
Se høydepunktene: HamKam spolerte festaften på Valle
2 TIMER SIDEN
– Av de største spillerne Norge har utviklet de siste årene, så har alle blitt utviklet på kunstgress. For meg holder ikke gress-argumentene vann rett og slett. Det er basert mer på følelser og sentimentalitet enn på rasjonelle tanker, fortsetter han.
Så kan man argumentere med at de største spillerne Norge har utviklet de siste årene, er offensive. Bakover på banen har det vært mer trøbbel, om man ser til landslaget.
Tidligere stopperbauta Erland Johnsen er nå tilknyttet Sarpsborg 08 i rollen som utviklingssjef. Han har tidligere vært trener for aldersbestemte landslag.
– Vi merket at da vi dro ut med landslagene så var ikke norske spillere vant til gress. Vi brukte ofte to-tre dager på å venne oss til det igjen, sier Erland Johnsen til Eurosport.
Han understreker at han ikke er noen stor motstander av kunstgress, og at det er vanskelig å argumentere mot klimaet.
– Men det er en utfordring jeg har kjent på kroppen selv, med lag som har måttet venne seg til det når vi skulle spille mesterskap eller kvalifisering til mesterskap. Så vi merket at det er et problem. Men det er ikke et stort problem, da, vi har klart å kvalifisere oss likevel, sier Johnsen med et smil.

Talentene øver på gress

I Sarpsborg, der han har sitt daglige virke med unge spillere, er det også kunstgress på stadion. Hans syn er ikke bastant hverken den ene eller andre veien, forteller han.
– Det er litt todelt. Kunstgress er et kjempeunderlag, men det blir en litt annen type fotball. I Sarpsborg trener vi ofte med de yngste, de i alderen 14-16 år, på gress. Særlig i forkant av når de for eksempel skal på talentleir i Porsgrunn. Da er det greit med et par uker på naturgress først for å bli vant til det.
– Kan man kombinere, synes jeg man burde gjøre det. Det er en litt annen teknikk og touch, så det bør være en del av pensumet til de unge spillerne å ha vært gjennom det. Å lære fotball på gress.
Selv var han kjent som en fysisk robust midtstopper, som var god i duellspillet og med knallharde taklinger på store europeiske spisser da han spilte for Bayern München og Chelsea.
Kunstgress kan fort favorisere angriperne.
– Det er en mye raskere fotball som bør være en fordel for de offensive spillerne. Før hadde du jo noe som het dårlig touch, det finnes nesten ikke lenger. Nå ligger jo ballen servert på foten din, sier Johnsen med et smil.
– Men så er det jo slik at gode fotballspillere behersker alle underlag.
Selv endte han med 24 A-landskamper, til tross for at han var en viktig brikke i de nevnte storklubbene. Det sier alt om hvor mange gode midtstoppere Norge hadde på den tiden.
Da han var gjest i NRK-podcasten Heia Fotball i desember, uttalte han seg om nåtidens forsvarsspillere i nasjonen.
– Et godt midtstopperpar er det lenge siden vi har hatt. Og et stopperpar som skjønner at ordet i forsvarsspiller så ligger det å forsvare målet. Det er noe vi må se på både på landslagsskolen for de beste og generelt i klubb. Hvor ofte trener de på å forsvare målet? Forsvare innlegg? Det er matchavgjørende. Vi har en jobb å gjøre der, sa Johnsen.
– Jeg står for det, at vi ikke har noen i europeisk toppklasse som vi hadde mange av på 90-tallet, sier Johnsen til Eurosport nå.

Årets spiller i Chelsea på Norge-benken

Man kan nevne i fleng, med for eksempel Ronny Johnsen, Henning Berg, Rune Bratseth, Tore Pedersen, Bjørn Tore Kvarme, Bjørn Otto Bragstad, Dan Eggen, Erik Hoftun.
– Jeg merket jo det selv. Det er en grunn til at jeg satt på benken på landslaget samtidig som jeg var årets spiller i Chelsea, sier Johnsen med et smil.
– Kan det ha en sammenheng med kunstgress, eller blir det for enkelt?
– Jeg tror nok det blir for enkelt. Men det er mindre fokus på det defensive enn vi hadde før. Jeg hører jo alle kommentatorene snakke om alle de fantastiske målene som scores. Jeg sitter ofte og ergrer meg over dårlig forsvarsspill og markeringssvikt, humrer Johnsen.
Til VG lanserer landslagssjef Ståle Solbakken et forslag om at toppklubbene som spiller på gress bør få bonuspenger, og peker på den nylig inngåtte avtalen på over fire milliarder kroner for TV-rettighetene.
– Jeg tror det er fullt mulig å lage gode gressbaner både på Sørlandet, Jæren, Bergen og Oslo. Jeg bestemmer ikke dette. Men jeg er tilhenger av gress og har de samme meningene før og etter jeg ble landslagssjef, sier Solbakken til avisen.
Samtidig har han et ønske til selve debatten: Åpenhet og argumentasjon, ikke skyttergrav!
Eliteserien
Se høydepunktene: Molde tok alle tre poengene med fra Sunnmøre
3 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Viking med tremålsseier over Jerv
3 TIMER SIDEN