Regnskaptstallene per 30. juni viser at Eliteserien og OBOS-ligaen har et samlet inntektsbortfall på over 221 millioner første halvår av 2020, målt mot samme periode i fjor.
Det viser tall fra NFF.
Eliteserien
Den ekstreme forvandlingen: Gråstein til gull i Bodø/Glimt
6 TIMER SIDEN
Fem Eliteserie-klubber er i rød sone: Aalesund, Brann, Sarpsborg 08, Start og Viking.
– Da Norge ble stengt ned, stoppet inntektene. Vi tok ned kostnadene på kort sikt, men det var ikke nok til å hindre røde tall. Det er ingen overraskelse. Det er selvfølgelig ikke det vi ønsker, men det er konsekvensen av situasjonen vi står i, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann, til Eurosport.no.
Saken fortsetter under videoen.

Bekymret Hariede, Brann i nedrykksstrid og Jokke sier vet ikke for første gang

Spår blodrøde tall

Fotballpresident Terje Svendsen sier at tallene gir grunn til bekymring på både kort og lang sikt. Han er imidlertid glad for at majoriteten av klubbene har gjort justeringer på kostandssiden.
– Sammen med krisepakkene fra regjeringen bidrar dette til å dekke deler av inntektsbortfallet i 2020. Likevel vil vi se blodrøde tall ved slutten av året. Vi deler våre klubbers bekymring om at kompensasjonsordningene ikke dekker bortfall av sponsor- og reklameinntekter, en inntektspost som står for rundt 40 prosent av de totale inntektene til klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen, sier Svendsen i pressemeldingen.
Og verre kan det bli, ifølge Rune Nordhaug, seksjonsleder klubbstøtte i NFF.
– Perioden vi er inne i nå med fullt kampprogram, men med nedjusterte muligheter for å skape inntekter, kan være vel så økonomisk dramatisk som perioden i vår hvor hele samfunnet var nedstengt, sier Nordhaug.

– Svært vanskelig

I andre halvår 2020 vil utbetalinger fra krisepakke 2, som gjaldt for perioden fra 12. mars til 31. august, regnskapsføres. Klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen har fått utbetalt totalt 110 millioner kroner, skriver NFF.
– Pakkene nå er betydelig bedre enn i starten, men det er fremdeles inntekter som faller bort som vi ikke får kompensert. Hovedårsaken til de røde tallene er hjemmekampene vi skulle arrangert i starten av året. Så er det en del fra næringslivet, fordi det ikke ble inngått avtaler. Det er muligheter og produkter som ikke kan selges, sier Johannesen i Brann.
Hun sier de har laget handlingsplaner og jobber med tiltak.
– Vi skal komme oss gjennnom dette året, men det blir et negativt resultat. Det er ikke det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) som bekymrer oss, det er økonomien som er svært vanskelig. Men vi har kontroll og god oversikt. Dette er en situasjon som hele verden står i.
Saken fortsetter under videoen.

Ekspertenes dom: Dette blir Eliteseriens toppscorer

Må trolig selge for å kjøpe

Forbundsstyret vedtok tidligere i år at klubbene ikke vil bli ilagt reaksjoner som følge av regnskapet. Klubber som er i rød sone, deriblant Brann, kan imidlertid ikke pådra seg økte kostnader fra spillerlogistikk, det vil si økning av lønninger eller kjøp av nye spillere.
– Det betyr at må skape inntekter eller kutte. Vi kan selge og reinvestere. Det er en krevende situasjon, men det er ikke FOS som er grunnen til det, det handler om ansvarlig økonomistyring. Det viktigste for meg er å jobbe målrettet for å ha en bærekraftig økonomi på sikt, sier Johannesen.
Etter 24 serierunder ligger Brann tre poeng over Start på kvalikplassen.
– Vi gjør alt vi kan på og utenfor banen for å unngå nedrykk. Men skulle det bli tilfellet, vil det bli ytterligere krevende. Ikke bare økonomisk, men for hele klubben. Det sier seg selv. Men vi har vært ute en vinternatt før og håndtert vanskelige situasjoner. Vi har fantastiske ansatte, samt noen strålende supportere og samarbeidspartnere, som jobber knallhardt hver dag for at det ikke skal skje, sier Johannesen.

Oversikt over Eliteserien og OBOS-ligaen

I det finansielle oppfølgingssystemet til NFF får klubbene poeng vurdert etter resultat, balanse og likviditet. Deretter får de en økonomisk status - rød, gul eller grønn sone - basert på poengene.
Dette er status i Eliteserien:
Rød sone: Aalesund, Brann, Sarpsborg 08, Start, Viking.
Gul sone: Haugesund, Kristiansund, Molde, Sandefjord.
Grønn sone: Bodø/Glimt, Mjøndalen, Odd, Rosenborg, Stabæk, Strømsgodset, Vålerenga.
Dette er status i OBOS-ligaen:
Rød sone: Jerv, Øygarden.
Gul sone: HamKam, Raufoss, Strømmen, Tromsø, Ull/Kisa.
Grønn sone: Grorud, KFUM, Kongsvinger, Lillestrøm, Ranheim, Sandnes Ulf, Sogndal, Stjørdals-Blink, Åsane.
Sett denne?

Ekspertenes nedrykksdom: Tror Brann lever svært farlig

Eliteserien
Se hvordan Vålerenga skaffet tre poeng etter straffedrama
18 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Lillestrøm feide over Strømsgodset
19 TIMER SIDEN