– Jeg felte noen tårer, sa 25 år gamle Solomon Owusu da han ble presentert for Odd.
Veien for gutten med ghanesiske aner har vært lang. Romsås, Frigg, Nordstrand 2 i 6. divisjon, KFUM Futsal og Follo med omtrent like mange 3. divisjonskamper for andrelaget som i PostNord-ligaen var klubbrekka før Raufoss tok sjansen på ham før de rykket opp til OBOS-ligaen.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
I sjetteklasse bestemte han seg for å gi seg med fotballen. Kiloene la seg hurtig på kroppen og i tenårene var Owusu ganske overvektig.
Backing fra mamma, uendelige timer med løping alene og et endret kosthold har mange år senere gitt resultatet: En treårskontrakt i Eliteserien.
– Det finnes ikke noe bedre enn slike historier, med spillere som er avskrevet fra toppfotballen, og han har sikkert fått høre det opp gjennom årene at han kan aldri bli noe og nei på nei på nei, sier Discovery-ekspert Joacim Jonsson.
Owusu ble omskolert fra midtbanespiller til midtstopper i løpet av sin tid i Raufoss. I treningskampen mot Jerv itidligere i vår mponerte han sin nye trener også som høyreback.

– Wow-oppmerksomhet

Med Espen Ruud ute med skade, er Owusu trolig inne på laget når Odd endelig skal serieåpne mot Stabæk onsdag. Trener Jan Frode Nornes har tidligere hyllet sin nye spiller.
– Det navnet kommer til å få wow-oppmerksomhet i år», spådde Odd-treneren overbevist.
– Solo spilte høyreback med bravur. Han kan spille i alle posisjoner utenom keeper og har en X-faktor som er utrolig spennende. Jeg gleder meg veldig til å se ham i Eliteserien, fortsatte han.
Også Jonsson gleder seg stort over at Owusu endelig skal få drømmen sin oppfylt.
– Det er den indre drivkraften som er det aller viktigste. Det hjelper ikke hvor stort talent du er, du må ha den. Og man har møtt motstand og motgang og det er blitt nederlag på nederlag, og man reiser seg og reiser seg og reiser seg, og så får man denne Eliteserie-sjansen. Så tar han nesten til tårene. Det er en fantastisk historie, jeg elsker dem!
Og i en fotballverden der flere og flere spillere nærmest håndplukkes og støpes fra tidlig alder, mener Jonsson at Solomon Owusu bør være en inspirasjon for alle unge fotballspillere som drømmer om å nå toppen.
– Han er et prakteksempel for yngre spillere. Alle møter motgang, men han viser at man kan stå gjennom den. Prøv igjen, så lykkes du kanskje til slutt. Han har vært enda bedre enn jeg trodde.

Lang vei

Owusu har selv oppsummert sin lange vei til toppfotballen i en post på sin Twitter-konto. Der forteller han om alle gangene han er blitt avvist.
2012 (17 år): Laveste nivå, 3. divisjon junior med Romsås. Spilte fast.
2013 (18 år): Signerte for Frigg, nest høyeste nivå, 1. divisjon junior. Benken.
2014 (19 år): Siste års junior i Frigg, spilte fast, nedrykk. Trente med Godset rekrutt og fikk nei.
2015 (20 år): Trente med Kjelsås og fikk nei etter en trening. Signerte for Nordstrand, spilte 6. divisjon med Nordstrand 2. Var ikke god nok til å debutere i 3. divisjon. Dro til Portugal fra juni til oktober i to perioder og fikk nei der.
2016 (21 år): Trente med Godset rekrutt igjen og fikk nei. Signerte for Follo. Trente med juniorlaget fra februar til juli grunnet for dårlig form til å trene med A-laget. Spilte B-kamper i 3. divisjon og fire A-kamper, men startet bare en gang i 2. divisjon.
2017 (22 år): Skadet fra januar til juni, fast fra juni til oktober. Årets spiller i Follo. Trente med Vålerenga junior for å overbevise nok til å få prøvespille med A-laget. Fikk prøvespill for A-laget og fikk nei.
2018 (23 år): Signerte for Raufoss. Startet seks kamper som kant, to som indreløper og en som dyp midtbane. Resten på benk.
2019/2020 (24 år): Spilte fast i OBOS-ligaen for Raufoss.
2021 (25 år): Signerte treårskontrakt med Odd i Eliteserien.

– Sjokkerende god

En annen som har latt seg imponere, er lagkamerat Mushaga Bakenga.
– Han har vært sjokkerende god gjennom vinteren. Solo har rett og slett bare kommet inn og vært best på nesten hver trening. Han viser rutine, han kan spille opp eller passere ledd, han har fart, han har alt man trenger for å være en god stopper i Eliteserien. Jeg er spent på reisen hans framover, sa han til Discovery.
Jonsson mener, trolig i likhet med Owusu selv, at han nok er aller best som stopper og helst vil spille der.
– Det gleder meg at han vært så god. Han var veldig god i Raufoss, men kunne være litt ustrukturert til tider. Jeg synes han har vært bedre der nå.
Som permittert Raufoss-spiller i fjor fikk han en uventet forespørsel fra Joshua King og trente med idolet sitt fra samme sted, Romsås i Oslo. Les mer om det her!
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51