Foto: vif-fotball.no
I sin første sesong på Valle sikret Fagermo klubben bronse i fjor, den første medaljen til klubben siden sølvet i 2010. Nå stiller treneren opp i spesialsendingen om ståa i VIF før seriestart, og forteller blant annet om hvordan de skal sørge for å bli enda bedre i sesongen som er på trappene.
Eliteserien
Se høydepunktene: Tre kanonkuler da Tromsø slo KBK
14/08/2022 KLOKKEN 18:45
Ifølge Fagermo økte de intensiteten i spillet med 30 prosent i fjor, og derfor har de ikke så mye å gå på, men han mener de har mer å hente når det kommer til sprinter, og han håper laget tåler mer intensitet over tid.
Samtidig anslår han at 30 prosent av kampene og målene fra bronsen er forsvunnet i form av spillerne som har forlatt troppen.
– Hvis du spør om mine ambisjoner, er det å gå ned fem kilo til og ta seriegull, sier Fagermo med et stort glis.
Henvisningen om kiloene er til hans interne konkurranse med keepertrener Gjermund Østby og materialforvalter Egil Larsen om å ta av vekt.
Samtidig legger han til det ikke blir den «raske veien» til gull der det skytes inn nok penger. I stedet skal de utvikle flere av de unge spillerne de allerede har for å stabilisere satsingen over tid, i stedet for at suksessen «blir nok en døgnflue».
En av nykommerne som skal opp og frem, er fjorårets toppscorer i OBOS-ligaen, Henrik Udahl.
– Udahl kom fra OBOS og ville være i boks og hvile og putte ballen i mål, men i Vålerenga må du jobbe mye, mye tøffere. Han fikk litt sjokk der, og jeg holdt på å ta livet ham da han svarte meg på trening at han syntes han løp nok. Så da sa jeg at da spiller du ikke for Vålerenga. Da kom det en tåre nesten, sier Fagermo lystig og fortsetter:
– Så er vi blitt kamerater igjen, altså. Og etter det skjønner han at han må jobbe. Når han akklimatiserer seg på det nivået der, begynner vi å få bedre dekning i de to fremste leddene, i tillegg til de talentene vi har. Men det har vært viktig.
Udahl ble nemlig presset helt på grensen av det han tålte av treneren.
– Ja, det gjorde jeg. Også litt med tanke på det taktiske, ikke bare fysisk. Det er ikke slik at vi har spisser som hviler i Vålerenga. Kjartansson løp dobbelt så mye som Udahl de første treningene. Og Kjartansson er en god spiss. Hvorfor skal ikke Udahl løpe når Kjartansson gjør det?
– Vi har ikke råd til noen stjernenykker. Jeg sier til gutta at vi bare har en stjerne, og det er treneren. Ellers så er vi et kollektiv der vi jobber hardt sammen, sier Fagermo og smiler.
Se hele episoden med Vålerenga-treneren og supporteryndlingen Ivan Näsberg her:

Seriestart Spesial: Vålerenga med Dag Eilev Fagermo og Ivan Näsberg

Eliteserien
Se høydepunktene: Jerv slo Lillestrøm etter omdiskutert straffespark
14/08/2022 KLOKKEN 18:44
Eliteserien
Se høydepunktene: Haugesund slo Aalesund etter enormt sjansesløseri
13/08/2022 KLOKKEN 16:33