Fagermo seiret i VIF-debuten: Dønnum tuppet inn vinnermålet

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 17/06/2020 klokken 18:12 GMT+2

Aron Dønnum tuppet inn vinnermålet for Vålerenga og sikret Dag-Eilev Fagermo en drømmestart i Eliteserien.

Aron Dønnum

Sarpsborg 08 - Vålerenga 0-1
SARPSBORG/OSLO (EUROSPORT.NO):
Det var var duket for en real tungvektsduell i Eliteserien, da Vålerenga hadde tatt turen sørover for å åpne sesongen borte mot Sarpsborg 08.
Siden sist lagene møttes i den øverste divisjonen, en kamp som forøvrig endte 1-0 til vertene, har begge fått nye hovedtrenere i sjefsstolen. 13. januar tok Mikael Stahre over for Geir Bakke i Sarpsborg 08, mens den tidligere Odd-treneren Dag-Eilev Fagermo ble presentert som ny VIF-sjef drøye to uker senere.
I Eliteseriens første hovedkamp var de to trenerne på plass på hver sin innbytterbenk, og det var mannen fra Stockholm som kom best ut av det de første minuttene i Østfold.

Nysignering viste seg frem

Med 200 trommende tilskuere på tribunen, fikk Sarpsborg 08 tidlig taket på oppgjøret. Sarpingene kom ikke til de aller største sjansene i innledningen, men virket solide og hadde et godt grep på gjestene fra Oslo.
Etter drøye ti minutter spilt i Sarpsborg kom hjemmelaget til dagens første halvsjanse, da nysigneringen Anton Salétros fant kaptein Joachim Thomassen på bakerste stolpe, men den tidligere VIF-spilleren traff en motspiller, og sjansen ebbet ut i sanden.
Dag-Eilev Fagermo og resten av bortelaget ville også være med på moroa, og både Bård Finne og Christian Borchgrevink kom til flere innleggsmuligheter fra hver sin side – uten å produsere de aller største sjansene.

Dønnum-tupp

Svenske Anton Salétros har vært et frisk pust i Sarpsborg siden han kom til byen tidligere i vinter, og etter drøye 33 minutter spilt viste 24-åringen hvorfor han har blitt landsmann Stahres førstevalg på dødballer. Midtbanemannen fyrte av et frispark fra godt over 20 meter, og svensken måtte tvinge Kristoffer Klaesson ut på et tigersprang for å hindre ledelse til østfoldingene.
Til tross for at Anton Salétros og Sarpsborg 08 var nærmest etter de første 40 minuttene, var det Vålerenga og Aron Dønnum som tok første stikk i årets første hovedkamp i Eliteserien.
Vålerenga fosset fremover, og etter litt klabb og babb i feltet landet ballen i beina på VIFs lyslugg. Dønnum fikk tuppen av skoen på ballen og dundret hovedstadsklubben i ledelsen – en ledelse som holdt seg til pause.

Sarpsborg-press

Kampen fortsatte der den slapp i den første omgangen, og det var Sarpsborg 08 som skapte det meste på eget kunstgress etter hvilen. Både Mohamed Ofkir og Nicolai Næss prøvde seg, uten å lyktes nevneverdig.
Etter 63 spilte minutter kom hjemmelaget til deres største sjanse for dagen. Joachim Thomassen slo inn et presist innlegg i retning Jørgen Strand Larsen, men spissen maktet ikke å overliste Kristoffer Klaesson fra drøye åtte meter.
Da klokken rundet 80 spilte minutter var det innbytter Deyver Vega sin tur til å vise fram frisparkfoten. Costaricaneren smalt ballen over muren og rett i tverrliggeren bak Mitov-Nilsson, men hjemmelaget fikk avverget den påfølgende returen.
Det ble ingen flere scoringer på Sarpsborg stadion – til tross for heftig trafikk i VIF-boksen de siste sekundene – og det var omsider Fagermo som stakk av med seiren i tungvektsduellen mot Mikael Stahre i Østfold.

Slik stilte lagene

Sarpsborg 08 (3-4-3): Mitov-Nilsson - Ødegård, Utvik, Næss - Bojang, Lindseth, Salétros, Thomassen - Halvorsen - Strand Larsen - Ofkir
Vålerenga (4-3-3): Klaesson - Borchgrevink, Tollås Nation, Nasberg, Adekugbe - Lekven, Oldrup Jensen, Shala - Dønnum, Vilhjalmsson, Finne