VALLE / TELEMARKSHALLEN / OSLO:
– Hvis jeg rekker flyet tenkte jeg først å se de to kampene som er spilt. Så har jeg bedt om en analyse av det som skjedde i fjor, sette meg inn i det og prate med spillerne, sier Fagermo til Eurosport.
Eliteserien
Linkes til storklubb for kjempesum – kan dryppe på norske klubber
19/10/2021 PÅ 15:19
– Har du følt deg som et førstevalg?
– Jeg er ikke så opptatt av det. Men hvis du leser den stillingsbeskrivelsen de hadde, hvem i Norge kan matche min CV på de punktene? Derfor tror jeg at jeg sto høyt oppe.
– Er du mannen som kan få fansen tilbake og skape entusiasme?
– Det håper jeg og tror jeg. Fotball er brød og sirkus og underholdning, og hvis vi ikke klarer å skape engasjement, gjør vi noe galt, sier Fagermo til Eurosport idet han haster avgårde i et forsøk på å rekke flyet til treningsleiren i Portugal senere i kveld.
Fredag ettermiddag kalte Vålerenga inn til pressekonferanse på Intility, der ny hovedtrener skulle presenteres. Mens man ventet på en forsinket Fagermo bekreftet Odd nyheten på sine nettsider.
Klokken 16:53, altså 23 minutter forsinket, entret Fagermo, med sitt karakteristiske smil rommet med den ventende pressen. Sportslig leder Jørgen Ingebrigtsen og styreleder Thomas Baardseng var de to andre som tok plass på «podiet».
– Trenger jeg mikrofon jeg, eller? var det første Fagermo ytret.
– Jeg trengte en ny utfordring, og satt og tenkte litt. Jeg tenkte «skal jeg hoppe etter Wirkola?» Men så er det jo stund siden det har vært en Wirkola her. Jeg var veldig interessert i å få den utfordringen. Oslo by, Klanen, Intility, akademiet og filosofien med å bruke egenutviklede spillere, for å få resultater. De tingene gjør at jeg har lyst på jobben. Da Vålerenga kom på banen var jeg veldig interessert, enkelt og greit, fortsatte 53-åringen – full av glimt i øyet og glød.
Han fortsatte med å snakke om mulighetene han ser, i tillegg til å høste mer latter hos de fremmøtte.
– Jeg regner med det ikke er jeg som skal fylle stadion alene. Men dette er en av de mest spennende trenerjobbene i Skandinavia, og da er det potensial. Dette jobber sikkert klubben med. Men laget må prestere, så enkelt. Hvis man i tillegg presterer med egenutviklede spillere, tror jeg publikum kommer. Fotball er for meg patriotisme, og hvis folk direkte eller indirekte føler de har vært med på å utvikle dem, blir de stolte. Da kommer folk.
På spørsmål om hvor lang kontrakten er, og hva han tjener, svarte han med et smil:
– Det må du ta med Espeseth. Men den er altfor kort og det er altfor dårlig betalt, men det går det an å gjøre noe med, med gode resultater.
Han har skrevet en treårsavtale med klubben.
– Vi er nå i mål og det er vi veldig glade for. Det som er viktig å si her er at vi har fått vårt førstevalg, sier styreleder Thomas Baardseng.
En del av klubbens fans bet seg også godt merke i disse seks ordene fra Fagermo: «Vålerenga skal ikke trene på Lillestrøm!»
3. januar skrev Eurosport at Ronny Deila var aktuell for en sjokkovergang til New York City FC i MLS, bare noen uker etter at han skrev ny kontrakt med Vålerenga. Noen dager senere ble Deila bekreftet som ny trener i den amerikanske storbyen.
Siden har Vålerenga jaktet ny trener, og spekulasjonene har vært mange, helt frem til den siste januardagen. En rekke navn har vært oppe til diskusjonen, i tillegg til folk fra egne rekker som har luftet sitt kandidatur, i media. Gjennom store deler av prosessen har klubben holdt kortene tett til brystet.
Ett navn som har gått igjen, og også vært lansert hos Eurosport, er Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Inntil bare for noen dager siden virket en overgang lite sannsynlig. Sportslig leder i Odd, Tore Andersen, bekreftet til Eurosport at Odd hadde gitt Fagermo tillatelse til å snakke med andre, men benektet at Vålerenga hadde henvendt seg til ham.
Da var partene i dialog om en eventuell forlengelse av avtalen, men så plutselig skjøt spekulasjonene rundt Fagermo til Valle opp igjen for fullt. Lokalavisen Varden meldte sent torsdag kveld at han blir ny VIF-trener.
Fredag er Eurosport til stede på Odds treningskamp, der ingen Fagermo var å se. Eurosport fikk en liten prat med Einar Håndlykken i Telemarkshallen tidligere fredag ettermiddag.
– Det er jo ikke noen hemmelighet at det er en prosess rundt Vålerenga, så derfor er ikke han (Fagermo) her i dag, sa Odds daglige leder til Eurosport.
– Hvor hardt står Odd på kravene om pengene her, hvor langt strekker man seg for å oppfylle Fagermos ønske etter tolv år i Odd?
– Det er jo akkurat det. Vi står jo ganske hardt på det, samtidig så er jo slik at Dag-Eilev har vært i Odd i tolv år og det skal vi ha respekt for.
Han sier også at Odd ikke har startet noen jakt på ny trener ennå.
(Artikkelen fortsetter under):

Ingebrigtsen om kritikk og åpenhet: – Vi mener dette har vært nødvendig

Ansettelsen faller i god jord hos flere.
– Vålerenga har famlet i blinde, virket nesten hjelpeløse og fremstått lite tillitsvekkende i media. Likevel lander de det beste alternativet. Han er en skikkelig sirkushest som kommer til å blåse liv i klubben, sier Eurosport-ekspert Joacim Jonsson.
Omtrent samtidig som pressekonferansen startet dro spillerne med buss i retning Gardermoen. Troppen flyr avgårde til treningsleir. Alle spillerne som er kampklare er med. De skadede og syke er hjemme.
Assistenttrener Haakon Lunov er blant dem som har ytret at han ønsker hovedtrenerjobben i media. Det har fått flere til å spekulere i om det er rom for at han fortsetter under Fagermo, som han for øvrig har jobbet med tidligere. Fagermo sier han ikke har noen problemer med det, og at han ønsker ambisiøse spillere, trenere og ledere i klubben.
Dette sa panelet i «Indre bane» om Fagermo og VIF nylig:

Mener han passer i VIF: – De trenger en profil

Eliteserien
Sportssjefen freder Vegard Hansen: – Nå skal vi stå sammen
18/10/2021 PÅ 20:03
Eliteserien
Bernt oppsummerer: VAR-støtte, hipstere, Holm-magi og utpsyking
18/10/2021 PÅ 16:55