GULSET (Eurosport.no):
Kunstgressbanene til Gulset IF like utenfor Skien er som hvilket som helst flotte fotballanlegg i en liten norsk bygd eller småby. Velstelt og innbydende, men samtidig søvnig og forlatt, denne torsdagsettermiddagen når Joshua Kitolano kommer tuslende med en ball under armen.
Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59
19-åringen er tilbake der han løp rundt som ung gutt for å møte Eurosport til intervju.
– Jeg har mange minner herfra. Løkkefotball betydde mye for alle egentlig, du er med kompiser, det er gøy, du får lek og moro og ikke bare den seriøse delen av treningen, sier han og hamrer en ball mot mål – like utenfor.

– Løp i beina på brødrene

Å vokse opp med storebrødrene Eric (Tromsø) og John (utleid fra Wolverhampton til Molde), som begge har vært innom Odd før Joshua, har naturligvis lagt grunnlaget for unggutten.
– Josh har en kapasitet som er helt unik til hans alder å være, og det er ikke uten grunn. Han har løpt etter brødrene sine på Gulset-banen, de har tatt fra ham ballen, så har han løpt etter dem og så har han tatt fra dem ballen igjen, roser Odd-trener Jan Frode Nornes.
Det stemmer for så vidt, men Kitolano har en liten presisering til Nornes sin virkelighetsbeskrivelse.
– Nja, he he, det var mer de som løp i beina på meg, ler han.
– Som oftest var det meg og John, Eric var litt eldre. Men vi har alle tre vært på banen sammen, det husker jeg, da var det egentrening for å bli bedre. Det har jeg tatt med meg videre.

Fikk klar beskjed på landslagssamling

Selv om Gulset ikke er en storhet på A-lagsnivå, ble Kitolano i likhet med brødrene sine oppdaget, og fikk plass på sone- og kretslag. Deretter bar det videre til G15-landslagssamling i 2016. Da fikk han seg en vekker.
– På landslagssamlingen ble jeg sliten etter 20 minutter og jeg fikk høre av trenerne at kondisen måtte opp.Da var det tilbake på Gulset å løpe og trene mer. Hver gang jeg stod stille fikk jeg beskjed om å løpe. Så tro det eller ei, jeg hadde dårlig kondis! Det er det mange som ikke tror på. Det var da jeg ble 15 jeg for alvor begynte å trene på det, sier han.
At en spiller som i en alder av 18-19 år så utpreget har en så voldsomt motor og løpskapasitet, kun for få år siden fikk beskjed om at han ikke holdt nivået fysisk, er nok overraskende for de fleste.
Derfor er han ekstra takknemlig for hvordan trenerne hans i Gulset tok tak i utfordringen han fikk fra G15-landslaget.
– Trenerne så at jeg var litt bedre enn de andre, så de pleide å sette meg på det antatt dårlige laget for at jeg skulle løpe mer, gjøre de andre gode – og da ble jeg moden og voksen i spillet mitt. Jeg hadde nok lyst til å spille med det andre laget, de spilte så fint og... så jeg følte meg litt alene da. Men når jeg tenker tilbake på det så var det bra for min del. Det har vært min tanke, å gi litt tilbake til Gulset og for så vidt Odd. De skal ha mye av æren for at jeg har blitt så god. Det syns jeg er det minste jeg kan gjøre, sier han.

Kontraktsdilemma

Å gi noe tilbake på økonomisk vis kan naturligvis gjøres ved å bli solgt for en god slump penger. Per nå har Kitolano en kontrakt med utløp ut juli 2021. Det har vært skrevet om kontraktsforhandlinger og at partene har vært nære en forlengelse, men foreløpig er det ikke kommet en bekreftelse.
– Ingenting nytt der. Sportssjef Tore Andersen er i jevnlig dialog med Josh og Atta Aneke. Vi håper å lande Josh om ikke altfor lenge. Det er et veldig sterkt ønske fra både meg og fra hele klubben. Josh har tatt voldsomme steg, etablert seg, spilt meget bra og leverer på et høyt nivå. Han er 01-modell, men har også godt av å bli her litt lengre og utvikle seg videre, mener trener Nornes.
Enn så lenge virker det som om tonen er bedre enn da det ble bråk knyttet til storebror John sin kontrakt. Han ble sommeren 2018 solgt fra Odd til Wolves for i underkant av fem millioner kroner, da han hadde et knapt halvår igjen av kontrakten.
Eurosport har vært i kontakt med agent Atta Aneke, han har ikke svart på våre henvendelser. Selv er Josh Kitolano ordknapp om situasjonen.
– Du måtte innom det temaet, ja? Jeg vet at det er dialog. Det er alt jeg har å komme med i alle fall.
– Hva tenker du om en forlengelse?
– Jeg tenker at det er fint at de vil signere. Jeg har sagt at jeg er åpen for alt. Jeg koser meg. Når vi gjør det så bra, så er det jo et prosjekt jeg vil være med på også. Vi får se, overgangsvinduet er jo åpent nå, så kanskje de må på jobb, smiler han og tenker på Odd.
– Har det kommet bud på deg i sommer?
– Nei, ikke som jeg vet om. Det har jo vært interesse, det har det jo. Jeg har merka det litt nå, etter den gode opplevelsen jeg har hatt i år, svarer han.
– Hva sier storebror John til deg om hva du bør gjøre?
– Han har sagt at jeg kanskje bør ta et år til, det er ikke noe farlig det, bli litt bedre og ta det siste steget, svarer Joshua.
Saken fortsetter under videoen. Se Eurosports fotballekspert Jocim Jonsson oppsummere runden 18:

Joacim oppsummerer runde 18: Sølvdrama, kyssing og tidenes frispark i Eliteserien?

Vil se en mer målfarlig Kitolano

Det gleder trener Nornes å høre.
– Jeg er veldig glad for at John sier det, han har vært halvannet år i England nå, og jeg sa til ham da vi var i Molde at det er kjempelurt at han har kommet tilbake i Norge. Nå får du spilletid på et bra nivå, Eliteserien er ikke noe dårlig nivå det, det er bedre å spille i Eliteserien enn reservelagsfotball i et annet land. Det er jeg helt overbevist om og jeg håper at Josh hører litt på John, ler den ferske, men suksessrike Odd-treneren.
Nornes er full av lovord om hvilke steg den tredje broren Kitolano han har hatt i Odd, først som assistent, nå som hovedtrener. Men den gamle forsvarsskjempen ser til Bodø og Glimts fryktinngytende angrepstrio som bøtter inn mål. Noe tilsvarende har ikke Odd, derfor ønsker han seg flere målpoeng fra midtbanespillerne sine.
– Josh har utviklet mellomromsspillet sitt og blitt mer målfarlig. Han har blitt bedre på siste tredjedel, og det har vært målet hans: Å bli bedre i den fasen av spillet. Klarer han å ta enda steg der er han så god at jeg er redd for om jeg får beholde ham.
Også lagkamerat Mushaga Bakenga roser gutten som har bakgrunn fra samme land som han selv; Kongo.
– Det er på tide at dere hyller han Josh litt, for jeg kan ikke se for meg at det er noen som egentlig har tatt Eliteserien så med storm ut fra hvor lite prat det har vært om han. Han har imponert meg veldig, sier den relativt ferske Odd-spilleren.

– Får håpe Jan Frode ikke ser dette

Før kampen mot Haugesund står Markus Kaasa, Vebjørn Hoff og Kitolano alle med to mål i årets Eliteserie, men for Gulset-gutten er ikke spørsmålet om målpoeng det mest avgjørende for å føle at han gjør en god jobb for laget. Innsatsen som terrier på midtbanen er det viktigste for ham.
– Du har scoret litt i år, da?
– Ja, to, mot Mjøndalen. Så jeg er ferdigscoret for sesongen, gliser han. Mer er det ikke å forvente fra meg. Jeg vil ha litt mer mål og assist, men jeg tenker at de andre får ta seg av den jobben, så får jeg heller vinne ballen tilbake.
Før han gikk fra Gulset til Odd for å begynne på toppidrettsgymnaset, var han riktignok giftigere foran motstandermålet.
– Jeg scoret ganske mye på Gulset faktisk, fram til G16-nivå. Da var jeg venstre indreløper, det var bare å skjære inn å skyte. Jeg spør meg selv om hver dag, «hvor har den karen blitt av?»
– Som indreløper, har du ikke ansvar foran mål? Jan Frode Nornes mener det?
– Nei. Men selvfølgelig det er jo alltid gøy å score og gi assists. Vi får håpe Jan Frode ikke ser på det her, da ligger jeg tynt an! ler 19-åringen.
Saken fortsetter under videoen. Se hele intervjuet med Kitolano her:

Kometen har Ødegaard på veggen: – En man vil se opp til

Autografjakt hos Ødegaard

En som også har fått beskjed om å ta mer ansvar foran motstanderens keepere er Martin Ødegaard. Den tre år eldre Real Madrid-spilleren er blant Kitolanos store idoler.
Tilbake fra Gulset-banen og inne hos familien Kitolano får vi bli med inn i et kott der det er overfylt av fotballsko, landslagsvimpler fra Josh og Johns opptredener med flagget på brystet, og plakater på veggene.
Deriblant en liten papirlapp med to autografer skriblet ned på.
– Det er fra Godset mot Odd. Da satt jeg skikkelig lenge ute og venta på Ødegaard. Så det er Ødegaard og det er Larsen Kwarasay, sier Kitolano og peker på veggpryden.
– Da var jeg ordentlig fan, det var kult. Jeg så jeg dem på tribunen, også var det rett ned og vente på Ødegaard. Jeg fikk den til slutt, så den måtte opp på veggen, forklarer han.
– Hvorfor er han så stor helt?
– Han var dritgod da, en man vil se opp til. Han viste det da også, hvor profesjonell og god han er. Man har lyst til å bli så god, han setter et eksempel, beskriver Josh.
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57