Kun noen dager etter at mer enn halvparten av Eliteserie-klubbene var nødt til å stanse arrangerte fellestreninger grunnet strengere koronatiltak, valgte Bodø/Glimt å forlenge oppholdet på den spanske sørkysten. Torsdag er det nøyaktig en måned siden de helgule seriemesterne satte seg på flyet til Marbella.
Glimt har måttet tåle kritikk fra flere hold den siste måneden, der blant annet LSK-sportssjef Simon Mesfin og VIF-trener Dag-Eilev Fagermo ikke har vært nevneverdig begeistret over at nordlendingene valgte å forlate landet under pandemien.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
17 TIMER SIDEN
Nå tror derimot Eurosports fotballeksperter at flere klubber vurderer å ta en stor bit av det sure eplet.

Tror klubber vurderer å reise

– Jeg er helt sikker på at det er klubber rundt omkring i Norge som nå vurderer om de også skal reise ut av Norge for å trene. Også klubber som tidligere har vært negative til Bodø/Glimts manøver, sier Joacim Jonsson i denne ukens episode av Indre bane.
For en drøy uke siden ble det fullstendig treningsstopp for toppklubbene i Viken, noe som inkluderte klubbene Strømsgodset, Mjøndalen, Stabæk, Sarpsborg 08 og Lillestrøm i Eliteserien og Fredrikstad, Strømmen og Ull/Kisa i OBOS-ligaen. Heller ikke Haugesund og Sandefjord kan trene grunnet lokale regler.
Vålerenga har også stanset all treningsaktivitet enn så lenge, etter at to spillere testet positivt for korona. Etter planen skal hovedstadsklubben starte opp igjen neste uke. Det skriver de selv på sine hjemmesider.
Les mer om smittetilfellene i Vålerenga her.
(Saken fortsetter under videoen.)

Raja om Glimts utenlandstur: – De fleste er kloke

Stor fordel Glimt

Det at over halvpartene av lagene i Eliteserien ikke får gjennomført fellestreninger, tror ekspertene får flere til å se over grensene.
– Forskjellen er jo enorm. Mens Glimt mer eller mindre får en helt vanlig oppkjøring, har de fleste klubbene hjemme i Norge ikke lov til å trene i det hele tatt. Snakker vi om en seriestart 2. mai, står de andre klubbene tjue meter bak Glimt før man har startet, fortsetter Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson.
Flere av Eliteserie-klubbene i Viken har allerede fått spørsmål om de vurderer utlandet. Strømsgodset og Sarpsborg har uttalt at dette ikke er noe de vurderer, mens Stabæk og LSK ikke avviser dette alternativet.
– Det er noe vi ville vurdert, men det henger sammen med hvilken aksept dette vil få i befolkningen og hos våre samarbeidspartnere, skrev daglig leder i Stabæk Jon Tunold i en SMS til NTB fredag.

Økonomiske forskjeller

Mandag morgen snakket Eurosport med Mjøndalen-trener Vegard Hansen, der han blant annet fortalte litt om hvordan klubben nå forholder seg til de nye og strenge koronarestriksjonene. Han lar seg ikke irritere over Bodø/Glimt.
– Glimt har jo brukt masse penger på opplegget sitt der nede og har tjent de pengene på å være veldig gode sportslig, så jeg irriterer meg ikke veldig over det. Det er jo sportslig sett det beste de kunne fått til, med charterfly, eget hotell og den type ting. De har jo truffet blink, sa han.
Dette med ulike forutsetninger er noe Eurosports fotballkommentator Asbjørn Myhre også peker på.
– Det er ikke noe nytt at klubbene har ulike rammebetingelser i oppkjøringen. I fjor var det blant annet noen klubber som permitterte spillere, mens noen slapp unna det, sier Myhre i Indre bane, før han fortsetter:
– Det vanlige har vært at klubbene har tilbragt ti dager på Marbella, eller tidligere La Manga, der de klubbene med større ressurser gjerne har påkostet seg flere opphold i Spania, Kypros eller andre steder. Det er ikke helt nytt at det er ulike rammebetingelser utifra hvor stor økonomi klubben har.

– Et minefelt

Mens det kun er Bodø/Glimt i toppfotballen som har reist ut av landet for å trene, tilbringer en rekke norske utøvere treningsdagene sine utenfor Norges grenser. Det mener Asbjørn Myhre ikke har kommet godt nok fram i lyset.
– Ja, det er bråk om at Glimt trener i Spania, men vi har hundrevis av norske utøvere ute i verden som trener akkurat nå, og det blir det ikke noe "fuzz" rundt. I fotballen handler det sevfølgelig også om de signalene man sender ut til resten av Norge, men jeg skjønner samtdig ikke hvorfor Eliteserie-klubber ikke kan reise når andre utøvere gjør det, sier Myhre undrende.
– Så burde klubber reise til utlandet hvis de har mulighet?
– Det er et minefelt, Jokke, poengterer Myhre på spørsmål fra programleder Gunnhild Toldnes, før han gir ordet videre til Jonsson.
– Ja, det er det. Så lenge man ikke har mulighet til å trene på norsk jord, så har jeg større forståelse av at man velger å dra ut av landet for å trene. Så er det dette med økonomien også, som spiller en stor rolle her. Halvparten av klubbene har kanskje ikke råd til å reise ut nå uansett, så det er et veldig vanskelig spørsmål, forteller Joacim Jonsson.
Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
I GÅR PÅ 06:25