SKAGARAK ARENA (Eurosport.no):
Det er torsdag formiddag, og når Odd trener på hurtige angrep og avslutninger med to angripere mot en forsvarer og keeper, er det en sylskarp Mushaga Bakenga som markerer seg med fininnsiktede avslutninger bak Egil Selvik og Sondre Rossbach annenhver gang.
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37

Tilbake til chippen

Han har sju mål på elleve startede kamper i Eliteserien, tall han ikke har vært i nærheten av på veldig, veldig lenge. Det som ikke sitter helt 100 prosent enda, er forsøkene på å lobbe over keeperne.
– Det er ikke alle som ble vellykka. Keeperne her begynner å lese meg veldig godt, men jeg tror ikke alle keeperne i Eliteserien er forberedt, så vi får se etter hvert, sier Bakenga og ler.
Han snakker om sin gamle varemerkeavslutning, chippen han en gang gjorde til sin egen i både Rosenborg og for Cercle Brügge. Det virker som en evighet siden, men nå er spissen Bakenga endelig tilbake i toppslag.
– Det er helt sjukt, det er en ny verden, det er sånn her det kjennes å være fotballspiller. Den fysiske formen er bedre og bedre. Det har vært litt opp og ned med oss som lag, også er jeg blitt flytta litt rundt, men... Jeg er fornøyd jeg, ting går i riktig retning. Jo mer jeg får spille med laget her, så blir det bedre og bedre, sier han fornøyd til Eurosport etter treninga.
Se reportasje om Bakenga her. Saken fortsetter under videoen:

Bakenga om varemerket som er på vei tilbake: – Tror ikke alle er like forberedt

Takknemlig for Ranheim - stikk til Tromsø

Grunnet enorme skadeproblemer, inklusive to ganger røket akilles, ble det kun 33 seriekamper fra start på nesten fem år, før han satte kursen fra Tromsø til hjembyen Trondheim i fjor høst.
– Jeg er evig takknemlig for Ranheim, jeg. For uten dem hadde jeg ikke klart det her. De ga meg akkurat den gleden og «punchen» som jeg trengte, og den stabiliteten jeg trengte for å ikke bli skada. Der fikk jeg gjøre sånn som kroppen min ville, forklarer han.
Det kan fort oppfattes som et stikk til gamleklubben Tromsø, uten at 28-åringen vil utdype det altfor mye.
– Det er litt forskjellig det. Der oppe var det så vidt jeg var på treningsfeltet og gjorde mer for å ta vare på kroppen og forebygge enn å gå ut og kline til. Så Ranheim-oppholdet med fysioteamet og trenerne der var det jeg trengte.
Han sto kontraktsløs da vi gikk inn i det nye året, og tross interesse fra nær og fjern (blant andre klubber i Asia, Qatar og Sentral-Europa), sto han på egne bein da koronaen traff Norge og verden.
Dermed ble det mange økter på egen hånd.
– Jeg fikk bygget meg opp sakte i Ranheim, også brukte jeg koronaen veldig bra. Jeg trente 12 til 15 økter i uka og var helt gal, og det betaler seg nå.

Lage sin egen «Mush-kant»

Han har fått betalt med sju mål og mye spilletid i Odd, men med Tobias Lauritsen og Robin Simovic tilbake fra skade er det tøff konkurranse om spissplassen han helst vil ha.
– Det får være opp til Jan Frode. Så lenge jeg spiller, er jeg fornøyd. Jeg har mine tanker, men de tar jeg som regel oppe på kontoret med ham. Uansett hvem som spiller midtspiss og jeg spiller, så blir det bra det her, sier han om den duellen
Samtidig er det ikke til å legge skjul på at han gjennom karrieren tidvis har vært misfornøyd med å bli flyttet ut på kanten, blant annet i Club Brügge. Det fortalte Bakenga mye om i den lokale Odd-podcasten 3-5-2 nylig.
– Ja, jeg er blitt mer voksen, og her får jeg spille de posisjonene jeg spiller, slik jeg vil spille dem. Jan Frode stoler på meg og mine ferdigheter, så jeg klarer godt å spille andre plasser. Jeg er ikke noen driblekant, jeg er ikke noen innleggskant, jeg er ikke noe ditt og datt. Jeg får spille Mush-kant og gjøre det på min måte. Det er fint det. Jeg er glad for tilliten.
– Det er noe annet enn den klassiske Odd-kanten?
– Vi får se da. Kanskje jeg lager en ny, klassisk Odd-kant og at det i framtida bare er Mush-kanter her. For nå får jeg bare gjøre posisjonen til min og er fornøyd med å spille og bidra til at vi gjør gode prestasjoner, sier Bakenga.
Odd-unggutt Kevin Egell-Johnsen grep sjansen i Espen Ruuds fravær. Se reportasje om han her. Saken fortsetter under videoen.

Mesteren utfordres plutselig av læregutten: – God blanding av ydmyk og cocky

Støtter kompis Kastrati

Torsdag trener spissen med en bandasjert høyretommel og skal så en tur på sykehuset for sjekk, men han fullfører økta og prøver så godt han kan å dempe dramatikken.
– Det er helt ufarlig, og jeg skal fikse noe greier. Det er ikke vondt, det er bare en liten flis. Jeg skal hjem og ta den ut etterpå, tøyser han.
– Jeg har ikke så lyst til å snakke om det, egentlig. Det er hånda mi, og det påvirker ingenting med fotballen, derfor er det ikke noe å snakke om.
Det som har vært det overskyggende temaet i norsk fotball de siste ukene er rasisme, kampanjen som fulgte og til slutt episoden med Flamur Kastrati sist helg. Her har Bakenga mange tanker han gjerne vil dele.
– Hva skal man si? Det er 2020, året som bare fortsetter. Det har skjedd så mye rart i år at... Jeg blir ikke overrasket lenger. Det er trist, det er skuffende, men for meg og flere andre som har opplevd dette uten at media har hatt søkelyset på det, så er det ikke så sjokkerende. Det er bare nå det kommer fram i lyset. Det er vel x antall kamper både her og i utlandet at man får slengt sånt etter seg. Det er bra at foten blir satt ned, men det virker som jo større kampanjer, jo mer skal folk vise at dem er i mot det. Det er jo som det «all life matters»-tullet og så videre.
– Nei, jeg syns det er synd, og jeg tror på Flamur, men det viser at folk må lære seg hva de sier, og ikke bare slenge ut av seg ting de ikke vet hva betyr. Men han er angrende, og jeg håper det går bra med ham, for det trøkket han opplever nå, det er enormt. Også er det bra at vi har sånne som Tom Harald (Hagen). Jeg har visst det en stund, men det er sterkt av ham. Så det er både positive og negative sider, men jeg håper vi er på vei til å få luka bort det der. Men noe sier meg at det alltid kommer til å være noe forbanna tull.
– Har Kastrati nå fått sin fortjente straff etter at han tok plassen din i U21-EM i Israel i 2013? forsøker Eurosport seg med.
– Haha, nei, det er litt for lenge siden. Jeg digger Flamur og kjenner ham såpass godt at det der er en menneskelig feil. Men jeg tror det er bra, for han lærer og mange som ikke vet hva de sier, lærer også. Det er noen ord det er lurt å søke opp før du bruker, konstaterer Bakenga.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57