Hun har spilt sin fotball i Toppserien for Fløya og Røa, og har flere kamper for aldersbestemte landslag.
Hun har også en mastergrad i idrettsvitenskap fra Norges arktiske universitet i Tromsø og UEFA A-lisens, men kjent ble hun også da hun i 2018 tok over som trener for herrelaget Skjervøy i 3.divisjon som 28-åring.
Eliteserien
Forlater RBK etter syv år – klar for Glimt: – Jeg føler meg ønsket
7 TIMER SIDEN
Da ble det overskrifter som «Eline er virkelighetens Heimebane-Helena», og selv uttalte hun til Nordlys at det er «skummelt hvor mye jeg kjenner meg igjen i henne».
Nylig byttet hun ut jobben som utviklingsansvarlig i Fløya med samme stilling i Røa i Oslo.
Den skal hun kombinere med å være fotballekspert i Eurosport, nå som Eliteserien endelig er i gang igjen fra tirsdag kveld.
– Jeg skal være når hovedrundene spilles og på oppsummeringen etterpå. Der vil jeg som fotballekspert komme med min forståelse av kampene, enkeltspillerne, relasjonene og trenerne, sier Torneus, som har hatt en lignende rolle på Tromsøs hjemmekamper i avisen Nordlys.
Foreløpig er hun ikke helt sikker på hva slags type ekspert hun er, men en ting er i hvert fall sikkert: Hun lover å være tydelig.
– Jeg har vel ikke helt funnet ut av hva slags ekspert jeg er ennå, men ønsker å komme med sterke og tydelige meninger. Jeg har tenkt litt på det, og ønsker å representere nordlendinger på en god måte, skyte litt fra hofta og helst klare å slippe meg litt løs.
– Så da kan man vente seg noen nordnorske kraftuttrykk også?
– Det kan fort hende, i hvert fall som en spontanreaksjon innimellom. Men det får folk bare tåle, jeg er ikke så veldig interessert i å moderere språket mitt, sier hun med en latter.

Positive signaler for yngre jenter

Hun har store ambisjoner for egen trenerkarriere, men det hun er aller mest opptatt av, er utvikling.
– Den første ambisjonen er å leve av å være fotballtrener, og det har jeg gjort de tre siste årene. Så jeg vil fortsette med det. Utvikling er hovedområdet for meg, men standardsvaret er jo at man ønsker å trene på så høyt nivå som mulig. Men jeg har god tid, jeg er 31 år gammel. La Liga kan jeg sikkert vente litt med, sier hun med et stort smil.
– Jeg har vært med på en bølge av kvinnelige trenere, der elleve stykker ble sluset inn i et trenerprosjekt. Vi får utrolig god oppfølging, legger hun til.
Det ble som nevnt store overskrifter da hun i kjølvannet av den superpopulære NRK-serien «Heimebane» tok over som trener for et herrelag.
– I utgangspunktet er ikke det noe som opptar meg veldig, en fotballtrener er en fotballtrener. Samtlige trenere har noen utfordringer som gjør håret litt gråere, uavhengig av kjønn. Vi får som sagt veldig god oppfølging, og kanskje kan vi sende noen positive signaler og skape ringvirkninger ved at enda flere yngre jenter ser at det er mulig. Det er en fin mulighet til å vise oss frem og vise at vi har kompetanse på likt nivå som mannlige trenere.
– Det kan kanskje også hjelpe ved å sitte på TV og snakke om fotball?
– Ja, det kan det. Og fra et eget perspektiv er jeg ekstremt opptatt av å utvikle meg, og jeg tror det å snakke fotball med de andre ekspertene kommer til å utvikle meg på en fenomenal måte, som jeg ikke har mulighet til ellers. Så det er nok gull for trenerkarrieren min også, sier Torneus.

Ville vært kynisk

Vi må naturligvis innom noen spådommer for den kommende sesongen også, og etter at hun først har snakket seg varm, trenger man ikke putte på mange femmere for å holde det gående.
– Det går mot en ekstremt spennende og interessant sesong på så mange måter. Vi har dette med korona, der noen har vært litt samlet mens andre har vært 100 prosent permitterte. Noen har nok hatt større fordeler enn andre ut fra hvilken grad de har vært permittert med spillere og trenere.
– Derfor tror jeg det blir enda tydligere forskjeller på små og store ressurser, når det kommer til erfaring, rutine og ikke minst bredde i spillertropp. Rosenborg og Molde kommer nok til ha en ganske stor fordel siden de har litt større og jevnere tropper en for eksempel Kristiansund. Samtidig har de en del eldre spillere som kanskje er litt mer utsatt for skader enn de unge, sultne i Glimt. Så det er mange faktorer å ta hensyn til.
– Så jeg gleder meg voldsomt til å bare se rundene og følge med, se hvem som klarer å holde stand uten de at de kreperer av kampprogrammet ... men nå bare prater jeg i vei, altså.
(Artikkelen fortsetter under):

Eline Torneus stopper Lene Mykjåland i NM-finalen

Foto: Scanpix

Det siste er et punkt hun også nevner, det med å kanskje prioritere mer kynisk ut fra mulighetene i enkeltkamper, med tett program og viktige poeng som skal sankes. For eksempel Lars Bohinen har ymtet frempå at det kan være at Aalesund vil kunne velge en slik tilnærming mot noen motstandere.
– Det har jeg 100 prosent forståelse for, og hadde jeg vært i Bohinens sko ville jeg nok tenkt i samme retning. Den kynismen hvor man vurderer hvor realistisk det er å plukke poeng i enktelte kamper kan bli brutal. Men så har vi noen trenere som mener at de kan slå alle lag på sitt beste, men jeg tror nok noen vil være så ærlig og si at de kanskje vil bortprioritere litt med RBK borte og heller satse på den større sannsynligheten mot Odd hjemme, sier Torneus og legger til:
– Men noen spillertyper kan være litt sårbare i stoltheten, jeg ville i hvert fall kjent på det selv, om vi skulle ha en slik tilnærming til en kamp. Det blir interessant å se hvordan de takler det, for det kan være at troppene samler seg for å motbevise og at vi har faen mulighet til å ta poeng fra alle.

Har Molde på topp

I Eurosports tabelltips utarbeidet av kommentator Kenneth Fredheim og ekspert Tor Ole Skullerud, spås det at Rosenborg vipper Molde ned fra tronen og tar tilbake tittelen som seriemester.
– Jeg har tenkt mye på den. Jeg har satt opp min egen tabell, og der har jeg Molde på første og RBK på andre. Det er litt med at RBK kanskje er litt mer skadeutsatte enn Molde. Helland og Reginiussen har ikke kjempefin skadehistorikk, men hvis Horneland er flink nok til å spe ut spilletiden, kan det kanskje gå.
I den andre enden av tabellen er hun enig med de fleste, som har plassert Sandefjord nederst.
– For meg står det mellom dem og Mjøndalen. Men da jeg så litt på hvor mange mål de har sluppet inn i treningskampene, støtter jeg Sandefjord nederst. Slik de spilte i OBOS-ligaen i fjor, med en romantisk tilnærming og ballbesittelse og kombinasjonsspill med hurtige ballbehandling og tekniske spillere ... jeg tror de skal slite hardt med å beholde den stilen i Eliteserien. Da kan de fort ta kvelden på den spillestilen hvis de ikke er jævlig gode på det.
– Og hvis en trener har en slik holdning og innstilling til den måten å spille på, er det sjeldent at de plutselig ombestemmer seg og begynner å slå lengre på en kraftspiss. Da vil de ofte heller stå for det enn å snu om på det.
Akkurat det siste opplevde hun vel delvis på nært hold forrige sesong, som ekspert på TILs kamper.
– Ja, det gikk vel som det måtte gå.

Ikke lov å snakke om annet enn gull: – Med Europa-ambisjoner må vi våge det

Eliteserien
Discovery erfarer: RBK-keeper presenteres for Bodø/Glimt mandag
9 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Uavgjort mellom Sandefjord og Tromsø etter sen scoring
I GÅR PÅ 19:32