Norske klubber får kjøpe og selge spillere fra 9. januar til 1. april i år. Noen klubber er allerede godt i gang, mens andre klubber har hatt en litt tregere start.
Eurosports fotballeksperter Joacim Jonsson og Kjetil Rekdal har plukket ut noen lag de mener må ut på vintershopping. Samtidig roser begge samme lag for sin aktivitet på overgangsmarkedet så langt.
Eliteserien
Solbakken valgte Berisha: Må be ham løpe mindre
11 TIMER SIDEN

– Kan bli en tøff sesong

Vegard Hansen og Mjøndalen sikret plassen i Eliteserien med seier over Vålerenga i siste serierunde. Siden da har blant andre Julian Faye Lund (tilbake til Rosenborg etter lån), Pontus Silfver (GIF Sundsvall) og Olivier Occéan (kontrakt utgått) forlatt bruntrøyene. Foreløpig har kun spillere som har vært utlånt kommet inn dørene på Consto Arena.
– Mjøndalen må ha inn en keeper, stopper, midtbane og helst en angrepspiller. Ellers blir det en tøff andresesong for dem, sier Jonsson.
Vegard Hansen har tidligere sagt til Eurosport at det vil komme inn nye spillere denne vinteren, men at det er viktig at det er de rette typene.
Saken fortsetter under:

Store skuffelser

Odd avsluttet sesongen 2019 på den sure fjerdeplassen, kun målforskjell skilte dem og Rosenborg etter 30 serierunder. I tillegg røk de ut av cupen i semifinalen.
– Jeg skjønner at de er skuffet, i og med at de var med i medaljekampen helt inn og røk i cupen på hjemmebane i semi. Men alt i alt var det en god sesong for Odd, mener Rekdal.
Fredrik Oldrup Jensen har dratt tilbake til Belgia etter låneoppholdet, i tillegg har Moussa Njie (Partizan Beograd) og André Sødlund (Sandnes Ulf) dratt videre. Jone Samuelsen har lagt opp. Onyekkachi «Kachci» Ugwandu (Sandnes Ulf) og Elias Uppheim Skogvoll (Mjølner) er hentet inn.
– Troppen er tynn og formen var nedadgående i fjor høst. De må ha inn en angrepsspiller. Og så bør de hente en forsvarer og en midtbanespiller, sier Jonsson.
Rekdal mener også at Odds tropp virker tynn.
– Hagen og Ruud, det er spillere som begynner å dra på årene, sier Rekdal.

– Forsterke med en spiller i hvert ledd

Det ble en skuffende sesong for Vålerenga. Et lag som skulle kjempe om medalje og vise seg frem som en storklubb, var nærmere en kamp for tilværelsen enn noe annet. Tiendeplass, kun fire poeng over direkte nedrykk ble til slutt fasiten. Nå har trener Ronny Deila forlatt klubben, det samme har blant andre Pierre Kanstrup og Efraín Juárez.
– Det er naturligvis stille i Vålerenga, ettersom de ikke har noen trener på plass ennå. Men de bør forsterke med én spiller i hvert ledd, mener Jonsson.
Sportssjef i Vålerenga, Jørgen Ingebrigtsen, sa tidligere til Eurosport at det trolig ikke ble noen signeringer før en ny trener er på plass.
Se intervjuet med Ingebrigtsen her:

Trolig ingen signeringer før trener er på plass: – Usikker på om det vil være smart

– For mange spørsmålstegn

Horneland og Rosenborg reddet pallplass og kvalifisering til Europa på tampen av sesongen i fjor. Både David Akintola og Yann-Erik de Lanlay har reist fra Lerkendal. Det har også Mike Jensen, kaptein og trofast rivjern på midtbanen gjennom syv år. Spissen Dino Islamovic, samt Kristoffer Zachariassen fra Sarpsborg 08 har signert for Trondheim-klubben.
– De har god dekning på topp, med Islamovic inn. Og jeg tror de har fått en god erstatter for Mike Jensen i Zachariassen, selv om de kommer til å merke at kapteinen er borte, sier Rekdal, og legger til at han tror Zachariassen er en midtbanespiller som vil minne Lerkendal-publikummet om Roar Strand.
Likevel er han usikker på om det er nok midtbanespillere på Lerkendal.
– Det handler ikke om de er gode nok, men tilgjengelighet. Trondsen og Lundemo, er de tilgjengelige til et høyt antall kamper? Jeg er usikker. Rosenborg skal jo kjempe på tre fronter, i både serie, cup og Europa.
Rekdal mener også at Horneland burde se seg om etter en midtstopper og et par kanter.
– De har tre stoppere som begynner på bli litt eldre. Hadde jeg vært i RBK, ville jeg sett etter en yngre, spillende stopper. Og flere alternativer på kant. Der er det for mange spørsmålstegn, mener han.

Skryter av gjengen på Aspmyra

Jonsson trekker frem bodøværingene som en av overgangsvinnerne så langt.
Fjorårets sølv gjør at mange klubber får øynene opp for flere av dem som spilte 2019-sesongen på Aspmyra. Amor Layouni forsvant i september og Håkon Evjen har allerede debutert for AZ Alkmaar. I tillegg har Vegard Leikvoll Moberg og seks andre spillere forsvunnet fra klubbens lønningsliste i vinter. Det genererer penger i klubbkassa, og et behov for nye spillere.
– De har riktig nok mistet Evjen, men Aleksander Foosnæs, Kasper Junker og Ola Solbakken er spennende typer som passer godt inn i systemet, sier Jonsson.
– Evjen er så og si umulig å erstatte. Layouni forsvant, og Jens Petter Hauge har fungert greit der. Det viktigste er at de har fått inn Junker. De spilte jo uten spiss store deler av forrige sesong, sier Rekdal.
Han mener at det blir enda lettere å gi konkrete eksempler på hva de ulike klubbene bør forbedre så fort treningskampene er i gang.
PS! Ekspertene har ikke innsyn i klubbenes økonomi. Dette ligger derfor ikke til grunn for meningene i denne artikkelen.
Sett denne?
Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
26/09/2021 PÅ 20:43
Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
26/09/2021 PÅ 19:16