Når de to Eurosport-ekspertene tar telefonen for å snakke om Tromsøs Valakari-sparking i helgen, er det Joacim Jonsson som reagerer sterkest. Spørsmålet var i utgangspunktet: hvem kan komme inn og erstatte finnen? Svaret hans er: ingen.
– Det virker som det er null navn som kan være aktuelle her. Da må man gå langt utover budsjettet, for de er vel over klubbkostnadene allerede. Det er uansvarlig nå som folk er permittert der oppe. I så fall må en ekstern investor komme inn, om man skal kunne hente noen, forteller han.
Eliteserien
Høydramatiske sluttminutter i Skien da Odd slo Glimt
16 TIMER SIDEN
– For meg er det helt uforståelig at man som klubb sparker en trener i denne situasjonen. De kan ikke ansatte en ekstern trener nå. Det blir veldig rart å tenke på aktuelle navn i det hele tatt.
Kjetil Rekdal stiller seg mer spørrende til hva det egentlig er som skjer i klubblokalene på Alfheim som resten av oss ikke kjenner til:
– De er jo nødt til å ha en tanke bak dette her, de sparket jo tross alt treneren. Nå rykket de jo ned i fjor. Det har garantert vært en masse evalueringer og ting vi ikke kjenner til. Det må det være.
Samtidig er han opptatt av å påpeke at mye kan ha skjedd som kan forklare situasjonen, uten at nødvendigvis resten av fotball-Norge er klar over det.
– Vi skal være veldig forsiktig med å sitte her på Østlandet og skyte på en klubb oppi nord, der vi ikke kjenner til alt som har skjedd.

Åpen for assistenten

Med tanke på tingenes tilstand utelukker ingen av de to at den lojale assistenttreneren Lars Petter Andressen kan ta over skuta på Alfheim.
– Andressen kan fort rykke opp i rekkene. Det ville ikke overraske meg, sier Rekdal.
Jonsson stemmer i:
– Lars Petter Andressen har jo vært der i lang tid, så det er jo naturlig at han tar over. Han har nok ambisjonene til å være klar. Det høres veldig naturlig ut at han styrer sjappa - hvert fall en stund framover.
– Men det er en stor jobb med mye press. De skal jo helst tilbake til Eliteserien på første forsøk.
Se Eurosports sendeskjema her:

Avhenger av flere faktorer

Kjetil Rekdal har lang fartstid både som trener og i andre stillinger i toppklubber. Han føler Tromsø står ved et veiskille, der neste trener i nord avhenger av hvilken vei de ønsker å gå.
– Det er helt avhengig av Tromsøs planer og økonomi. Skal det være en lokalprofil? Blir det en ung eller en gammel? Skal man bygge klubben fra bunn av igjen?
– Det er en del trenere der ute som kan passe dem. Men du skal jo ha en trener som vil finne jobben attraktiv nok også. Økonomien der oppe kommer til å ha en påvirkning på ansettelsen. De kan ikke bare hente hvem som helst, sier han.
I den grad det ser lyst ut for noen klubber per dags dato: Tromsø er intet unntak.
– Det er virkelig en vanskelig posisjon for Tromsø sånn som situasjonen er nå, avslutter Rekdal.
Dette sa den tidligere TIL-spissen da klubben rykket ned i fjor:
Eliteserien
Sen scoring sikret seieren for Jerv
18 TIMER SIDEN
Eliteserien
Terminerer kontrakten – klar for ny klubb
EN DAG SIDEN