MJØNDALEN (Eurosport):
Portugisiske Jorge Miguel Soares Vieira, eller bare Miguel blant lagkameratene, måtte virkelig ta på seg arbeidstøyet da han ble kastet til ulvene i forrige serierunde.
Eliteserien
Lanserer «QR-drakt» med Qatar-budskap: – Penger trumfer fortsatt menneskeliv
EN TIME SIDEN
– Det var spennende, men jeg stoler på ham. Jeg vet hva han kan gjøre og at han kan holde nullen, som er vår jobb. Vi har trent bra sammen siden sesongstart, og selv om jeg spiller mye, betyr ikke det at jeg er bedre. Han er en veldig god keeper, sier Sosha Makani til Eurosport, med Vieira stående ved siden av seg.
– Ååååh, fleiper keeperkameraten, som om han blir rørt av rosen.
Vieira selv sier at det føles godt med alle de positive tilbakemeldingene fra lagkameratene, og ikke minst å kunne bidra til at laget tok tre potensielt livsviktige poeng mot Start i forrige serierunde, da Makani var utestengt etter rødt kort i Haugesund.

Rørt lagkamerat

En som virkelig ble rørt, var midtstopper Sondre Solholm Johansen, som nærmest tok til tårene i Eurosport-intervjuet etter kampslutt.
– Jeg ble plutselig veldig emosjonell. Jeg er fortsatt veldig stolt over egen innsats, Miguels innsats og lagets innsats. Jeg angrer kanskje litt på at det ble så mye, men jeg har gått gjennom litt ting i år, litt personlige ting, så da ble det mye følelser og det koker litt i topplokket til en skjør ung mann, sier han med et smil.
– Er det noe du vil utdype?
– Det er ingen store greier, bare ting som skjer. Jeg er midt i en eksampensperiode, midt i en tøff periode her på fotballbanen, og da blir det en liten utladning og kommer litt ting frem.
Se intervjuet med Solholm Johansen her (artikkelen fortsetter under):

Rørt Solholm Johansen: – Nå skal jeg hjem og grine

For han lot seg bevege av andremålvakten, som ifølge ham aldri har klaget eller gjort annet enn å støtte laget og førstekeeper Makani.
– Å sitte et kalenderår på benken ... Han spilte vel litt i oppkjøringen, noen omganger her og der, men uten 3. divisjonsarenaen vår er det tøft for de som ikke spiller fast å være i god form og ha hodet på riktig sted. All honnør til Miguel som har klart å holde seg relevant, og det får han betalt for nå, sier Solholm Johansen.
– Vi har snakket om det, og de har oversatt nærmest ord for ord for meg. Vi har et godt forhold, vitser mye sammen og vi snakker også mye sammen på banen med den posisjonen han har. Han er en god person, sier Vieira.
29-åringen spilte to og en halv sesong i Ørn Horten, men det var langt fra noen selvfølge at han debuterte i første seriekamp i 2017 og senere ble utropt til lagets beste spiller gjennom sesongen samme år.

Hjelpende hånd i retur

For portugiseren kom ikke til landet på grunn av fotball. Han kom hit for kjærligheten.
– Jeg kom til Norge fordi jeg møtte min kone. Jeg kom ikke for fotball, men fordi jeg møtte henne på Kypros. Jeg jobbet der og spilte der i fem og et halvt år. Vi hadde god kontakt, så jeg dro hit, sier Vieira og legger til:
– Det første laget som ga meg en mulighet, var Ørn Horten, og jeg er veldig, veldig takknemlig. Senere, med god støtte fra treneren min, endte jeg opp her. Etter et og et halvt år fikk jeg en sjanse.
– Så det var rett og slett ikke planen å flytte til Norge for å være fotballspiller?
– Riktig. Jeg kom hit til kjæresten min den gangen. Nå er vi gift. Jeg hadde flaks med at Horten ga meg en sjanse. Hvis ikke hadde jeg kanskje vært snekker eller noe annet nå, sier 29-åringen med et smil.
For veien gikk videre til Mjøndalen i august i fjor sommer, på en avtale ut 2020. Mot Haugesund kom debuten, og så altså hans første kamp fra start, mot Start.
Makani smiler ved siden av ham når han hører historien.
– Jeg har hørt at det var noe sånt, men ikke som dette. Men han er en god keeper, og har en god fremtid. Han kan spille her eller gå til større klubber. Det kommer an på ham, og jeg ønsker ham lykke til i de kommende kampene. Nå er det min jobb å hjelpe ham slik han har hjulpet meg hele sesongen.
Vieira spilte en del i vinterens treningskamper, men i februar forlot han lagets treningsleir i Spania da kona var i ferd med å nedkomme med parets tvillinger. Så kom Makani tilbake til klubben og tok plassen mellom stengene.

Fotball som lidenskap

Nå er planen å fortsette med fotball og ambisjonene er der.
– Da jeg kom hit fra Kypros var det jo ikke slik at jeg var amatør. Men jeg sluttet der og startet et nytt liv her. Jeg kunne nok vært andre steder, men selvsagt, jeg er i Eliteserien og har lyst til å fortsette. Uansett om jeg fortsetter her eller er andre steder vil jeg spille fotball, for det er min «passion». Jeg ser frem til de neste kampene.
Trener Vegard Hansen er glad på keeperen vegne etter at han holdt nullen i kampen han selv uttalte så klart at de måtte vinne sist.
– Miguel har vært veldig tålmodig, det må en andrekeeper ofte være. Sosha har vært vår førstekeeper og stort sett vært god. Det er en tøff jobb å være andrekeeper. Man må være klar, og det var han. Jeg var egentlig ikke veldig bekymret, for han er en god keeper og har vist det på trening så lenge han har vært her. Det var godt at han fikk vist det frem og at han tar med seg en god opplevelse, for det trenger han å ta med seg nå til Lerkendal.
Og Vieira virker klar for oppgaven, selv om Rosenborg på Lerkendal er av de største eksamene man – normalt sett – kan få i norsk fotball.
– Det er sant, men nå tenker jeg ikke på meg selv. Jeg tenker bare på min andre familie, Mjøndalen, og vil gjøre alt for å hjelpe klubben slik at vi klarer vårt mål med å bli i ligaen. Det vil være bra for min CV, og jeg bare håper og ber for at vi klarer det.
Se hele intervjuet med keeperduoen her:

Smiler av kompisens historie: – Min jobb å hjelpe ham slik han har gjort i hele år

Eliteserien
Bortvist fra Aspmyra etter rasistiske tilrop – politiet oppretter sak
4 TIMER SIDEN
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
17 TIMER SIDEN