Aalesund-treneren var forbannet etter forrige serierunde, da Vålerenga fikk straffe da Osame Sahraoui gikk i bakken inne i feltet. Nilsen var mildt sagt ikke enig i avgjørelsen og fyrte seg opp da han fikk se TV-bildene etter kampslutt.
– Dommerne må komme seg på trening, for de holder ikke mål, var den klokkeklare dommen fra «LAN», mens adrenalinet fortsatt pumpet.
Eliteserien
Kandidat årets mål: Thomas Lehne Olsen
5 TIMER SIDEN
Denne uken møtte Eurosport Nilsen før returen til Bergen og klubben som sparket ham tidligere i sesongen.
– Hvor mange straffespark får Brann lørdag?
– Haha, det var vel en liten frustrasjon som har bygget seg opp, så det smalt litt. Men jeg står for det jeg sa, fordi jeg synes dommerne skal komme på trening og leve seg inn i kampsituasjoner. Det er blitt så tøft og vanskelig å dømme på toppnivå, det går fortere og fortere, og da er det enda mer viktig at de er på treninger. Det kan hende at noen av dommerne er det, men i løpet av min karriere har jeg aldri vært borti en dommer som har tatt kontakt for å være med på trening, sier Nilsen.
Han trekker frem et eksempel fra sin egen spillerkarriere.
– Jeg har ikke hele bildet på hvordan alle jobber, men jeg husker fra min egen karriere som spiller i 1. divisjon for Harstad, så var en av datidens beste dommere, Roy Helge Olsen, med på trening med oss. Da kom han uansett vær og vind, trente og dømte oss, og jeg synes det var utrolig bra. Det er noe unge, fremadstormende dommere bør gjøre også i dag.

Vil ikke refse dommerne

Aalesund-treneren maner til å droppe snakket om VAR hver gang det skjer en feil.
– Det er samme som når jeg taper en kamp, jeg kan ønske meg en bedre spiss eller midtbanespiller, men jeg får ikke det av den grunn. Vi har ikke VAR og skal sannsynligvis ikke få det, og jeg tror en av de tingene de kan gjøre for å bli bedre, er å være med på feltet. Så er det sikkert mange som er uenige med meg i det, sier Nilsen og legger til:
– Jeg håper ikke jeg blir oppfattet som en som klager på dommere, for de er en viktig del av fotballen – og det er også dommerfeil – men jeg synes det har vært for mange feil og for mange situasjoner de burde håndtert bedre. Derfor dette forslaget fra meg, noe jeg også har nevnt for Terje Hauge.
Samtidig understreker han at han ikke er ute å slakte dommerne eller kritisere dem for innsatsen.
– Jeg har ikke lyst til å ta dem, men for å få bedre dommere, må vi hjelpe dem. Dette er en måte å gjøre det på. Jeg tror det er den beste treningen du kan få. Jeg tror ikke du blir en god dommer av å se på video og analysere det du har gjort før. Det kan du sikkert gjøre i tillegg. Men de må ha lyst til det og de må jo ha tid til det.
– Er det en generell betraktning om at nivået ikke er bra nok, eller er det farget av at Aalesund har fått en del situasjonen mot seg i år?
– Det er en generell betraktning fordi jeg tror dommerne blir bedre av det. Utbruddet mitt på lørdag var fordi vi har hatt ekstremt mange straffesituasjoner mot oss, spesielt her på hjemmebane, som gjør at vi ikke har bikket en kamp og fått en trepoenger. Hovedproblemet vårt er det ikke, for vi har andre problemer, men jeg synes det har vært for mange kampavgjørende feil i år og å ta dem inn på treningene våre er et forslag fra meg.

Har diskutert det

Og forslaget er mottatt hos dommersjefen.
– Jeg kan bekrefte at jeg har diskutert dette med Lars Arne. Riktignok var det ett år eller to siden, men det stemmer, sier Hauge til Eurosport.
Selv har han egne erfaringer med det samme og trekker det frem i positive ordelag.
– Jeg trente en del med Brann da jeg var dommer selv. Det var vel over tre sesonger, i februar, mars og april, da Teitur Thordarson var der. Det var han som tok initiativ til det og lurte på om jeg kunne dømme kampene deres på trening når de spilte ti mot ti eller elleve mot elleve. De fikk påfyll av fag, og jeg kunne hente kunnskap om fotballforståelse.
(Artikkelen fortsetter under):

Forbannet LAN etter straffe: – Dommerne må komme seg på trening for de holder ikke mål

Hauge forteller at han har formidlet til alle sine unge dommere at de bør finne seg lag og klubber de kan trene med. Han legger til at det heller ikke trenger å dreie seg om toppklubber i Eliteserien eller OBOS-ligaen, men like gjerne kan være alt fra PostNord- til breddeklubber.
– Jeg har sagt det mange ganger, at unge dommere vil utvikle seg fortere og forstå fotballen og spillernes og trenernes rolle bedre, og at de bør ta initiativ til å være med gjennom vinteren. Garderobeaspektet skal heller ikke undervurderes, der man kan diskutere situasjoner, dommerne kan komme med sitt syn og spillerne med sine reaksjoner. Det må være vinn-vinn.
Samtidig oppfordrer han klubbene til å ta initiativ og invitere dommere inn.
– Ofte er det en assistenttrener, eller ingen i det hele tatt, som dømmer på trening. Så da trener de fem dager i uka, uten at noen setter lista der reglene faktisk er og nærmest uten frispark, og så på søndag skal de spille kamp etter vår list. Så det vil være god trening for lagene også, å ha en dommer med seg og trene på å ha dommere. Det er også et viktig aspekt av å bli en god spiller å ha dommerforståelse.
En utfordring er naturligvis at dommerne ikke profesjonelle, altså i form av at de har jobb ved siden av. Derfor kan det være problematisk å skulle trene ofte med lag på dagtid.
Samtidig har 2020 vært et unntak med tanke på koronaprotokoller, som ikke tillater dommerne å gjennomføre treningsøkter.
– Men Lars Arne har et godt poeng, og jeg støtter ham 100 prosent. Det må være vinn-vinn, og noe vi får komme tilbake til når hverdagen er tilbake.

Gauseth positiv

Også i denne ukens Spillerrådet ble tematikken tatt opp. Mjøndalens Christian Gauseth var positiv til Nilsens forslag om dommere på trening.
– Kombinasjonen av evnen til å ta korrekte avgjørelser og det fysiske og korrekte utførelsen av selve dommergjerningen er det som gjør en god dommer. Om du i tillegg legger på en kommunikasjonsevne, har du en dommer som kan nå langt. De har vi ingen av i Norge, så vi kan godt få dem på trening. De er hjertelig velkomne i Mjøndalen og.
RBKs Pål André Helland var imidlertid mer usikker, dog med et glimt eller to i øyet.
– Jeg har en ordentlig rullegardin som går ned tre ganger i året. Da skjeller jeg ut trenerne på det groveste. Hadde jeg sagt noe sånt til en dommer, hadde alternativ én vært at han hadde sluttet med dømming. Alternativ to hadde vært at jeg hadde fått automatisk rødt kort ved neste korsvei.
Se siste Spillerrådet:

RBK-spillerens enorme manke, innendørs drømmelag og tror det er skjult smitte i garderobene

Eliteserien
Dette er årets mål i Eliteserien og OBOS-ligaen
5 TIMER SIDEN
Eliteserien
En av ekspertene vraker Ohi på sitt «Årets lag»: – Kan nesten trekke lodd
7 TIMER SIDEN