Gjennom hele den lange pausen på grunn av koronaviruset som en satte en stopper for all fotballaktivitet og utsatte seriestarten, snakket man potensielle konsekvenser. Svekket økonomi gjennom tapte inntekter, mye tettere kampprogram og viktigheten av bredde i stallen og skadeproblematikk var noe av det.
Men man så også lyst på muligheten for at flere unge spillere ville komme til å få sjansen til å spille på øverste nivå.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Og en gjennomgang av tallene for de fem første serierundene i år sammenlignet med i fjor, viser at det siste har slått til i full blomst og nærmest bedre enn antatt.
Faktisk ser man en dobling når det gjelder spillere med norsk pass under 22 år som har fått sine første Eliteserie-minutter.
2019: 14 unge, norske debutanter (som ennå ikke hadde fylt 22) i Eliteserien i løpet av de første fem rundene. Kun én av dem startet kamp uten å ha spilt ett eneste Eliteserie-minutt tidligere (Kristian Thorstvedt for Viking).
2020: 27 unge, norske debutanter (som ennå ikke har fylt 22) i Eliteserien i løpet av de første fem rundene. 10 av dem startet kamp uten å ha spilt ett eneste minutt i Eliteserien tidligere.
– Dette er veldig fint og nyttig for norsk fotball som helhet. At vi nå spiller en mye mer komprimert serie tvinger vel også frem dette i flere klubber enn tidligere, og det er nok hovedårsaken til at det blir slik. Men jeg har også en følelse av at mange av disse unge spillerne har vist mer enn det som har vært tilfelle på en stund, selv om det er vanskelig å sammenligne. Mange har debutert på en veldig god måte, sier Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud.
Listen er lang, og noen har utmerket seg i større grad enn andre, og mange har også spilt store roller i sine respektive lag.
Skullerud trekker frem tre av dem som har imponert ham aller mest. Da velger han å nevne Ole Martin Kolskogen i Brann, Filip Jørgensen i Odd og Mjøndalens Lars Olden Larsen.
– Det popper opp noen typer som er morsomme og spennende, men først og fremst handler om det å få muligheten til å få den erfaringen og slippe til. Andelen unge spillere som slippes til har nærmest eksplodert. Og det er kanskje en slik type liga vi må være, for å få det til å gå rundt. At dette blir fremtiden i enda større grad for norske klubber. Bruke flere unge gutter og på sikt leve av det.
Han mener at gjennombruddet «får du gjerne fordi det tvinger seg frem, fordi noen mer etablerte ikke er tilgjengelige».
– Det er ofte mange tilfeldigheter på veien til et endelig gjennombrudd, men du får det gjerne i slike situasjoner. Da blir det interessant å diskutere om dette er noe vi bør gjøre mer permanent, ved å lage et seriesystem som tvinger frem at flere slipper til. Finne oss i flere kamper som gir en større åpning for de unge.
Som et eksempel forteller Skullerud om sin egen studietur til Argentina, der han fulgte en rekke treninger og kamper.
– Der er det ofte slik at spillerne rett og slett kasseres hvis de ikke har slått til før de er 20-21 år. Hele ligaen baserer seg på videresalg. De må få dem til i alderen 18-21, for så å selge videre. Der ligger økonomien og muligheten for å bygge noe, og det er en interessant tanke. Ikke at vi nødvendigvis skal helt dit, men kanskje et sted midt i mellom.
For økonomien i norske klubber i kjølvannet av korona er på langt nær friskmeldt, og ennå har vi ikke sett bunnlinja på hvor store ringvirkningene blir.
– Vi kan komme til å bli tvunget til å tenke enda mer egenprodusert og hive unge gutter ut for å se om de kan svømme. Jeg tror det blir en større og viktigere del av klubbdriften enn det har vært til nå, sier Skullerud.
Eurosport satte i en artikkelserie i fjor fokus på utviklingsarbeidet i norsk fotball. Da ropte Espen Olafsen, faglig leder i Norsk Toppfotball Sport, et varsko om den voldsomme eksporten til utlandet i tidlig alder. Tall de satt på, som ble gjengitt her, viste at spillere som forlater landet før de er 18 år og uten spilletid på øverste nivå i hjemlandet først, i gjennomsnitt har mindre suksessrike karriere senere.
Han pekte da på fire store utfordringer: 1) Vi mister flere av våre beste 15-16-åringer. 2) De signerer ikke kontrakt nummer to. 3) Krevende økonomi frem for tidlige spillersalg. 4) For mange spillere selges til feil klubb eller liga.
Derfor er nok også denne listen ekstra gledelig:

Debutanter 2020:

Simen Bolkan Nordli (20), midtbanespiller (Aafk, startet i sin debut)
Sander Moen Foss (21), forsvarsspiller (SF, startet i sin debut)
Sivert Gussiås (20), spiss (SF, innbytter i sin debut)
Lars Markmanrud (19), forsvarsspiller (SF, innbytter i sin debut)
Sondre Auklend (17), midtbanespiller (Viking, innbytter i sin debut)
Sebastian Tounekti (17), angrepsspiller (Glimt, innbytter i sin debut)
Jesper Daland (20), forsvarsspiller (Start, startet i sin debut)
Eman Markovic (21), midtbane-/angrepsspiller (Start, startet i sin debut)
Ole Martin Kolskogen (19), forsvarsspiller (Brann, startet i sin debut)
Lars Olden Larsen (21), midtbanespiller (MIF, startet i sin debut)
Mikael Ugland (20), midtbanespiller (Start, innbytter i sin debut)
Kreshnik Krasniqi (19), midtbanespiller (SIF, innbytter i sin debut)
Osame Sahraoui (19), midtbane-/angrepsspiller (VIF, innbytter i sin debut)
Kornelius N. Hansen (19), midtbane-/angrepsspiller (STB, innbytter i sin debut)
Sebastian Sebulonsen (20), midtbane-/angrepsspiller (Viking, innbytter i sin debut)
Sander Sjøkvist (21), midtbanespiller (Start, innbytter i sin debut
Magnus Lundal (20), midtbanespiller (STB. Innbytter i sin debut)
Filip Jørgensen (18), midtbanespiller (Odd, innbytter i sin debut)
Sebastian Pop (17), midtbanespiller (SIF, innbytter i sin debut)
Bjørn Mæland (19), midtbanespiller (Odd, innbytter i sin debut)
Tobias Fjeld Gulliksen (17), midtbanespiller (SIF, innbytter i sin debut)
Sondre Fosnæss Hanssen (19), forsvarsspiller (SIF, startet i sin debut)
Peder Meen Johansen (16), midtbanespiller (SF, startet i sin debut)
Nicolas Pignatel Jensen (18), forsvarsspiller (STB, innbytter i sin debut)
Vetle Fiskerstrand (20), angrepsspiller (Aafk, startet i sin debut)
Henrik Heggheim (19), forsvarsspiller (Viking, start i sin debut)
Filip Brattbakk (20), angrepsspiller (RBK, innbytter i sin debut)

VIF-talentet kaller Zahid-sammenligningen en ære

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51