• Hvem får den siste Eliteserie-plassen? Årets siste kamp mellom Mjøndalen og Sogndal ser du 28. desember på Dplay. Sikre deg tilgang her!
– Det er seks markante typer som fikk blomster der ja, sier sportslig leder i VIF Jørgen Ingebrigtsen til Eurosport.
I tillegg til Tollås er Herolind Shala, Magnus Lekven og Benjamin Stokke kontraktsløse ved nyttår. Bård Finne og Matthías Vilhjálmsson som også er på utgående kontrakt med Oslo-klubben fortsetter karrierene i henholdvis Danmark og på Island på nyåret.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
– Det er mange meritter, kamper og mye erfaring som forsvinner ut dørene nå. Hva tenker dere om det?
– Vi tror vi kan erstatte de som forsvinner internt - og så vi må sikkert også gå eksternt for å hente inn den erfaringen, fortsetter sportssjefen.
– Men det er jo viktig å si at det ikke er avklart at alle disse forsvinner ennå.

Lukker ingen dører

Med bronsemedaljen rundt halsen betyr det penger inn i klubbkassa. Ingebrigtsen legger ikke skjul på at dette har vært en viktig brikke å få på plass før spillerlogistikken kunne falle helt på plass.
– Tredjeplassen gjør en stor økonomisk forskjell for oss. Vi står i den samme situasjonen som alle andre nå, og har vært nødt til å vente til etter siste seriekamp før vi kan gjøre noen endelige avklaringer, sier Ingebrigtsen.
– Er det Lekven og Tollås som er de aktuelle å forlenge med?
– Nei, alle fire (Lekven, Tollås, Shala og Stokke) er uavklart. Det er kun Bård og Matti som har tatt valget om å reise videre som er bankers, fortsetter VIF-sjefen.
Hør hva Bård Finne og Matthías Vilhjálmsson sa etter å ha takket av foran de 200 supporterne på Intility Arena:

Takket for seg i Vålerenga: – De må hvertfall erstatte humoren vår

– Ikke alt vi kan snakke om

Tidligere denne måneden ble det klart at klubben har tilbudt kaptein Tollås en ettårskontrakt, men 30-åringen har vært klar på at han ønsker et lengre tilbud om han skal bli.
– Jeg opplever at situasjonen per nå er at han har sagt nei til det tilbudet han har fått, og så har det ikke vært noe aktivitet etter det, forteller Ingebrigtsen.
– Når man skal inngå avtaler så er man avhengig av at begge parter skal komprimisse. Vi har gitt klar beskjed om hva vi ikke kompromisser for, og det er lengden på kontrakten.
– En prestasjonsbasert avtale er heller ikke aktuell?
– Jeg skjønner at folk utenfor har lyst å spørre og snakke om det, men så har vi som arbeidsgivere et ansvar for å ta vare på arbeidstakerne og da er det ikke alt vi kan snakke om.
Hør hva Tollås selv sa om situasjonen etter serieavslutningen her:

Ble takket av med blomster etter kampen: – Ingenting er bestemt

Hyller garderobekulturen

Sammenlignet med den skuffende tiendeplassen i fjor, har Vålerenga derimot hatt en strålende sesong siden Dag-Eilev Fagermo kom til roret tidligere i vinter.
Både spillere og apparatet rundt har også hyllet garderobekulturen som har vokst frem hos de kongeblå.
– Det er noe annet enn for fire år siden da jeg begynte her, forteller Ingebrigtsen.
– Det ble gjort noen signeringer før fjorårssesongen som skulle bidra både på og utenfor banen. Johan (Lædre Bjørdal) og Matti spesielt tok med seg en vinnerkultur og en garderobekultur inn i gruppen, som har blitt forsterket med Fredrik Oldrup Jensen, Henrik Bjørdal og Vidar Kjartansson i år.
Etter Start-kampen benyttet også Magnus Lekven muligheten til å skryte av kulturen som har vokst frem.
– Det er en fantastisk gruppe. Alle spillerene har ryggen på hverandre og ønsker hverandre godt, sa Lekven til Eurosport.
Hva fremtiden bringer for midtbanespilleren var han derimot mer ordknapp om.
– Det gjenstår å se. Noen av oss er jo i litt samtaler, så vi får se hva som skjer der, sier Lekven.
– Jeg synes vi eldre gutta har gjort det bra, så vi har gode kort på vår hånd.

Satser ungt

Vålerenga har vært svært tydelige på deres filosofi om å dyrke unge, lokale spillere i klubben. Dette peker også Ingebrigtsen på når de nå ser frem mot 2021.
– Det tar tid å bli bedre, og det tar tid å endre en kultur.
– Vi har brukt en god del tid på å vente på 98-99 og 00-modellene - som har slått ut i fullblomst i år. Osame (Sahraoui) er 01, og vi hadde også 02 og 03ere på banen tirsdag mot Start.
– Jeg er veldig glad klubben holdt seg til den strategien som ble vedtatt for fire år siden. Det viser at vi kan fortsette på det sporet, og at må vi holde oss til planen vår - for vi viser at vi kan ta medalje med den veien vi har valgt.
Sett denne?

Reagerer på VIF-sjefens uttalelse om Tollås-kontrakt: – Synes det blir uproft

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51