Populære sporter
All sport
Vis alt

Dette er historiens beste overganger i Eliteserien

Joacim Jonsson

Oppdatert 06/10/2020 klokken 10:55 GMT+2

Det har kokt under sommerens overgansvindu. Med masse spillere ut og en rekke spillere inn portene på de ulike Eliteserie-arenaene, har klubbene lagt bak seg er meget innholdsrikt vindu. Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson har prøvd å sette sammen en oversikt over de aller beste Eliteserie-overgangene i historien.

Martin Ødegaard, Jens Petter Hauge og John Carew

Foto: Getty Images

Overgangsvinduet har nettopp stengt, og vi har fått noen massive overganger denne gangen.
Jens Petter Hauge er et av de aller største salgene noensinne fra Eliteserien. Her er en oversikt over hver enkelt klubbs største salg og dyreste kjøp gjennom tidene:

NB! Jeg har ikke tatt hensyn til videresalg til 3. klubb i salgssummen.

Bodø/Glimt

Største salg: Jens Petter Hauge til AC Milan
År: 2020
Salgssum: 55MNOK
Kommentar:
For et eventyr. Jens Petter Hauge var mer eller mindre solgt til Cercle Brugge for 10MNOK før sesongen startet, men koronaen satte en stopper for legesjekken. Hauge har dominert i Eliteserien og toppet det hele med en eventyrkamp på San Siro. En kamp som åpent opp en ny verden for Hauge. Salget er det tredje største i historien fra Eliteserien, og Glimt kan slå seg på brystet med å ha solgt en egenutviklet spiller til en av verdens største klubber

Dyreste innkjøp: Per Verner Rønning fra AIK
År: 2008
Kjøpesum: 5MNOK

Runar Berg fra Venezia
År: 2002
Kjøpesum: 5MNOK
Kommentar:
Pengene satt løst i norsk fotball i 2008. Per Verners Rønning overgang fra AIK til Glimt er et bevis på det. Glimt betalte hele 5MNOK for trønderen som hadde mislyktes i den svenske storklubben.
Runar Berg ble kjøpt løs fra Venezia 2002 for en sum av 5MNOK. Lyn hadde det siste året leid Berg fra Venezia, men hadde ikke økonomiske muskler til å løse ut han fra i italienerne, og derfor havnet han i moderklubben

Rosenborg

Største salg: John Carew til Valencia
År: 2000
Salgssum: 75MNOK
Kommentar:
Carew er fortsatt den største overgangen fra en norsk klubb da han etter å ha herjet for RBK i Champions League gikk til Valencia. Karrieren har vært et eventyr og Carew står igjen som en av de store i norsk fotball. Har spilt i spansk, engelsk, fransk, tyrkisk og italiensk fotball.

Dyreste innkjøp: John Carew fra Vålerenga
År: 1999
Kjøpesum: 23MNOK
Kommentar:
Carew er ikke bare det største salget ut fra Norge, han er også det dyreste innkjøpet av en norsk klubb. RBK la hele 23MNOK på bordet for å hente Lørenskog-gutten fra Vålerenga i 1999. Med fasit i hånd kan man si at det var tidenes investering.

Molde

Største salg: Erling Braut Haaland til Red Bull Salzburg
År: 2018
Salgssum: 60MNOK
Kommentar:
Braut Haaland var jaktet på av mange klubber, men valgt sommeren 2018 å signere for østerrikske Red Bull Salzburg. Han fullførte sesongen i Molde. Braut Haaland er den nest dyreste spilleren som blitt solgt fra norsk fotball. Haaland er nå en av verdens heteste spisser og vil gå for en gigantisk sum neste gang han selges.

Dyreste innkjøp: Vegard Forren fra Southampton
År: 2013
Kjøpesum: 13MNOK
Kommentar:
Etter å ha blitt solgt bare noen måneder tidligere fra Molde til Southampton, ble Forren hentet tilbake etter et mislykket opphold. Molde måtte grave litt i lommene og betale tilbake en god del av pengene de hadde fått for han.

Odd

Største salg: Rafik Zekhnini til Fiorentina
År: 2017
Salgssum: 15MNOK
Kommentar:
Etter mye frem og tilbake forlot Zekhnini Skien til fordel for Fiorentina. Der ble han aldri noen suksess og Zekhnini har vært leid ut ved et flertall tilfeller uten å ha klart å etablere seg noen plasser.

Dyreste innkjøp: Zbyněk Pospěch fra Slovan Liberec
År: 2007
Kjøpesum: 8MNOK
Kommentar:
Pospěch ble hentet av den daværende sportssjefen Hallvar Thoresen til Odd foran 2007-sesongen. Tsjekkeren skulle tilføre kraft i angrepet til Odd, men han ble en total fiasko og forsvant ut portene året etter.
Saken fortsetter etter videoen om dramaet på Deadline Day:
picture

Her kjempet AaFK-treneren mot klokken like før vinduet stengte: – Vent litt, la meg sjekke

Vålerenga

Største salg: Vidar Örn Kjartansson til Jiangsu Sainty
År: 2015
Kjøpesum: 30MNOK
Kommentar:
Kjartansson kom som 24-åring direkte fra Isand og gjorde dundersuksess i Vålerenga med 25 scoringer og ble med det toppscorer i Eliteserien. Sesongen etter ble han solgt for 30MNOK til kinesiske Jiangsu Sainty. Han har etter det vært i Malmö, Tel Aviv, Rostov samt en masse utlån for han i sommer signerte for Enga igjen.

Dyreste innkjøp: Kristoffer Hæstad fra Start
År: 2007
Kjøpesum: 12MNOK
Kommentar:
Doffen ble nærmest en popstjerne i Kristiansand etter eventyrsesongen i 2005, der gullet glapp i siste seriekamp. 2008 var det kjøpsbonanza i norsk fotball og Doffen ble en signalhenting i Martin Andresens Enga-prosjekt. Vålerenga-perioden ble en liten skuffelse med mye skader, men i 2009 fikk han vist litt av sine kvaliteter. Doffen la opp med fotball i 2014

Kristiansund

Største salg: Daouda Bamba til Brann
År: 2018
Salgssum: 8MNOK
Kommentar:
Bamba ble solgt til Brann sommeren 2018 og skulle da skyte gullet til Bergen. Etter å ha vært god i KBK med blant annet 20 scoringer i 2016 har tiden i Bergen vært preget av skuffelser.

Dyreste innkjøp: Flamur Kastrati fra Sandefjord
År: 2018
Kjøpesum: 500.000NOK
Kommentar:
Da KBK solgte Bamba sommeren 2018 hentet man Kastrati som erstatter for en lang billigere sum. Til tross for en svak 2020-sesong har vist seg som en meget god investering.

Viking

Største salg: Kristian Thorstvedt
År: 2019
Salgssum: 15MNOK
Kommentar:
Thorstvedt ble solgt til Genk for 15 MNOK etter fjorårets eventyrsesong. En sum som kan stige til nærmere 20MNOK etter et visst antall kamper.

Dyreste innkjøp: Martin Fillo fra Viktoria Plzen
År: 2008
Kjøpesum: 8,5MNOK
Kommentar:
Den tsjekkiske offensive midtbanespilleren skulle løfte Viking til toppen. Suksessen uteble og han ble solgt tilbake til samme klubb som han kom fra foran 2011-sesongen, men denne gangen for halvparten av den summen Viking ga for Fillo. Han spiller faktisk høyreback nå for sitt tsjekkiske lag. Hvem kunne tro at karrieren skulle ta den vendingen.

Stabæk

Største salg: Alanzhino til Trabzonspor
År: 2009
Salgssum: 35MNOK
Kommentar:
Den lille «trollgubben» Alanzinho hadde sjarmert oss i Norge og forventningen hos Trabzonspor var enorme når de punget opp med 35MNOK foran 2009-sesongen. Han spilte over 140 kamper for tyrkerne og leverte til godkjent.

Dyreste innkjøp: Iven Austbø fra VIking
År: 2008
Kjøpesum: 5MNOK
Kommentar:
Til tross for storspill havnet Austbø i skyggen av Thomas Myhre i Viking. Stabæk var storførnøyde med det og mente man hadde kjøpt en kommende landslagskeeper. Han ble vel aldri det, men en fin karriere har han hatt. Hos Stabæk fikk han mest tid som andrekeeper. Jon Knudsen vaktet målet i gullsesongen 2008

Sarpsborg

Største salg: Krepin Diatta til Club Brugge
År: 2017
Salgssum: 25MNOK
Kommentar:
Krepin Diatta kom i februar 2017 og brukte vårsesongen til å akklimatisere seg. På høsten var han meget god, så god at Club Brugge la 25MNOK på bordet etter sesongen. Diatta har gjort suksess i Belgia og det har vært flere rykter på salg i 200 millionerklassen. Noe som vil innbringe sarpingene ytterligere 20MNOK på senegaleseren.

Dyreste innkjøp: Steffen Lie Skålevik fra Brann
År: 2018
Kjøpesum: 3,5MNOK
Kommentar:
Skålevik skulle erstatte Mortensen etter at han forsvant tilbake til dansk fotball. Det har han ikke vært i nærheten av å gjøre og tiden i Sarpsborg har han mest tilbrakt på benken. Han er nå på utlån Start.

Brann

Største salg: Paul Scharner til Wigan Athletic
År: 2006
Salgssum: 29,7 MNOK
Kommentar:
Scharner kom til Brann høsten 2004 og var med på å vinne NM senere den sesongen. Han spilte både midtbane og stopper hos bergenserne og fikk kallenavnet fotballgud. Etter sesongen 2005 ble han solgt videre til engelske Wigan for nærmere 30 millioner. Scharner leverte godt fra seg i England.

Dyreste innkjøp: Martin Andresen fra Stabæk
År: 2005
Kjøpesum: 15MNOK
Kommentar:
Andresen ble hentet til Bergen for å vinne gull, noe han også lyktes med til slutt. Han startet litt tregt i 2005, men i 2006 og 2007 var han drivende god og en av de store arkitektene bak seriegullet i 2007. Andresen var selvskreven på landslaget i samme periode.

Sandefjord

Største salg: Andreas Tegström til FFK
År: 2007
Kjøpesum: 3,5MNOK
Kommentar:
Tegström kom fra Husqvarna som et ubeskrevet blad til Sandefjord og skjøt dem opp i Eliteserien. FFK hentet han sommeren 2007 og han fikk en drømmestart med å bli matchvinner borte mot Stabæk. Etter det ble det magrere og suksessen i plankebyen uteble. Dyreste innkjøp: Admir Raščić fra Sarajevo År: 2009Kjøpesum: 1.5MNOKKommentar:
Bosnieren ble en totalfiasko i hvalfangerbyen og scoret kun tre mål under sin periode der. Han hadde i utgangspunkt kontrakt til 2011, men brøt den etter 2010-sesongen og flyttet hjem til Bosnia igjen.

Haugesund

Største salg: Aleksander Søderlund til RBKÅr: 2013Salgssum: 7,5MNOKKommentar:Søderlund ble hentet til RBK midtveis i sesongen 2013. Spissen startet litt tregt, men ble etterhvert en storscorer for RBK. Sesongen 2015 scoret han 22 mål og ble etter det solgt til fransk fotball og St. Etienne. Dyreste innkjøp: Daniel Bamberg fra ÖrebroÅr: 2013Kjøpesum: 4MNOKKommentar:Etter å ha vært i Haugesund på lån i 2011, forsvant Bamberg til Örebro i Allsvenskan året etterpå. Inntrykket han hadde gjort var såpass sterkt at araberne punget ut 4MNOK for å kjøpe han ut foran 2013-sesongen.

Strømsgodset

Største salg: Martin Ødegaard til Real MadridÅr: 2016Salgssum: 50MNOKKommentar:Overgangssagaen Martin Ødegaard ville ingen ende ta, men etter at han reist Europa rundt i 2015 landet valget til slutt på Real Madrid. Han signerte for hovedstadsklubben i januar 2016 for 35MNOK. Summen har nå vokst til 50MNOK etter at en rekke klausuler slått inn. Summen kan til slutt lande på nærmere 70 millioner hvis Ødegaard lykkes i Real Madrid Dyreste innkjøp: Kristoffer Tokstad fra Sarpsborg 08År: 2016Kjøpesum: 5MNOKKommentar:Sommeren 2016 hentet Godset Kristoffer Tokstad og Jakob Glesnes i en pakke fra eliteserierival Sarpsborg 08. Tokstad var den dyreste av dem og prisen var 5MNOK.
Listen fortsetter etter videoen:
picture

Får svetteutbrudd av raseri etter avisens portrettbilde-bruk

Start

Største salg: Morten Knutsen til RBKÅr: 2000Salgssum: 10MNOKKommentar: Kantspilleren ble hentet til RBK for 6MNOK up front og siden ble 4MNOK betalt ut etter et visst antall kamper. Når dem nærmet seg ytterligere en utbetaling på 2MNOK valgte RBK å kvitte seg med Knutsen. Han stoppet på 58 kamper.
Dyreste innkjøp: Ygor Santiago fra Vasco Da Gama År: 2007 Kjøpesum: 10MNOK Kommentar: Brassen ble hentet foran 2007 fra Vasco Da Gama og Start-folket mente det var et kupp. Ygor spilte samtlige seriekamper den første sesongen, men ble aldri den forventede suksessen. De to påfølgende sesongene var han leid ut til Fluminense og Portugesa. Han vant Copa Libertadores med Fluminense i 2008 og startet finalen. Copa Libertadores er Søramerikas svar på Champions League. Foran 2010 sesongen ble kontrakten med Start terminert.

Mjøndalen

Største salg: Pontus Silfwer til HalmstadÅr: 2017Salgssum: 1MNOKKommentar:Sommeren 2017 gjorde Halmstad alt som sto i deres makt for å redde seg kvar i Allsvenskan. En av grepene var å hente Pontus Silfwer fra Mjøndalen. Sommeren 2019 kom han gratis tilbake fra Mjøndalen. Etter sesongen vendte han hjem til hjembyen Sundsvall og spiller nå for GIF Sundsvall i Superettan.
Dyreste innkjøp: Stian Semb Aasmundsen
År: 2019
Kjøpesum: 1MNOK
Kommentar:
Rett før vinudet stengte i 2019 ble Stian Semb Aasmundsen hentet til Mjøndalen fra KBK foran eliteseriecomebacket. Hvem husker ikke den legendariske presentasjonen på klubbens kick-off, der Aasmundsen kom som maskoten Bruno og hovedtrener Vegard Hansen nærmeste brøt ut i gledestårer etter at Aasmundsen tok av seg kostymet.

Aalesund

Største salg: Anders Lindegaard til Manchester United
År: 2011
Salgssum: 40MNOK
Kommentar:
Lindegaard imponerte fra første spark i Eliteserien og fikk også Kniksenprisen som beste keeper etter 2010 sesongen. Manchester United la opp 35MNOK upfront til AAFK og siden fikk klubben ca. 5MNOK etter et visst antall kamper.

Dyreste innkjøp: Abderrazak Hamdallah fra Olympic SafiÅr: 2013
Kjøpesum: 7,5MNOK
Kommentar:
Hamdallah ble hentet for 1 million euro etter å ha herjet i marokkansk fotball. Han gikk ut i media og sa han skulle bli den beste utenlandske spilleren i norsk fotball. Det går naturligvis an å diskutere, men en ting er sikkert. Hamdallah ble til meget god butikk for AAFK og ble solgt for 35MNOK året etterpå.
Sett denne?
picture

Utelukker ikke å gjøre Valsvik-overgangen permanent

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame