Populære sporter
All sport
Vis alt

Bohinen om gambling i fotballen: – Hodet er et annet sted hvis du taper 5.000 pund på vei til kamp

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 28/05/2020 klokken 14:33 GMT+2

AaFK-trener Lars Bohinen har sittet på spillerbusser der det har blitt spilt om titusenvis av kroner på vei til bortekamp, men en lignende situasjon som med Vegard Forren har han ikke vært borti i sin lange fotballkarriere.

Lars Bohinen

Foto: Eurosport

ÅLESUND (Eurosport.no):
Lars Bohinen forbereder sine gutter til seriestarten som er knappe tre uker unna, samtidig som det store samtaleemnet i Fotball-Norge er det som foregår i Molde, knappe åtte mil lengre nord.

Kan bli en vinn-vinn-situasjon

I et lengre intervju med Eurosport.no etter trening onsdag ettermiddag kommer AaFK-treneren inn på temaet i det lokaloppgjøret i runde 1 kommer på banen: 16. juni kommer nettopp Molde på besøk til Color Line stadion.
– Jeg er av den oppfatning av at den type støy ofte kan binde en spillegruppe sammen, så jeg tror ikke det kommer til å svekke Molde noe særlig, og jeg tror også at de kommer til å finne en bra løsning på det, sier Bohinen først.
Til tross for at Moldes spillergruppe er delvis splittet i synet på alvorlighetsgraden av Forrens tillitsbrudd, mener altså mannen med 49 landskamper for Norge at laget kan komme styrket ut av situasjonen.
– Jeg har vært i spillergrupper hvor spillere har driti seg ut, bedt om unnskyldning og bedre vær, og bygget opp tilliten til spillergruppa igjen. Det har blitt en vinn-vinn situasjon for alle. Så finnes det også, og det må folk respektere, overtråkk som ikke er reparerbare. Enten fra arbeidsgiver, at overtråkket er for stort, eller at spillergruppa ikke blir hel igjen med den spilleren inn i gruppa, beskriver Bohinen.

Sammenligner med Pape Gueye

Samtidig ønsker ikke AaFK-sjefen å sitte fra sidelinjen å bastant mene hva Molde bør gjøre.
– Det er en vanskelig materie, men det er håndterbart. Jeg ser det er en del utenfra som skal mene veldig mye uten egentlig å ha innsikt i hva som har foregått, akkurat i denne saken, veldig bastante meninger. Det syns jeg er... da får heller de begynne å jobbe i klubb, hvis de kan dette så veldig bra, mener han – og overlater til MFK å finne en løsning.
Nettopp avveiningen mellom hensynet til Forren og resten av spillergruppa er Molde nå nødt til å vurdere som arbeidsgiver.
– Jeg er ganske trygg på at MFK finner en god løsning, de har bra folk, men dette er dilemmaer prestasjonsgrupper blir satt i ganske ofte. Vi hadde en situasjon her i fjor med Pape Gueye, som nektet å komme på trening og nektet å komme på kamp. Det var den ene kampen vi tapte i fjor (2-1 borte mot Raufoss). Kanskje var det tilfeldig, men det måtte vi håndtere.
At Gueye var en håndfull å håndtere for hele AaFK-systemet ble etter hvert ingen hemmelighet, den unge spissen uteble fra trening ved flere anledninger og til slutt ble senegaleseren solgt til belgisk 2. divisjon.
– Spillergruppa tilga ham, han fikk en ny sjanse, fikk fullføre – det er mulig. Men hadde han gjort én ting til så hadde ikke spillergruppa kunnet akseptere det. Det er noe som heter kultur oppi dette her som skal ivaretas, som er et begrep man ikke skal tulle med.

Spilles for store summer i spillergrupper

Bohinen spilte fotball i totalt elleve klubber fordelt på fire land. I tillegg spilte han på et landslag på 1990-tallet der kjærligheten for kortspill (inkludert hos trener Egil «Drillo» Olsen) var en velkjent sak. Bohinen opplever en spill- og gamblingkultur i fotballen som tilstedeværende.
– Jeg vet det er et samfunnsproblem og at man ser på det som en avhengighet på lik linje med alkoholisme, og du ser at folk sliter fryktelig med det og at folk trenger hjelp. Selvfølgelig er det en viss grad av gambling i et sånt system, i fotballen.
Særlig i sin periode i England, Bohinen spilte i Nottingham Forest, Blackburn og Derby, minnes han at det kunne bli spilt med store innsatser på spillerbussene.
– Da jeg var i England fikk de som satt bakerst i bussen på vei til bortekamp beskjed om at de fikk ikke lov til å spille med så store summer. Taper du 5000 pund på vei til kamp så er kanskje hodet ditt et annet sted, men jeg har aldri vært borti den type ting som nå kommer fram i Molde. Men at utfordringene er der for enkeltmennesker også i en spillergruppe – der konkurranseinstinktet er så stort – det er det ingen tvil om, konstaterer 50-åringen.
Sett denne?
picture

INDRE BANE: Spår nedtur i Stavanger, årets overraskelse og svensk selvkritikk

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame