ÅLESUND (Eurosport.no):
Lars Bohinen tror 2020-sesongen blir den første i hans trenerkarriere der han må vekte sannsynligheten for poeng i antatt tøffere kamper og dermed hvile nøkkelspillere for at de skal ha friske bein i neste kamp mot «enklere» motstand.
Eliteserien
Legevaktdrama for toppscoreren dagen før kamp: – Slet med å puste
EN TIME SIDEN

Unorsk problematikk

Aalesund-treneren mener det tette kampprogrammet tvinger fram den type tankegang i årets Eliteserie-sesong.
– Vi må begynne å kanskje tenke på hvor vi skal hente poengene. Hvilke kamper skal vi tømme oss helt og hvilke skal vi si at ett poeng er greit? Hvilke kamper tåler vi å tape? Det er en litt ukjent måte å tenke på i Norge, det er en problematikk man er mer vant til å håndtere i ligaer med tettere kampprogram, sier han til Eurosport.
Vi setter oss ned med mannen som tok tangotrøyene til tidenes poengfangst i OBOS-ligaen i 2019 i presserommet på Color Line stadion. Herfra kunne man se AaFK vinne samtlige hjemmekamper i fjor, inkludert en kruttsterk 4-0-seier over Molde i cupen. Kun Raufoss ble for sterke på bortebane, i det som ble 2019s eneste serietap.

Solid stall, men skader bekymrer

AaFK-stallen ser i norsk sammenheng tålelig stor ut, 25 spillere er listet opp på klubbens hjemmesider og er bekreftet som a-lagsmateriale. Samtidig har Bohinen fått seg en vekker av at det tidvis var mannefall av trening i forrige uke, selv om ingen av skadene virker å være av det alvorlige slaget.
At overgangen til kontakttrening har vært utfordrende etter drøye to måneder uten skikkelig fotballmatching var ikke så overraskende for Bohinen, men det får ham til å tenke, knappe to uker før serien braker løs med to kamper i uka fra start.
– Det har vært tøffe perioder i april-mai tidligere også, men da har vi gjerne hatt tre-fire uker med bare søndagskamper for å komme i gang. Nå er det «bam», søndag-onsdag-søndag, og det i en situasjon hvor vi ikke er optimalt trent. Det er spennende i den forstand at det er nytt, vi trenere må prioritere, rullere og tenke mer resultat enn utvikling. For et annet moment er at vi ikke får trent mellom øktene, du har bare tid til å restituere mellom kampene. Så skal du justere noe så får du svaret først i neste kamp, resonnerer Bohinen.
Se hva Bohinen tenker om de tøffe prioriteringene. Saken fortsetter under videoen.

Bohinen: – Må kanskje tenke på hvor vi skal hente poengene

Hvile de beste mot Rosenborg?

I det å prioritere hardere som trener ber vi Bohinen være konkret. Hva betyr det i praksis? Det er her 49-åringen kommer med en tanke som nok mange i fotball-Norge vil stusse over.
– Vi må føle oss litt fram, men vi kommer til å komme til et punkt der vi sannsynligvis må tenke: La oss si vi har Rosenborg borte. Hvor mye skal du legge i det poenget på Lerkendal, hvis vi har for eksempel Mjøndalen, Start eller Sandefjord hjemme i neste kamp tre dager etter? Hvor mye skal du slite ut spillerne og toppe laget i Trondheim, kontra det å ha friske spillere og bein i kampen etter?
– Kan du fortelle spillerne dine dette?
– Ja, nå hører antakeligvis spillerne mine hva jeg sier, så det er en runde vi må ta med dem før serien starter. Fortelle dem at det blir en del av vår tankegang, så skal ikke de bry seg med det – og det handler ikke om at vi skal legge oss og tape 0-5, men mer om taktiske disponeringer, presshøyde og den slags. Vi skal ha en offensiv inngang til alt dette, men vi skal også prøve å være smartere enn motstanderne, forklarer han.
I det å være glupere enn motstanderne utdyper Bohinen at det handler om å bruke sunn fornuft mens kampene pågår, at man ikke bruker unødig med krefter – særlig hvis man er i ledelsen.
– Vi bruker gjerne det å kunne hvile med ball eller hvile bak ball. De lagene som er best til å spare krefter underveis vil få en fordel. Vi må disponere spillere, bytter og kampdag på en best mulig måte. Det kan bety at vi en gang i blant må kunne akseptere at vi ikke legger så mye i den, fordi det er større sjanse for å vinne neste.

Vil bruke alle byttene

Han er glad for at muligheten for å bruke fem bytter har kommet også til Norge, slik han sa det til Eurosport i forrige uke:
– I så måte er jeg veldig fornøyd med at vi også i Norge har åpnet for fem bytter i hver kamp. Jeg ser for meg etter kamp to at vi begynner å bytte av fysiske årsaker. Mange tåler ikke belastningen med tre kamper på en uke og vi må ha flere i gang. Det er ikke til å skyve under et teppe at de lagene med breie, gode staller naturligvis – skal – komme best ut av et sånt program, sier Bohinen – med et nikk til naboen noen mil lengre nord.
– Når du klarer å plassere to nesten like gode ellevere på banen som Molde kan så er du et stykke på vei, men da skal du vinne også, smiler Bohinen.
Sett denne?

Eliteserie- og OBOS-oppsett, Vegard Forren og RBKs Trondsen-problem

Eliteserien
– Jeg er tom for ord. Det er steike irriterende
EN DAG SIDEN
Eliteserien
«Bortekongen»: – Hva snur det? Thomas Lehne Olsen snur det!
EN DAG SIDEN