• Se Sarpsborg 08 - Tromsø på discovery+, søndag kl. 17!
18. oktober kom meldingen om at Bohinen, som kom inn som Mikael Stahre-erstatter på en avtale ut året, og Sarpsborg var enige om å skille lag etter sesongen. Det var dagen etter 1-2-tapet mot Bodø/Glimt på Aspmyra.
Siden har ikke laget tapt.
Eliteserien
Nils Arne Eggen er død
4 TIMER SIDEN
Kristiansund, Vålerenga, Viking, Stabæk og Mjøndalen er alle beseiret, mens det ble uavgjort mot Odd.
Det gir 16 poeng av 18 mulige, som er flest i ligaen i den perioden.
På den annen side trøblet laget atskillig mer før avgjørelsen. Da tok laget elleve poeng på sine tolv foregående kamper. Totalt sto de med 23 poeng på 22 kamper.
– Vi var inne i en tung periode rundt den tiden da beslutningen ble tatt. Det kan hende det har utløst en del energi hos alle parter også. Det er mange sjatteringer i det bildet der, sier sportssjef Thomas Berntsen til Discovery.
– Begrunnelsen er mellom partene, og det respekterer vi. Lars har vært helt fantastisk med tanke på det, og vi gleder oss voldsomt over de resultatene, tilføyer han.
Mot Tromsø til helgen kan de forbedre rekken ytterligere. Sist Sarpsborg gikk syv strake seriekamper uten tap, var fra oktober 2018 til april 2019, da de satte klubbrekorden på ti kamper uten tap.

Avstemning

Både i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad og i Eurosports studio har lagets formutvikling etter Bohinen-avgjørelsen vært et gjentagende tema. Eurosport-ekspertene har i spekulert i om det finnes en vei tilbake for å gjøre om avgjørelsen, og i lokalavisa har de laget en avstemning på om Bohinen bør få fornyet tillit.
Av 2455 stemmer, har 67 prosent stemt «ja», 20 prosent «nei» mens 13 prosent er «usikker».
Styreleder Hans Petter Arnesen har manet folk til å slutte å spekulere i årsaken til exiten og bedt om at folk respekterer at to parter har tatt en avgjørelse.
– Det her er en avgjørelse som er tatt. Avgjørelsen er et resultat av en evalueringsprosess begge parter har vært involvert i, og der flere punkter enn sportslige resultater har vært gjennomgått, sier Arnesen til SA.

– Ikke styrt av SA eller Eurosport

At avgjørelsen er tatt, melder også Berntsen, uten å kunne gå inn på detaljer i personalpolitikk.
– Den er som den er, som vi uttalte rundt det da avtalen ikke ble forlenget, og det var regulert i avtalen at det skulle gjøres da. Det var partene fornøyde med da. Retorikken fra begge parter var at vi skulle «gunne på» og prøve å få gode resultater og at Lars skulle få en superhøst. Han har hatt en veldig fin høst med laget, og det er helt suverent, sier sportssjefen.
– Så kan man alltid drive å lage problemer ut av det. Hadde det vært motsatt, hadde det vært problemer med det også, sier Berntsen.
– Har det noen gang vært aktuelt å snu?
– Det vil jeg ikke uttale meg om i det hele tatt. Men det jeg kan si, er at beslutningene våre hverken er styrt av SA eller hvem som til enhver tid sitter i studio til Eurosport. Selv om jeg kanskje er inkompetent i noens øyne, har vi vært kompetente og er stolte av å gå inn i vår tiende sesong i Eliteserien med fortsatt godt omdømme og ryddig økonomi.
– Vi har respekt for at folk må få mene det de ønsker, om de setter opp en avstemning eller hva det måtte være. Det må de gjerne gjøre for å skape blest rundt produktet sitt. Det skjønner jeg veldig godt, men vi lar oss ikke prege av det, sier Berntsen.
– Hvis vi begynner å oppføre oss dårlig eller bruker opp alle pengene til klubben, må vi høre på at folk irettesetter oss. Men omdømmet til Sarpsborg, gjennom korona og slike ting ... det er tøffe tak for alle klubber, men jeg tror vi står fjellstøtt i det.

– Ingen begrunnelse

Bohinen selv har vært klar på at han ser på sesongavslutningen som en mulighet til å skaffe seg bedre kort på hånden når han skal skaffe seg en ny arbeidsgiver.
– Det man må huske på er at dette er ikke en ensidig avgjørelse. Fra min side har jeg sagt at det er helt greit at vi går hver vår vei. Må erkjenne at om vi skal lykkes, så er det en del ting som må være på plass. Så har vi sikkert ikke møtt hverandre helt der vi hadde håpet på. Da er det voksent at vi går hver vår vei, uttalte han til Discovery for noen serierunder tilbake.
Samtidig mente han at han nå også kan prioritere litt annerledes og tenke mer kamp til kamp, med et mindre langsiktig perspektiv på utviklingen til både enkeltspillere og klubben generelt.
Til SA fredag hevder Bohinen imidlertid at det er feil at han har vært inkludert i en evaluering med ham til stede og at det ikke stemmer når ledelsen sier dette, og at han heller ikke har fått noen begrunnelse for hvorfor de ikke ville gå videre.
– De var heller ikke interessert i å lytte til mine betingelser. Så det er egentlig det som er blitt sagt. Dermed er det på en måte ikke feil at vi begge er enige om å avslutte. Jeg hadde nok ikke fått gjennom de betingelsene jeg ville ha. Men en felles enighet har det ikke vært, sier han til avisen.

Forsterket laget

En annen forklaring på formutløsningen, kan rett og slett være såpass enkel som at klubben oppgraderte laget i sommer. Inn kom spillere som Guillermo Molins, Dario Candaija og Mikkel Maigaard. Det har også vært en liten formasjonsendring som nå virker å ha satt seg.
Eksempelvis var startelleveren i 1-4-tapet borte mot Molde 16. juni slik:
Kristiansen
Ødegård, Utvik, Dyrestam
Bojang, Næss, Palsson, Thomassen
Muhammed, Kone, Saletros.
I de fem siste kampene har det bare vært en endring i startelleveren, når Karamoko har vært inne for Dyrestam.
Startelleveren har stort sett vært slik:
Kristiansen
Ødegaard, Utvik, Dyrestam
Wichne, Canadija, Saletros, Maigaard, Thomassen
Lindseth, Kone.

Kopi av Deane-avgjørelsen

Det er heller ikke første gangen Sarpsborg har tatt vanskelige treneravgjørelser. Roar Johansen ledet laget til opprykk til Eliteserien, for andre gang, i 2012, uten å få fortsette.
I 2014 ble det klart at Brian Deane og klubben ifølge pressemeldingen den gang «i fellesskap er enige» om at kontrakten ikke skulle forlenges.
(Artikkelen fortsetter under):

Brian Deane

Foto: NTB

Ordlyden i uttalelsen fra daværende daglig leder Richard Olsen kunne vært klippet ut og limt inn i årets utgave om Bohinen:
– Det ligger ingen dramatikk i dette. Vi har sammen kommet fram til at vi skiller lag etter sesongen. Det er ingen hensikt å gå i detaljer. Alle i klubben er profesjonelle, og vi skal nå ha full konsentrasjon på kampene vi har foran oss, sa han om Deane den gangen.
Den sesongen endte laget på åttendeplass på tabellen – den samme som Sarpsborg innehar i skrivende stund i år.
Senere har både Geir Bakke og Mikael Stahre selv ønsket seg videre.

– Ikke støy i det hele tatt

Det har aldri vært vurdert å finne en ny trener med en gang, fastslår Berntsen. Han mener også at det kan tolkes i hvilken retning man vil, uansett hvordan resultatene hadde blitt påvirket etter offentliggjøringen av Bohinen-avgjørelsen.
– Det var en beslutning som tvang seg frem på det tidspunktet gjennom avtalen, og slik sett satt klubben igjen med svarteper uansett, hvis folk ønsker å fokusere negativt. Vi ønsker å fokusere på at dette var positivt for klubben. Det er ikke noe støy i det hele tatt, det er bare folk som prøver å lage det. Det sa vi da, og det sier vi nå.
– Om folk prøver å lage masse rør rundt det, er ikke det tilfelle. Jeg må skuffe folk der. Det er supert at begge parter har kommet kjempebra ut av det.
Jobben med å finne den neste treneren fortsetter.
– Vi er gjennom en lang prosess. Vi er kommet en viss vei, men er ikke på beslutningsstadiet ennå, sier Berntsen.
– Er det noen spennende kandidater i Norge, eller ser dere mest utenlands?
– Både og.

Spår at superspissen selges for over 30 millioner

Eliteserien
Følges av RBK og Molde – gir klar beskjed om stopperkometen
16/01/2022 PÅ 16:54
Eliteserien
Stølås-exiten bekreftet: – Kom neppe til å få sentral rolle hos oss
13/01/2022 PÅ 15:12