(STAVANGER)
Tre poeng og det å treffe på laguttaket var høyst nødvendig for Bjarne Berntsen onsdag kveld mot Sandefjord. Da var det godt at debutant Henrik Heggheim ga Viking-sjefen svarene han trengte.
– Det var utrolig deilig å få en sånn 2. omgang etter en veldig dårlig 1. omgang. Jeg er veldig, veldig imponert over det Henrik presterer. Det viser at er de gode nok, da må vi bruke dem, sier Berntsen om ungguttene til Eurosport.
Eliteserien
Ekspertens tordentale: – Leverer på et så skrekkelig nivå at jeg blir flau
14/10/2022 KLOKKEN 19:38
Se hva Berntsen sier om den unge satsingen til Viking her. Saken fortsetter under videoen.

Berntsen om debutanten: – Jeg er veldig, veldig imponert

I forrige serierunde fikk Harald Nilsen Tangen (19) sin første kamp fra start i Eliteserien mot Vålerenga. I kampen før var det Sondre Auklend (nettopp fylt 17) som fikk sin debut i Viking-11ern. Disse laguttakene gjør Berntnsen mens han er under press.
For kontrasten til fjoråret kunne knapt vært større for Viking etter ett poeng på de fire første kampene. Skadeproblemene tårnet seg opp før kampen mot de nyopprykkede blåhvalene, Axel Andresson tåler enda ikke tre kamper på ei uke og Runar Hove er ute med strekk.

«Risky» avgjørelse

Istedenfor å velge det trygge i rutinerte Rolf-Daniel Vikstøl, valgte Berntsen å hive inn på 19-åringen Henrik Heggheim. Han har ikke ett minutt Eliteserie-fotball under beltet fra før.
– Han er veldig letta, for det er «risky» det han gjør. Det er en pressa situasjon, så våger du å sette inn en lokal 19-åring som aldri har spilt ett minutt før, som leverer så bra. Det er helt klart at dette gjorde veldig godt.
Det sier sportssjef i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen, til Eurosport i pressesonen onsdag kveld. Og legger til at dette gir omtale av positiv karakter i lokalavisa, til tross for at hjemmelagets prestasjon som helhet ikke var mer enn middels:
– Ja, selvfølgelig, for fotball handler om å vinne. Viking tok sin første trepoenger i kveld, de holder nullen og kommer seg ut av bunnstriden. I Stavanger blir det hett om Viking ligger for langt nede på tabellen, sier Nilssen.
– Jeg har vært med på å stå i blesten før, men det er klart dette gjorde godt, er Berntsens respons.
– Går du ned noen kilo i vekt av dette?
– Det burde jeg gjort, humrer Viking-sjefen.
– Presset av skuldrene a?
– Jeg har vært med på mye, men denne seieren var utrolig viktig, svarer han – med vekt på utrolig.

Banens beste strålte etter kampen

Henrik Heggheim fikk ros av lagkompis Veton Berisha etter kampen.
– Godt jobba, sier han til unggutten og gir han en «fist pump», når Heggheim kommer inn i intervjusonen like etter kamp.
– Henrik kommer inn og gjør en sinnssykt god kamp, blir «BB» (banens beste). Han har vist at han er bra på trening – så det er veldig bra at Bjarne gir han sjansen, mener spissen, som noterte seg for både mål og målgivende.
Det er jo veldig motiverende og veldig stort, og kanskje ekstra tøft av Bjarne nå, gliser 19-åringen, som hadde fått med seg banens beste-kåringen fra den lokale juryen.
– Ja, jeg hørte det, det er kjekt, svarer han – klar for flere kamper for Viking framover.
– Du kunne valgt Vikstøl, og gått for det trygge i kveld?
– Vi sier hele tida at det jobbes godt, for vi får opp mange spennende spillere, men vi får ikke svar før vi bruker dem, parerer Berntsen.

Elsker tilnærmingen

En som gikk foran i krigen og endelig fikk sitt første mål for Viking, var Kristoffer Løkberg.
Etter kampen hinket han rundt med en kraftig ispose rundt den ene leggen, men stemningen var god i pressesonen.
– «Ilikhet med laget halter Løkberg», tøyset sportsleder Nilssen.
– «Men i dag ble det tre poeng», fortsatte Løkberg, og parodierte TV-sjargong sett i mang en sportsreportasje.
– Det koster å score mål? spør Eurosport
– Ja, og å spille så tette kamper! Det var fryktelig deilig å sette den ball ballen i mål.
– Hva syns du om bruken av unggutta de siste kampene?
– Jeg elsker tilnærmingen til at klubben gjør det, det skaper samhold og tilhørighet innad i garderoben og for publikum. Og med det han viser i dag så ser vi at han er mer enn god nok, sier Løkberg.

Har lekket som en sil

Aller viktigst, i tillegg til de tre poengene, var det at Viking holdt nullen for første gang for året – mye takket være en god Iven Austbø, som måtte i aksjon fire-fem ganger.
Den defensive tryggheten som laget overrasket med i fjor, har vært mangelvare så langt denne sesongen.
– Det som har kjennetegnet Viking i 2018 og i 2019, under Bjarne Berntsen, den defensive tryggheten, har vi ikke sett igjen, det har vært som blåst bort. Dette var laget som holdt nullen flest ganger i fjor, hele 11 ganger. Det har lekket som en sil, så dette gjorde underverker, understreker Nilssen.
Berntsen ber oss avslutningsvis om å huske på et par ting, på spørsmål om sesongstarten har vært verre enn han kunne forestille seg:
– Det har gått oppover med oss i to år, vi har mista sentrale spillere, de vi har stor tru på og handlet inn har ikke kommet på banen helt enda (Yann-Erik de Lanlay, red. anm). I tillegg har vi hatt et program med Bodø/Glimt, og Brann og Våleregna borte, i tillegg til Mjøndalen, som vi tok poeng mot, på de fire første kampene. Da må vi være forberedt på alt mulig, sier trenerveteranen.
Sett denne?

Fagermo om Børven: – Han kan løfte Rosenborg. De trenger en toppspiss

Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
28/09/2022 KLOKKEN 19:21
Eliteserien
Tripic-perle overlistet umulige Grytebust: – En ubeskrivelig følelse
10/04/2022 KLOKKEN 19:52