STAVANGER:
For andre vinter på rad havnet Veton Berisha i en overgangssaga som har gjort ham mektig upopulær hos supportere som føler seg forsmådd.
Eliteserien
Flere profiler på utgående kontrakt: – Vi ønsker å beholde han
I GÅR PÅ 13:07
Som i fjor, da Viking aldri ble aktuelt som retursted fra Rapid Wien grunnet skral økonomi, og han endte opp i Brann. Det var lite populært blant mange siddiser, som pep ut 24-åringen da han entret SR Bank Arena i rød drakt i fjor våres.

Skapte oppstyret selv

Så ble det minst like mye støy da Berisha ved to anledninger gikk ut i pressen og uttrykte misnøye ved tilværelsen i Brann og at han ville hjem til Viking. Både i Bergensavisen og Stavanger Aftenblad ble det oppslag som vakte sterke reaksjoner hos dem som har hjertet sitt i klubben mellom de syv fjell.
– Var det slitsomt da det stod på?
– Både og, jeg skapte en del styr selv, så jeg skal ikke si at det var slitsomt for jeg kunne unngått det selv, ler Berisha.
– Jeg gikk jo ut to ganger, den andre var egentlig ikke meninga (i podcasten med Stavanger Aftenblad, red.anm), men jeg trodde ikke det skulle bli noe sånt. Litt kjente jeg litt på det da, det må jeg si, sier han.

Økt energinivå, tross skade

Det er en tydelig blid og fornøyd angrepsspiller som setter seg ned med Eurosport i en losje i Jåttåvågen, der Viking spiller sine hjemmekamper.
Tross skadeproblemene som oppstod på andre dag av treningsleiren i La Manga er Berisha tydelig på at livet smiler om dagen.
– Jeg har kjent på det lenge og da overgangen gikk i boks var det sykt deilig. Jeg merker bare hvordan energinivået mitt har steget, jeg gleder meg til å dra på trening fordi totalpakka er perfekt akkurat nå.
Skaden har tydeligvis ikke satt en demper på humøret – det er enda en god stund igjen til seriestart.
– Det er selvfølgelig kjipt, men det er tidlig i oppkjøringen og samtidig får jeg trent på ting jeg vanligvis ikke hadde fått trent så mye på. Jeg er ikke bekymra for skaden så lenge jeg ikke får noe tilbakefall. Oppkjøringen er 2,5 måneder lang, det er mer enn nok tid. Etter planen er jeg snart tilbake i kamp.

– Dialogen med Brann var god

Men tilbake til exiten fra Brann. Det er sjeldent en ser norske spillere såpass åpenlyst presser fram en overgang fra en Eliteserie-klubb til en annen. Det erkjenner også hovedpersonen selv, som likevel mener at tonen mellom ham og Brann var bedre enn det som kom fram i media.
– Det blei litt sånn. Også tror jeg de fleste vet at jeg ville til Viking da den muligheten bød seg. I fjor var jeg superglad for å dra til Brann da det ikke var aktuelt med Viking, og jeg hadde en fin tid der, men samtidig var det store ønsket å komme hjem til Stavanger.
– Hadde ikke overgangen gått gjennom om du ikke gjorde som du gjorde?
– Det var kanskje ikke nødvendig, men det vet du aldri. Jeg hadde en veldig bra dialog med Brann gjennom hele prosessen og vi har snakket sammen etterpå - både med Lars Arne og Rune, og alt der er good, bedyrer Berisha.
– Er det kjipt å framstå sånn for folk?
– Ja, både og, men jeg bryr meg egentlig ikke så veldig om hva folk sier og syns, for det er alltid meninger uansett hvordan du er. Så lenge mine nærmeste vet hvordan jeg er og oppfører meg så er det dét som er viktigst for meg. Samtidig var det mye pes her da jeg dro til Brann i fjor, nå er det pes derfra, det er noe du bare ikke kan gjøre så veldig mye med, forklarer spissen.

Kompiser meldt i fra

På ett tidspunkt merket Berisha at han hadde satt sinnene i kok, men først etter å ha blitt gjort oppmerksom på det.
– Det var bare én kveld det kokte bra, jeg er ganske flink til å ta vekk media og ikke lese noe særlig. Det var mer det at kompiser tok kontakt og sa «nå koker det bra rundt deg», og da måtte jeg selvfølgelig gå inn og se. Jeg var nok dårligere til å la media ligge da jeg var ung.
I likhet med Yann Erik de Lanlay er gutten, som fyller 25 år like etter seriestart, opptatt av å understreke hvor godt det er å være tilbake i en spillertropp som oppleves som harmonisk. At alle trekker i samme retning, er en setning som går igjen hos begge de comebackgutta.
– Gjorde alle det i Brann i fjor?
– Nå vil jeg ikke gå inn på det, men det er ikke til å legge skjul på at vi ikke hadde en god sesong i fjor. Vi hadde en veldig bra tropp, det var en av grunnene til at jeg ville dra dit, fordi det så spennende ut. Det var skikkelig skuffende og det vet alle som var der, inkludert meg selv, svarer han.
– Vil det være et personlig nederlag for deg om Brann gjør det bedre enn Viking i år?
– Nei, det vil det ikke være. Selvfølgelig har vi lyst til å komme over Brann, men jeg tenker mer på oss selv her enn hva som kommer til å skje i Bergen. Jeg får sikkert samme mottakelse der som jeg fikk her i fjor, uten tvil, ler han.

Ser fram til gjensyn med Bergen

Den var som nevnt av det upopulære slaget og Berisha ble pepet ut i det som ble en av de tøffeste og mest intense bataljene i Eliteserien 2019.
– Det skjedde mye den kampen der. Mye piping, trøkk, straffespark som skulle vært og ditt og datt. Det var helt komisk når man tenker over det. Men jeg tror ikke det blir mindre temperatur i år, særlig der oppe. Det er kjekt å spille fotballkamper når det er trøkk, det er de som betyr noe, forteller Berisha.

Fleiper med stjerneskuddets forandring etter skoleballfremføring

Eliteserien
Knutsen om det kommende overgangsvinduet: – Et vanskelig marked
I GÅR PÅ 13:06
Eliteserien
Rekdal endelig klar – gjenforenes med «Paco»
I GÅR PÅ 08:02