– Det er jo egentlig absurd når vi snakker om et barn på 15 år, men når vi ser utviklingen er vi nødt til å begynne å sikre verdiene våre, sier Sindre Eid, som er utviklingsleder i Aalesund, til Eurosport.
Siden 15-åringen er sønn av sportslig leder Bjørn Erik Melland er det han som uttaler seg om denne saken.
Eliteserien
Se høydepunktene: HamKam spolerte festaften på Valle
EN TIME SIDEN
– Først og fremst når det gjelder unge spillere, så er jeg rimelig overbevist om at den veien Henrik Melland velger nå, i de aller, aller, aller fleste tilfeller, er den beste veien å gå. Å bo hjemme, gå på skole med venner, ha et flott sportslig tilbud i Aalesund og utvikle seg i trygge og gode omgivelser. Det er jeg helt overbevist om, sier Eid.

Fire store utfordringer

Eurosport har tidligere skrevet en artikkelserie om problematikken rundt eksplosjonen i tidlig talenteksport til utlandet.
Faglig leder i Norsk Toppfotball-Sport, Espen Olafsen, kalte utviklingen en trussel mot utviklingsarbeidet, etter nær en tredobling av antallet spillere på aldersbestemte landslag i ikke-norske klubber på få år. Det var snakk om 8 prosent i 2012, mot hele 21 prosent i 2018.
Da ble det også pekt på fire store utfordringer.
1.) Vi mister flere av våre beste 15-16-åringer.
2.) De signerer ikke kontrakt nummer to.
3.) Krevende økonomi tvinger frem for tidlige spillersalg.
4.) For mange spillere selges til feil klubb eller liga.
Tallene fra CIES Football Observatory viste også at «gitt alt annet likt – så har spillere som har forlatt landet før de er 18 år, i gjennomsnitt mindre mindre sportslig suksessrike karrierer enn fotballspillere som har forlatt landet senere, med mer erfaring under beltet».
– For de aller fleste unge spillere er det nok best å følge den norske modellen, gjerne da med breddeklubb, bylag, kretslag, fylke og landslag, og fra breddeklubb til toppklubb der de kommer inn i akademiene. Og så bli voksen før man tar fatt på et ekstremt kynisk og tøft proffliv. Det er individuelle forskjeller, men en 18-åring som har spilt Eliteserie og landslag har fått en helt annen ballast enn en 15-åring som går rett ut, sier Eid.
Stadig flere 15-16-åringer headhuntes til utenlandske akademier, der mange også er så unge at de ikke har lov til å skrive kontrakt, men UEFAs regelverk omgås blant annet ved at man skriver såkalte prekontrakter med foreldrene. I mange av tilfellene sitter da norske klubber igjen uten hverken særlig fortjeneste på utviklingsarbeidet, kontroll på spilleren eller nytte av ham i egen klubb rent sportslig.
Et godt eksempel på det motsatte, er tidligere Stabæk-spiller Tobias Børkeeiet, som både spilte på A-laget, fikk signal om å bli satset på da han ble kjøpt for en god slump penger av Brøndby – og la igjen penger til for eksempel en kunstgressbane klubben kan benytte til trening, både for A-laget og kommende talenter.

Rivaler med talent-pakt

Eid forteller at det kom en del henvendelser og to konkrete bud fra utlandet på Melland.
– Det lå en del penger inne i bildet. Budet blir lavere når han ikke har kontrakt, men de var veldig ivrige og er det fremdeles.
Melland er en del av AaFKs gutte- og juniorlag, og har nå skrevet proffkontrakt med klubben.
– Kontrakten er viktig nettopp fordi at spiller og foreldre skal få ro. Han blir her og både han og vi mener det er det beste. Det er klart at utviklingen de siste årene har vært ekstrem, med at klubber tidligere og tidligere henter spillere. Vi må ikke være naive heller, og tenke at det ikke skjer. For det skjer, sier han og legger til:
– En spiller er en landskamp unna en proffkontrakt i utlandet.
(Artikkelen fortsetter under):

Sindre Eid, Michael Karlsen

Foto: Scanpix

Eid forteller at de i Aalesund gjør et grundig forarbeid, og unge spillere vurderes ut fra et større kriteriesett enn en landslagsplass.
– Vi vurderer jo spillere på andre punkter enn at de blir tatt ut på landslag. Vi ser på helheten i spillere før vi vurderer å signere, så det betyr ikke at en automatisk er kvalifisert til kontrakt med en landslagsplass. Men det utløser ofte interesse.
Eurosport kunne i april melde at fire store norske rivaler på det sentrale Østlandet hadde gått sammen for å lage en avtale, der de alle blant annet vil unnlate å slippe unge amatørspillere på prøvespill til utenlandske klubber. Det var snakk om Vålerenga, Strømsgodset, Lillestrøm og Stabæk.
– Det kommer fortsatt til å skje overganger, men da skal det skje på de riktige premissene. Det som er viktig å huske på, er at det sitter folk i utenlandske klubber og ler av oss. Ute i verden snakkes det om det naive Skandinavia, der du kan sende en agent eller en mail til klubben, og så plutselig er spilleren på et fly, uttalte daværende Stabæk-sportssjef Inge Andre Olsen, nå i danske Aalborg.

Felles politikk

Talent-alliansen ble senere hyllet av sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo, som allerede da opplevde stort trykk rundt midtbanejuvelen Sivert Mannsverk. Han etterlyste en felles kotymehåndbok i Fotball-Norge.
– Vi snakker mellom oss i klubbene, og jeg prater med kollegaene mine rundt om. Det er en kjent problemstilling, som blir mer og mer diskutert i diverse fora og med NTF. Som Espen sier, er det en økende utfordring, sier Sindre Eid.
– Finnes det en felles enighet og plattform rundt dette?
– Kanskje bør vi løfte det opp og diskutere en felles politikk. Slik reglene er nå, gjør det at en utenlandsk klubb kan skrive prekontrakt med en norsk 14-åring, mens vi i Norge kan skrive første proffkontrakt når han er 15. Det er kanskje noe å se på i regelverket, for jo flere vi får ut à la Ødegaard, desto mer relevant blir det, for da ser enda flere til oss.
Temaet ble etter det Eurosport kjenner til også diskutert på et møte på Gardermoen, med Norsk Toppfotball og mange av de norske toppklubbenes sportssjefer, i slutten av april.
– Det som er viktig, er at det norske talentarbeidet har tatt store steg de siste årene. Det er blitt mye mer systematisk jobbing i toppklubbene, og definitivt økt kompetanse med heltidsansatte og akademier. Klubbene har funnet sine modeller på hvordan det skal gjøres, med individuelle forskjeller rundt om i Norge. Noen har sine, vi har vår.
– Med akademiklassifiseringen, nasjonale serier og så videre har vi løftet talentarbeidet, og det betyr at vi kommer til å fortsette å produsere gode spillere. Da er det viktig, når vi legger ned så mye ressurser, at vi sitter igjen med gevinst også. Og at moderklubben og breddeklubbene får gevinst. Det er en ekstremt viktig sirkel og snøball det.
Dette sa Joshua King i fjor høst:
Eliteserien
Se høydepunktene: Molde tok alle tre poengene med fra Sunnmøre
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Viking med tremålsseier over Jerv
EN TIME SIDEN