SARPSBORG (Eurosport.no):
Sulayman Bojang (Gambia), Mikael Dyrestam (Guinea) og Jordan Adeoti (Benin) var alle tatt ut til kvalifiseringskamper til Afrikamesterskapet for sine respektive land, men Sarpsborg 08 ønsket ikke at de skulle reise utenfor Schengen-området.
Eliteserien
Poserte på bilde etter sjokk-hendelsen: – David er utrolig lei seg
10 MINUTTER SIDEN
Til Sarpsborg Arbeiderblad, som omtalte saken da de ikke reiste, fortalte sportssjef Thomas Berntsen at en presisering i FIFA-regelverket gjør at spillere som må ut i lenger karantene enn fem dager etter landskamp kan holdes tilbake, til tross for at det er internasjonale datoer.
– Med koronasituasjonen som er nå, ville jeg måttet gå i ti dagers karantene. Så det var ikke helt optimalt å dra på den samlingen, sier Bojang til Eurosport rett etter fredagens trening.
– Først og fremst er det kjedelig, for vi er i gruppespill og har mulighet til å kvalifisere oss til Afrikamesterskapet. Det er noe landet mitt aldri har gjort før. Så det er spesielt å gå glipp av en slik kamp, men selvfølgelig skjønner jeg det fra klubbens side også. Det er tross alt her jeg er i jobb på fulltid, og de betaler meg for å være her. Det respekterer jeg.
– Hvordan var dialogen med landslaget?
– De ville jo ha meg ned, og ringte meg flere ganger. Både treneren og støtteapparatet ville absolutt det. Men så pratet jeg litt med Berntsen og vi hadde en god dialog, så da ble det slik den gangen her.
I kjølvannet av landslagspausen er det blitt klart at for eksempel Aalesunds Niklas Castro mister kampen mot Vålerenga lørdag etter å ha fått sin landslagsdebut for Chile, mens Vidar Örn Kjartansson valgte å prioritere nettopp den kampen over landskamp for Island mot England.
– Det er selvfølgelig litt saker med karantene her og der, og til syvende og sist er det klubben som bestemmer. Før hadde ikke klubben rett til å si nei, men med situasjonen, litt nye regler og tiltak må klubben ta en avgjørelse. Og det er jo forståelig, selv om det er litt bittert der og da, så forstår man det i lengden. For deg selv også, for du vet jo aldri hva som skjer når du er ute og reiser.
Det norske landslaget har vært en saga i seg selv, med avlyst kamp, reisenekt, nødlandslag og nå sist flere nye smittetilfeller. Markus Henriksen, Patrick Berg, Marius Lode og Joshua King er alle bekreftet smittet i løpet av fredagen.
I tillegg er flere norske klubber i karantene, og kamper kan bli utsatt.
Se intervjuet med Stahre her:

Derfor ønsket ikke Sarpsborg å sende spillere på landslag

- Rørete landslagsopphold

Sarpsborg-trener Mikael Stahre forklarer valget fra klubbens side slik:
– Det var en dialog med spillerne ut fra helheten, og lite dramatikk i det. Mange spillere valgte å bli hjemme, ikke bare fra Sarpsborg 08, men rundt om i verden. Så det har vært en fellesnevner mange steder. De har vært hjemme og forbedredt seg godt til kampen mot Viking, sier Stahre til Eurosport.
Med de siste dagenes skriverier og utvikling spesielt rundt det norske landslaget, blir det kanskje vanskelig å argumentere mot at det var riktig avgjørelse?
– Jeg har ikke fulgt den saken så nøye, men det er klart at hele landslagspillet rundt om i verden var vel ingen «vrålsuccé», om man ser på hvordan det er blitt, sier Stahre og fortsetter:
– Vi er midt i en pandemi, det er det som er sentralt og det er ingens feil. Men det er klart at det er mye rør. Det viktigste nå er at samfunnet får orden på pandemien. Så kan man alltids ha synspunkter på visse ting, om det var rett eller feil, eller på hvordan man skulle gjort ting i etterkant, men for meg er det viktigste at vi får orden på problemet.
I klubbfotballen er alle del av samme gruppe, som gjør de samme tingene og omgås de samme menneskene. Det er særlig når man har mikset spillere fra ulike klubber og land inn i et nytt lag, i tillegg til reiser, at det har oppstått flere saker.
– Er det sånn at du synes at de kanskje ikke burde spilles landskamper?
– Når du legger det opp på den måten, blir det nesten et ledende spørsmål. Det er klart at når spillere kommer fra ulike land og reiser, er det klart at det øker. Men så finnes det en virksomhet som skal bedrives. Landslagene er viktige for fotballen, og det er sikkert økonomi involvert og alt det der også. Så jeg velger egentlig å holde meg ganske nøytral i det spørsmålet. Men at det er blitt et rørete landslagsopphold, det kan vi konstatere. Slik ble det, jo, sier Stahre.

Husket for alltid

For Bojangs del er drømmen fortsatt til stede. Gambia vant en kamp og tapte den andre. Dermed henger de fortsatt godt med i kampen om å kvalifisere seg.
– Det har absolutt vært stort. Jeg har ikke vært på landslaget så veldig lenge. Jeg ble først innkalt i fjor sommer, og så har jeg vært på alle samlinger siden. Vi har klart å samle et bra lag med bra spillere fra rundt om i Europa. Ambisjonen er å få med landet til Afrikamesterskapet. Det er det som ligger i potten.
Og å kvalifisere seg ville vært en skikkelig fjær i hatten for 23-åringen som kom til Sarpsborg fra Skeid i hovedstaden.
– Det ville vært fantastisk. Man blir jo hyllet i Gambia og kommer til å bli husket i alle år, i og med at vi aldri har vært der. Folk vil aldri glemme det, og når du er der på ferie og slike ting. Det er virkelig noe jeg gleder meg til og håper vi klarer, sier Bojang.
Bojang forteller om situasjonen her:

Bojang om landslags-nei: – Respekterer klubben

Eliteserien
Se høydepunktene: Molde sendte Brann nærmere stupet
15 MINUTTER SIDEN
Eliteserien
Snakket ut og ba om unnskyldning etter absurd lagkamerat-krangel
16 MINUTTER SIDEN