– Jeg kan bekrefte at han har testet positivt på det forbudte stoffet morfin. For at et stoff kommer på dopinglisten må to av tre kriterer være oppfylt. Det ene er at det er prestasjonsfremmende, det andre er at det skader idrettens anseelse og det tredje er at det kan gi helseskader. Det er tilstrekkelig at to av tre kriterier oppfylles, sier avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes til Eurosport.no.
– Hvor lang strafferamme er det når en utøver tester positivt på morfin?
Eliteserien
Sen utligning reddet sjansesløsende Tromsø
19/06/2022 KLOKKEN 18:02
– Graden av skyld vil være helt avgjørende. Om utøver er uten skyld kan det ikke illegges utelukkelse. Dersom handlingen er forsettlig kan utøveren utelukkes i inntil fire år. I denne saken er det for tidlig å si noe om sanksjon, sier Røkenes til Eurosport.no.

Ingen konsekvenser for Haugesund

Fredag ble det kjent at Haugesund-spiss Ibrahima Wadji har testet positivt på det forbudte stoffet morfin etter å ha brukt medisin mot diare. Det var i forbindelse med Eliteserie-kampen mot Kristiansund 19. mai at det ble gjennomført en dopingkontroll av Antidoping Norge.
Siden 19. mai har Haugesund tatt fire poeng på to kamper der Wadji var en sentral i 4-1-seieren over Mjøndalen på bortebane. Men selv om senegaleseren har avlagt en positiv dopingprøve får det ikke noen innvirkninger på Haugesunds resultater i Eliteserien.
– Det vil ikke få noen konsekvenser for Haugesund som lag. Da må det være flere enn to spillere involvert, sier Røkenes.

Suspendert på ubestemt tid

Wadji er naturligvis dypt fortvilet.
– Vi ble informert om denne saken fra Wadji sin side i forbindelse med cupkampen mot Bryne onsdag, da ble han umiddelbart tatt ut av troppen. Det var de umiddelbare konsekvensene. Vi avventer informasjon videre fra Antidoping Norge. Han har avlagt en positiv A-prøve, og det er morfin som ikke inneholder noe prestasjonspreparat. Det ble inntatt i forbindelse med magevondt, kjøpt av familie fra Senegal. Han har gjennomført som alle andre spillere en Ren Utøver-sertifisering som Antidoping Norge har og han erkjenner at denne situasjonen ikke er i tråd med det, sa Haugesund styreleder Leiv Helge Kaldheim til Europsport.no fredag.
Wadji har akseptert en frivillig suspensjon mens saken pågår. Hvor lenge spissen er ute er for tidlig å si.
– Det er vanskelig å uttale seg om hvor lenge spilleren vil bli suspendert. Det kommer an på hvor raskt vi får dokumentasjonen vi har behov for, sier Røkenes, og fortsetter:
– Hovedregelen er at Antidoping Norges uavhengige påtalenemnd tar stilling til om saken skal påtales eller ikke. Dersom det er grunnlag for dette, sendes saken videre til NIFs domsutvalg for behandling. Aksepterer utøver forenklet behandling, kan saken avgjøres i påtalenemnden. Da vil spilleren få tilsendt et utkast til avgjørelse og kan selv velge om han vil godkjenne den eller ikke. Dersom han ikke godkjenner avgjørelsen, påtalebegjæres saken og sendes til NIFs domsutvalg i henhold til gjeldende rutiner.
Sett denne?
Eliteserien
Trømsø forlenget med Helstrup
17/06/2022 KLOKKEN 12:29
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 KLOKKEN 18:53