Vårsesongen er over, og i forbindelse med det så setter jeg karakter fra 1-10 på samtlige lagdeler hos de ulike klubbene. Samt ser på hva de bør forsterke med i sommer.
For en glede det har vært å se Viking denne våren. De har tatt null hensyn og gått i strupen på de fleste lagene. De har spilt sitt spill uansett hvem som har stått på motsatt banehalvdel, borte som hjemme. Trenden har dog vært nedadgående, og det er kun seks poeng til nedrykk og fire poeng til kvalifisering. Siddisene bør ikke kjenne seg helt trygge ennå.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Trener - 6
Bjarne Berntsen
Ble kalt dinosaur for et år siden av Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth, men det stempelet har han gjort til skamme. Viking har spilt en underholdende fotball, og har hatt et svært bevegelig offensivt spill, regissert av en god midtbane. Han må dog finne en formel på hvordan Viking skal opptre når de kommer under i kampene, for da har de som oftest kollapset. Men totalt sett er det et godt håndverk av den gamle ringreven som har vært borte fra sirkuset i flere år.
Keeper – 5
Vikings keepere ble sett på som et svakt punkt før sesongen. Men energiske Iven Austbø har levert godkjent denne våren og foreløpig stengt munnen på kritikerne. Han har ikke hatt noen store blemmer, og har tatt det som han skal ta.
Forsvar - 4
Viking har ikke noe stort forsvar på papiret, men de har klart seg overraskende bra i store deler av vårsesongen. Det skal riktignok sies at de er fullstendig avhengige av å få hjelp av midtbanen og angrepet. Viking har sluppet inn 23 mål, det rare er at 19 av målene har kommet i 4 av de 14 kampene. I de resterende 10 har de sluppet inn 4, noe som er meget sterke tall. Man trenger derfor ikke være noen stor analytiker for å se at når Viking kommer under og er nødt til å flytte opp folk for å angripe, så rakner det fullstendig. Laget er helt nødt til å ligge i balanse for å være gode defensivt. Når fireren må forsvare seg mer alene, er de nesten hjelpeløse.
Midtbane - 7
Trioen Thorstvedt, Ibrahimaj og Fridjonsson har vært drivende gode i mange kamper, spesielt i det offensive spillet. Fridjonsson har taklet sin nye rolle bra, og har satt preg på kampene fra sin dype midtbanerolle. Han sliter litt i det defensive spillet, og Berntsen hadde nok også ønsket et alternativ som var en mer ballvinner i den rollen. Indreløperne Ibrahimaj og Thorstvedt har levert målpoeng og vært meget gode i spillet for øvrig. Nå begynner også Johnny Furdal å våkne etter skade, og det styrker bredden i denne lagdelen enda mer, men han vil slite med å spille seg inn.
Angrep - 3
Den offensive trioen imponerte stort i fjor, men har ikke klart å ta nivået i den øverste serien. Per nå er det spillere som vaker litt mitt mellom OBOS-ligaen og Eliteserien. Jeg trodde Zymer Bytyqi skulle få litt av det definitive gjennombruddet på toppnivå denne sesongen, men det lar vente på seg. Han viser glimt av storhet til tider, men er altfor ujevn. Tommy Høiland sliter med å overbevise på det høyeste nivået. Zlatko Tripic har vært den beste av de tre angriperne i spillet, men han leverer nesten ikke målpoeng.
Beste spilleren:
Kristian Thorstvedt
Unge Thorstvedt imponerer meg enormt. Han setter nesten ikke en fot feil på banen og alt han foretar seg er det en tanke bak. Fortsetter å være en poengmaskin i Eliteserien. Til tross for et middels tempo, er han drivende god og han har fysikk som er interessant utenfor Norges grenser.
Overraskelsen:
Sondre Bjørshol
Bjørshol har tatt Eliteserien med storm. Stavanger-gutten måtte til Bergen og OBOS-ligaen for å vise at han var god nok for Viking. Han kom i fjor sommer, og har imponert fra første dag. Et herlig tempo, som gjør at han klarer seg godt en mot en både offensivt og defensivt.
Skuffelsen:
Tommy Høiland
Høiland begynner få stempelet på seg som en spiller som er litt for god for OBOS, men for svak for Eliteserien. Mangler den siste tiendelen i sitt spill på øverste nivå. Har riktignok scoret fire mål, men to av dem er på straffe. Høiland jobber som en helt og er viktig i press-spillet, men relasjonelt bidrar han ikke nok i Vikings spill ute på banen.
Dette bør de gjøre i sommer:
Tenk kvalitet og ikke kvantitet. Betyr det at man kun har råd til en spiller, er det mye bedre enn å kjøpe to-tre halvgode for samme sum. Viking bør først og fremst hente inn en angrepsspiller til. De er syltynne i den fremste rekken, og den offensive trioen har ikke vist nok denne våren. Jeg vet at de har gått ut og sagt at de skal hente en sentral midtbanespiller også. Da må en av dagens midtbanespillere være på vei ut, ellers kan jeg ikke skjønne at de skal prioritere det. Jeg håper at ikke man flytter opp Ibrahimaj på en kant, han er best som indreløper. Jeg hadde heller prioritert en forsvarssjef som kunne ha styrt og strukturert de bakre rekkene når laget er i svake perioder.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03