Tromsø-treneren møter Eurosport dagen derpå. Om ikke det er tømmermenn, er det i hvert fall ikke langt unna.
– Det er smertefullt, både fysisk og mentalt. Det eneste vi kan være glade for, er at alle kom ut av kampen uten skader. Resultatet er ikke så mye å være glad for.
UEFA Europa Conference League
Glimt kan møte Leicester – sjekk listen med mulige motstandere
09/12/2021 PÅ 22:35
For laget hans ble filleristet av den gule «naboen» i nord. Begge leirer refererte til oppgjøret som Slaget om Nord-Norge. Det ble avgjort på knock out.
Runar Espejord leverte en dønn ærlig tirade om lagets prestasjon etter 0-4-tapet, og mandag var det tid for selvransakelse. Likevel fremstår Valakari som meget tro mot sine prinsipper.
– Nå må vi være veldig forsiktige, og konsentrere oss om hva vi gjør innad i laget. Vi vet det er masse støy utenfra, med meninger om at vi må gjøre det og det. Men vi må se nøye på vårt spill og fikse noen ting på det, sier TIL-treneren.
– Måten vi ønsker å spille på, er å score mål. Noen ganger, om kampen ber oss om å være mer direkte, vil vi være mer direkte. Hvis kampen ber oss om å bygge opp bakfra med kortere pasninger, vil vi gjøre det. Det eneste målet vårt er å skape noe, legger han til.
Og selv om det virkelig ikke fungerte mot Glimt, og tapet kunne vært betydelig større etter at hjemmelaget gang på gang utnyttet feil og straffet dem med sine velkjente overganger, mener Valakari at de må holde fast ved egne ideer.
– Det er veldig viktig nå at alle husker på at det ikke finnes noe hokus pokus. Det går ikke at vi alle drar sammen til en finsk badstue og blir fulle, og så blir spillet vårt bra. Nei, vi må se etter svar innad i spillet vårt. Vi må fikse det som er feil, og bare slik blir vi bra.
(Artikkelen fortsetter under):
Derfor nekter han også å endre drastisk på måten laget spiller på, og avviser det med et kontant «nei». Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal var en av dem som tok til orde for at Tromsø måtte gjøre endringer dersom de skal overleve i Eliteserien.
– Jeg respekterer kollegaene mine og hans mening. Men vi må se motsatt på det. Vi må se på hvordan vi spiller som en mulighet. Om du ønsker å bygge opp bakfra, er det to måter å se det på. Enten at det er veldig risikabelt, eller å se på det som en mulighet. Vi ønsker å se på det som en mulighet, sier Valakari og forklarer på følgende måte:
– Om vi kan bygge opp bakfra med en god struktur, gir det oss mange flere muligheter høyere opp i banen. Om vi bare sparker ballen drastisk og lengre opp, er det ikke oss. Vi kan ikke spille på den måten. Da blir det 50-50-baller. I fotball kan du selvfølgelig alltids håpe at ballen faller ned til deg, men det er å håpe. Vi er nødt til å sørge for at de mulighetene havner i vår favør.
Ifølge lokalavisen Nordlys blir det en tøff runde med evaluering etter sesongen. Tromsø-styreleder Stig Bjørklund varsler at årets resultater vil føre til en grundig gjennomgang, men avviser at det vil bli tatt drastiske grep i sesonginnspurten.
– Når året er slutt, vil hele sammensetningen av det sportslige apparatet bli vurdert. Det er grunn til å være enda grundigere i den vurderingen i år, når vi ser vi ser hvordan resultatene har vært, sier Bjørklund til Nordlys.
Simo Valakari kommer uansett til å holde på sin metode.
– Vår måte, slik jeg ønsker å se det, er at det er en struktur i hvordan vi gjør ting. Vi skal gjøre det med en struktur hver gang, systematisk, og det gir oss det beste resultatet. Er det godt nok til å bli i Eliteserien? Ingen vet. Men for å gi oss selv den beste muligheten til å holde oss, må vi gjøre de riktige tingene i banen, systematisk, gjennom 90 minutter.
For nettopp det understreker finnen at han mener er nøkkelen. Systematisk, gjennom 90 minutter, gjentar han.
– Ja, vi kommer til å misse på noen pasninger. Ja, motstanderen vil skape noen sjanser. Men hvis vi gjør det systematisk vil vi skape mer, og da, etter denne systematiske prosessen, vil vi holde oss i denne ligaen.
Et eksempel som ble trukket frem av ekspertene, var målvakt Gudmund Kongshavn. Han leverte mange gode redninger og hindret at tapet ble større, men viste også usikkert spill med ballen i beina.
Kanskje man da skal unngå situasjoner der keeperen må spille med ballen i beina, spurte ekspertene.
– Jeg mener han er mer enn kapabel til å spille med føttene. Han er en god keeper. Men vår struktur er ikke rett, vi tar ikke de rette valgene. Det er derfor spillerne ser ut som de er ukomfortable. Det er derfor det er så viktig at vi jobber med dette på trening, og så – når det er mer systematisk og når flere rette valg tas – vil plutselig spillerne ha mer trygghet og være komfortable. Så det er ikke slik at han ikke kan det, det kan han definitivt, sier Valakari.
UEFA Europa Conference League
Mourinho tok siste stikk – gruppeseieren røk for Glimt
09/12/2021 PÅ 19:40
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55