Vårsesongen er over, og i forbindelse med det setter jeg karakter fra 1-10 på samtlige lagdeler hos de ulike lagene, i tillegg til å se på hva de bør forsterke med i sommer.
Tromsø ligger der de fleste har forventet. Et lag som det er umulig å bli klok på. Den ene kampen ser Valakaris menn bunnsolide ut bakover på banen og spiller en flott fotball, for i neste kamp å lekke som en sil og være helt hjelpeløse. TIL har den ene uken slått og imponert mot Molde og RBK, for å siden bli utspilt av LSK og FKH noen dager senere. Det som er imponerende er at de har reist seg etter en helt elendig start på sesongen og det til tross for at viktige Runar Espejord har vært ute med skade.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Trener - 5
Simo Valakari
Finnen som startet Tromsø-karrieren til 20 i stil, fikk først en tøff avslutning på 2018 og siden en tøff start på 2018. Men han har reist seg og vært tålmodig med sin filosofi. Til tross for at han møtt motgang har han stått fast ved sine prinsipper og delvis fått betalt utover våren. Avslutningen på første halvdel har vært godkjent, i en periode med mye nøkkelspillere ute med skade.
Keeper – 4
Gudmund Kongshavn har vært førstevalget store deler denne våren. Slåss med Austbø om å være den keeperen med det høyeste energi-nivået i Eliteserien. Høyt og lavt i kampene og få jubler så hemningsløst over egne redninger som Kongshavn. Herlig å se på. Har variert, men skal ikke lastes for alle baklengsmål. Karlstrøm er fremtiden og har vikariert med varierende hell, fra å storspille til å være meget svak.
Forsvar - 3
Med og uten Simen Wangberg er dette to helt forskjellige lagdeler. Dessverre har de spilt mest uten ham, og det bærer også karakteren preg av. Etter at Simen var tilbake fra skade har Tromsøs forsvar vært mer solid, enn om de også da har gått på noen smeller. Poteten Kent Are Antonsen er en annen forsvarer som har imponert meg denne våren, men han har også spilt en del på midtbanen. Ujevn forsvarsvår av TIL.
Les også: Her er dommen over Sarpsborg 08
Midtbane 5
Den lagdelen som har vært jevnest, til tross for en haug med skifter og formasjonsbytter. Det er vel ti ulike spillere som har spilt på midtbanen til TIL, men den har i stort sett fungert uansett hvem som har spilt. Valakari har stått for kontinuiteten og er også toppscorer. Veteranen Magnus Andersen har vært overraskende god siden han kom inn på laget.
Angrep - 2
En lagdel som skriker etter Runar Espejord. Med ham har Tromsø et godt angrep. Uten ham er dette et av seriens aller svakeste angrep. Finske Taylor er et hederlig unntak og trekker opp karakteren på denne lagdelen, men han har spilt mye i andre posisjoner også. Costaricanske Rojas og Mushaga Bakenga holder per dags dato ikke Eliteserie-nivå. Samtidig har flere midtbanespillere vikariert i denne rollen med varierende hell. Berntsen og Ingebrigtsen har variert veldig denne våren.
Beste spilleren
Kent Are Antonsen
Poteten Antonsen har vært skadefri hele våren og lagets beste spiller. Har vikariert på mange ulike posisjoner, men kanskje vært best som stopper. Meget viktig for et Tromsø-lag som har relativt tynn stall.
Overraskelsen
Onni Valakari.
Han viste allerede i fjor at han er en god fotballspiller, men det som overrasker meg, er hvor hvor klokt han spiller, til tross for sin unge alder.
Skuffelsen
Juha Pirinen
Pirinen er uten tvil sesongens store skuffelse i Tromsø. En spiller som var god i oppkjøringen og så ut som en av de aller beste signeringene i Eliteserien, før sesongen. Han har spilt på litt ulike posisjoner gjennom våren, men har prestert jevnt svakt uansett hvor han spilt.
Dette bør de gjøre i sommer:
De må ha en erstatter for Runar Espejord, ellers er Tromsø en klar nedrykkskandidat. Utover det er jeg ikke så bekymret for «Gutan». Når alle spillere er tilbake fra skader, er de godt nok dekket til å redde Eliteserie-kontrakt, men sluttprodukt må som sagt inn i sommer.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03