Populære sporter
All sport
Vis alt

Tilfeldigheten som ga gjennombrudd, nøkkelen i tunge perioder og å finne opp en ny spillertype

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 14/09/2019 klokken 23:18 GMT+2

Odds nye stjerneskudd Filip Møller Delaveris (18) er i ferd med å spille seg til fast plass på laget, briljerer på fysiske tester og taklet ensomheten med pianospilling.

Filip Delaveris

Foto: Scanpix

– Det har gått veldig greit, jeg har fått tillit. Det var forferdelig trist med Moussa (Njie) mot Molde, men det gjorde at jeg fikk tillit mot et veldig godt lag. Jeg fikk også startet mot Bodø/Glimt, som også er et bra lag. Det handler om kamptrening og erfaring og trygghet i Eliteserien, og å få noen kamper så jeg greier å stabilisere meg litt. Det er det jeg trenger nå, sier han til Eurosport.
For det er også en nøkkel for unge spillere. Tryggheten på at man kan prøve og feile litt, men likevel få nye sjanser.
– Ja, og så er det viktig å være stabil, ikke svinge for mye. Greie å holde toppnivået en hel kamp. Det jobber jeg med nå.
Trygg virker han også i intervjusettingen, der vi sitter i kantineområdet oppe i etasjene på Skagerak Arena, etter en lunsj etter nok en treningsøkt ute på kunstgresset.
Trolig starter han igjen på venstrekanten når Odd reiser til Stavanger for bortemøtet med Viking søndag. Laget jakter medaljer, og selvfølgelig helst i edleste valør.
– Hadde du trodd, for la oss si bare noen måneder siden, at du skulle spille så mye i Eliteserien allerede nå?
– Nei, faktisk ikke i det hele tatt. Denne sesongen startet med at jeg ikke var på benken engang. Så har jeg kommet litt mer og mer inn i varmen.
For nå kommer vi til den store tilfeldigheten som kanskje gjør at Delaveris sitter her i dag, med flere kamper på det øverste nivået i Norge og som en foretrukket mann på laget.
– Jeg ble ikke tatt med på en landslagssamling. Det var faktisk ganske bra for min del. Vi hadde cupkamp mot Kristiansund, og den vant vi. Det var første gang jeg fikk tillit i en kamp mot Eliteserie-motstand. Hvis jeg hadde vært med landslaget, hadde jeg mistet de kampene der. Det var da jeg kom inn i varmen. Så det viste seg at det var positivt, selv om det selvfølgelig var kjipt å ikke bli tatt med. Men det ble jo et lite gjennombrudd.
Kampen han snakker om var i slutten av juni, da han startet og spilte 70 minutter da Odd kvalifiserte seg for kvartfinalen i NM etter ekstraomganger. Så har det blitt innhopp mot Glimt, Molde, Stabæk, Rosenborg, KBK igjen og inn mot Molde da Moussa Njie røk akillessen. Mot Glimt sist startet han, og det gjør han nok mot Viking søndag også.

Fysiske tester

Dermed har det i løpet av noen få måneder blitt et aldri så lite eventyr for 18-åringen, som har gått fra å ikke få plass i troppen til startplass.
– Det har gått veldig fort, men det er flere tilfeldigheter. Vi har også flere skader i troppen, så det handler mye om å være skadefri og klar når sjansen byr seg. Det er det jeg prøver å vise nå, at jeg tar sjansene og bruker dem riktig. Vise meg fra min beste side og gjøre det jeg kan.
(Artikkelen fortsetter under):
Nå snakkes det også om de fysiske testene ungguttene har levert. Særlig en av dem skiller seg ut som bemerkelsesverdig.
– Spenst var jeg litt overrasket over selv. Jeg økte med over åtte centimeter siden sist test, og trodde først det var noe galt med måleapparatet. Vi fikk inn Mikkel (Fillingsnes Marker, fysisk trener) før oppkjøringen, og har hatt mer styrke og mer fysisk, og det har kroppen min respondert veldig bra på. Jeg har kjent at det har hjulpet meg til å bli sterkere og raskere. Nå handler det mest om utholdenheten, det er der jeg har mest utfordringer.
For 18-åringen er nemlig en litt annen type enn de man vanligvis ser på kantene, selv om han også har kvaliteter som gjør ham til en god Odd-ving i Fagermos 4-3-3.
– Odd har hatt mange løpssterke vinger, litt mindre og veldig raske. Zekhnini, Stefan, Rashani, Bilal og Moussa. Jeg er på en måte mer plugg. Litt tyngre og ikke så løpssterk, de er i en helt annen liga der, sier Delaveris.
Men det er ving han er og ving han skal forbli.
– Jeg trives veldig godt på vingen. Jeg elsker å drible og en mot en og å være foran mål.

Nøye flyttevalg som 15-åring

Som 15-åring med bakgrunn fra Lyn, skulle valget tas for videregående etter ungdomsskole i Bærum. Det ble på ingen måte overlatt til tilfeldighetene, og ble et valg han ikke angrer på i dag.
– Det var ikke tilfeldig at jeg havnet her. Vi så på mulighetene, og det var enten Stabæk eller Odd, med toppidrettsgymnas. Odd hadde på den tiden lag i 3. divisjon, 2. divisjon og Eliteserien. Så da valgte jeg selvfølgelig Odd, så jeg kunne gå rett inn som senior som 15-åring, i stedet for å spille på juniornivå i Oslo. Det er fint å ta de gradene.
Han har fått mye hjelp fra mamma og pappa, som har kjørt opp og ned en rekke ganger. I tillegg kommer de ofte innom på vei til hytta i Kragerø. Det setter unggutten pris, for det har vært noen tøffe perioder også.
– Selvfølgelig, å flytte alene er ikke bare blå himmel. Men det er vanlig, alene på nytt sted og i et nytt miljø. Jeg var 15 år. Når fotballen ikke gikk greit, var resten av livet med skole og det utenom dårlig også. Det har vært opp- og nedturer, men slik er livet, uansett hvilken jobb du driver med.
– Men det har vært perioder der jeg har tenkt «shit, hva skjer nå, liksom». Men da handler det bare om å stå i det. Jobbe hardt. Plutselig skjer noe og så går det veldig opp igjen en måned etterpå. Man må kjenne litt på følelsen av å stå i det, og vite at det ikke er verdens undergang.
Alene i ny by, og med tunge perioder på og utenfor banen, valgte han å finne seg en hobby. Ulikt ganske mange andre fotballspillere, endte han med et forsøk på å lære seg å spille piano.
– Det kan være lurt å finne noe å holde på med, litt utenom. Koble av litt. Før tenkte jeg bare fotball hele tiden, til jeg nærmest ble overbelastet i hodet. Men jeg tror det som ga meg den store mentale oppturen, var at jeg skjønte at jeg tenkte for mye på å bare «please» trenerne.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Fagermo gir Delaveris en god klem. Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Driblekjeft av Fagermo

For plutselig var ikke fotball så morsomt lenger.
– Jeg mistet det jeg synes er gøy. Så fant jeg ut hvilke ting jeg vil bli god på, som dribling for eksempel. Jeg har lyst til å bli god på det og har holdt på lenge med det. Jeg elsker det, sier han og setter opp et stort smil.
– Du må få det inn i spillet og i et lag, men du må gjøre det synes er veldig gøy. Og selvfølgelig høre på treneren også, da, skyter han kjapt inn, som om han nettopp har fått øye på Dag-Eilev Fagermo våke over ham et sted borte i gangene.
Så nå mener han at han har klart å finne en mellomting. Ikke bare høre på treneren hele tiden, men også forsøke seg på det han synes er mest gøy.
– Det har hjulpet meg utrolig mye. Det var perioder der jeg følte jeg ble dårligere på det jeg likte. Var ikke god en mot en, og følte jeg hadde mistet det var jeg flink til før, fordi jeg skulle gjøre som treneren sa. Selv om jeg kanskje spilte bra i trenerens øyne, hadde jeg det ikke gøy. Da presterer jeg ikke med den motivasjonen og energien jeg trenger. Jeg måtte ha det gøy, det er jo jeg skal drive med idretten, ikke treneren. Det er jeg som skal opp og frem. Så handler det om å få det til i et lag og gjøre det for lagets beste.
– Hvordan er tilbakemeldingene fra Fagermo, da? Hender det at du får beskjed om at du dribler for mye?
– Hehe, ja! Det kan hende. På trening dribler jeg litt for mye, men det er med vilje. Jeg tenker det er trening, og jeg har veldig lyst til å bli bedre på det. Det var en periode i vinter hvor jeg fikk utrolig mye kjeft. Utrolig mye! Jeg driblet og kom ikke forbi, og da fikk jeg høre det av alle. Men jeg sto i det, og merker at jeg har fått igjen for det, at jeg har prøvd så mye og turt. Det handler om det.
Derfor blir det også hans viktigste råd til andre unge fotballspillere.
– Ja, gjør det du liker og ser for deg i fremtiden. Stå i det hvis du feiler.

Ikke ny Zekhnini

Litt grunnet skader og litt grunnet godt spill, ser Delaveris nå ut til å være inne i Dag-Eilev Fagermos antatte førsteellever fremover.
– Han har en fantastisk fysikk, og har trent veldig bra og respondert på det, spesielt det siste året. Han har fått være sykdoms- og skadefri, han har slitt litt med det. Nå har han kommet inn i et knallhardt treningsregime, og har et enormt potensial fysisk. Så at han kan hoppe over Skagerak Arena, det er nok ikke så langt unna, sier Odd-sjefen til Eurosport.
Treneren beskriver unggutten på følgende måte:
– En klassisk ving, slik som vi spiller. Veldig god en mot en, farlig og blitt mye bedre til å jobbe, og er bedre i omstillingene og slike lagtaktiske ting som en ung gutt ofte mangler litt. Og så har han en fantastisk fysikk, og det er ikke mange kanter som er så store og sterke.
Mange husker nok en annen ung og mørkhåret gutt som gjorde seg bekmerket på venstrekanten i Odd. Men noen «nye Rafik Zekhnini» er han altså ikke.
– Han er veldig forskjellig fra Rafik, for han er en mye lettere spiller med ekstrem fart. Filip er hurtig han også, men ikke så hurtig som Rafik, det er det få som er. Men han har mye mer fysikk, så de er forskjellige typer. Filip er en stor og sterk ving, sier Fagermo.
Han har om lag ett år igjen av kontrakten i Skien. Han stortrives i gjengen.

Lokkes utpå av Oldrup

Rett før dette intervjuet satt han i lunsj med en del av lagkameratene, uten å få med seg at Eurosport satt noen bord bortenfor og ventet. Praten gikk løst, og særlig Fredrik Oldrup Jensen gikk i bresjen for å finne litt merkelige og utradisjonelle svar han kunne gi. Til stor latter fra de andre da de ble gjort oppmerksomme på journalisten ved siden av.
– De prøver bare å lure meg til å drite meg ut. Slik er det å være yngst, de eldre prøver å drite ut de yngste og lokke oss til å gjøre rare ting. Men det er bare gøy det. Det er en fin gruppe og et fint miljø i Odd. Men tar du med noe av det der, får du få med at det var Oldrup som sa de tingene, ikke jeg, sier han med et smil.
Det er tidlig å ta av ennå, både for unggutten selv, media og omgivelser. Men å drømme, det må være lov.
– Selvfølgelig har jeg lyst til å spille ute i Europa, landslaget og slike ting. Å være i en av de beste ligaene og være en topp, topp spiller. Være litt sånn unorsk, komme forbi på linja og være ordentlig farlig og skape sjanser og ubalanse. Litt beist, det er målet.
For det er vanskelig, selv ute i den store verden, å finne akkurat den typen spillere. Store, fysiske driblevinger.
– Jeg har lært mye av Sane og Mane og de driblerne der, men de er ganske små i forhold til meg. Jeg har tenkt litt på det, man finner ikke så mange slike som meg på vingen. Det hadde vært kult, kanskje bli noe nytt, finne opp en helt ny spillertype, sier Filip Delaveris.
Og smiler bredt nok en gang.
Sett denne?
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame