TRONDHEIM / OSLO (Eurosport.no):
Rosenborg - Tromsø 5-2
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
Horneland var tydelig på at han ikke likte måten unggutten feiret på.
– Hvis han skjønner hva Rosenborg er, av filosofi og kultur, så blir han en flott Rosenborg-spiller, men hvis han driver egoet frem, blir det verre, sier RBK-treneren til Eurosport.
Etter kampen er han tydelig på hva han ga unggutten beskjed om.
– Vi har sagt at det ikke er slik vi skal ha det i Rosenborg. Vi må være oppdragere også, og det er ikke alt de har fått med seg, tydeligvis. Vi må lære dem å agere på rett måte. Det hurtigste løpet han hadde, var da han sprang for å feire seg selv. Det er fint å gjøre det sammen.

Talentene herjet

Allerede etter ti minutter presenterte ungguttene seg. 17 år gamle Emil Konradsen Ceide fant Botheim inne foran mål etter å ha snappet en forferdelig pasning fra Gudmund Kongshavn, og Botheim satte inn 1-0. RBK-talene leverte dermed på direkten.
I feiringen simlurte han frysebevegelser, slik vi har sett Pål Andre Helland gjøre tidligere.
(Artikkelen fortsetter under):
Ti minutter senere var Ceide frempå igjen, da han lurte Morten Gamst Pedersen såpass ute på venstresiden at veteranen bare måtte feie ham ned. Helland slo frisparket inn, Denic headet tilbake og Gustav Valsvik banket inn 2-0.
Noen minutter før pause fikk imidlertid Onni Valakari straffe – en billig sådan – etter en god, gammeldags mølje innenfor feltet. Robert Tayler skjøt, Andre Hansen leverte en god redning, men først på returen var Taylor som headet reduseringen inn i det tomme garnet.
RBK slo imidlertid knallhardt tilbake, og selvfølgelig var det Botheim som satte inn sitt andre. Et vakkert angrep av hjemmelaget, fra Helland til Trondsen på en touch videre inn foran der Botheim hadde løpt seg fri.
Han gjentok den samme feiringen, til forargelse i RBK-leiren.
Det fikk nemlig både Eirik Horneland og Stig Inge Bjørnebye til å reagere. Sportssjefen kalte det tullefakter i et pauseintervju med Eurosport, og mente han kunne scoret tre om han holdt fokus.
– Hvis Botheim konsenterer seg om det han skal, så hadde han scoret tre. Og få bort tullefakter og konsentere seg om det han skal, så kommer det til å bli bra. Men han har igjen den del læring, tydeligvis.
– Vi så at Horneland ble provosert, du ble det du også?
– Jeg blir ... Unge spillere må lære seg at dette er et lagspill. Hvis de viser tegn til at de ikke forstår det, så havner de veldig fort bakerst i køen igjen, sier Bjørnebye til Eurosport.
(Artikkelen fortsetter under):
Horneland satte pekefingrene mot eget hode, da han snakket til 19-åringen etter den første feiringen.
– Han sa jeg måtte holde fokus. Men du så jeg scoret ett til, så det fokuset er det ikke noe galt med, sa Botheim til Eurosport i pausen.
Og Botheim kom ut til andreomgang.
– Vi gir ham en sjanse til, så får vi se. Jeg tror han har lært nå, sa Horneland.
Og slik ble det. For om lag 20 minutter ut i andre omgang fullførte han hat tricket sitt. Da kalte han alle lagkameratene til seg, og de feiret 4-1-ledelse sammen.
Målgivende? Emil Konradsen Ceide.
Etterpå reduserte Morten Gamst Pedersen til 4-2, før Gjermund Åsen senere feiret mot gamle lagkamerater med 5-2.
Etter 73 minutter ble Botheim erstattet av Alexander Søderlund. Da fikk han applaus av hele Lerkendal, en klem av Søderlund og ikke minst en klem og vennskapelig klaps av Horneland.
(Artikkelen fortsetter under):

Botheim beklager

Etterpå erkjenner 19-åringen at Hornelands skjennepreken var rettmessig.
– Ja, det har han helt rett i. Det var mye følelser inne i bildet, men jeg burde feiret med lagkameratene mine. Og jeg beklager det, men jeg fikk i hvert fall gjort det på den tredje goalen.
– For da tilkalte du resten av gjengen?
– Ja, han fortjener litt ære han her, når han herjer så mye som han gjør. Det er et meget stort talent, og om du to år er du i utlandet, mann, sier Botheim med et stort smil, der han står ute på Lerkendal-matta med armen godt plassert rundt skuldrene på Emil Ceide.
Deter ingen tvil om at de har funnet tonen, både på andrelaget og nå virkelig for A-laget.
– Jeg er ikke overrasket over hvordan han herjer, han serverer meg på trening og akkurat sånn han har gjort i hele år for RBK 2 når vi har spilt sammen. Han vet hvor jeg er i boksen og jeg vet akkurat når han rykker og spiller meg, så han spiller meg dritgod, sier Botheim.
På spørsmål om målene var ferdigscoret, smiler Ceide:
– På en måte. Litt. Det kjennes bra og det var veldig gøy å spille foran Kjernen. Det er de vi jobber for hver dag, og når vi får sjansen, tar vi den, sier Ceide til Eurosport.
For ham ble det en ekstra spesiell anledning, ettersom han også var aktuell for Tromsø.
– Tromsø sa jo nei til meg. Jeg er uansett stolt av å spille for en så stor klubb som Rosenborg, og jeg er glad de tok meg, sier 17-åringen.
– En bra hevn å slå dem 5-2 i dag?
– Ja, dritdeilig!

Mange stjerner ute

Rosenborg stilte til kampen uten flere av sine vante og store stjerner. Anders Konradsen og Tore Reginiussen slityer begge med lårene, og Alexander Søderlund, David Akintola, Samuel Adegberno og Marius Lundemo satt alle på benken.
Trener Eirik Horneland pekte på medisinske årsaker, og avviste at han prioriterte ned kampen til fordel for returkampen mot Maribor allerede tirsdag, og henviste før kamp til medisinske bakgrunner.
– De begynner å kjenne på det, flere av dem. Vi er litt på tannkjøttet, sa han til Eurosport.
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
17/10/2021 PÅ 18:53