• Sønsdag: Se Viking - Strømsgodset klokken 20.00 på Dplay, Eurosport Player og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
DRAMMEN (Eurosport.no):
– Det går bra. Jeg har mye fritid, og egentlig bare hatt fokus på å prøve å bli frisk i kneet. Jeg er på god vei, men det har tatt en stund, så det har vært lange dager for meg selv, sier 29-åringen med et lunt smil.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
I årevis har han vært en stor profil i Eliteserien og norsk fotball. Men etter avskjeden fra Strømsgodset for drøye fem uker siden, har det vært ganske stille rundt Marcus Pedersen.
Han møter Eurosport til et intervju på uteserveringen til Bølgen og Moi langs Drammenselva. Der åpner han opp om den siste tidens opptrening.
– Jeg er på bedringens vei, og kan forhåpentligvis snart trene fotball. Det har vært en lengre prosess, med forskjellige folk fra knespesialister til fysioer og det som hører til. Jeg har vært borti flinke folk som har hjulpet meg på veien, og gjort det jeg kan for å prøve å komme raskest mulig tilbake.
– Hvor langt unna er du å kunne spille fotball?
– Jeg vet ikke hvor lang tid eksakt, men må nok ha et par-tre uker med fotballtrening før jeg kan begynne å tenke på kamper. Men når jeg først kommer inn i det og trener fotball hver dag, går det ganske fort. Jeg er en ganske lettrent mann selv om jeg begynner å bli gammel, sier han med et smil.
Se hele intervjuet med Marcus Pedersen. Saken fortsetter under videoen:
Og Hamar-mannen er tydelig på at han ønsker å bidra for en ny klubb allerede nå i høst.
– Ja, det er det som er planen. Nå er det rundt to uker igjen av vinduet. Folk prøver å hente tidlig i vinduet, men det er alltids mange som sliter mot slutten av vinduet også, så jeg håper det er noen muligheter da.
Ettersom han står uten kontrakt er det litt forskjellige regler å forholde seg til i ulike land.
– I de fleste land går det an å hente spillere i etterkant også, men jeg vil jo helst bidra så fort som mulig.
Og beilerne har ikke latt vente på seg. Eurosport har allerede omtalt en dialog med HamKam, men han kan fortelle at mange flere klubber har tatt kontakt.
– Det har vært en del forespørsler, faktisk. Vi er litt forsiktige med hva vi sier med tanke på skade og tid, for når jeg først går til en klubb, vil jeg være klar til å bidra med en gang. Jeg vil ikke signere og bare sitte og glane fra siden, det gidder jeg ikke. Det har vært en del klubber, HamKam inkludert, og mange fra Norge og noe fra utlandet. Men jeg har ikke hatt fokus på det, jeg har hatt fokus på kneet mitt og å være frisk for å gå til ny klubb.

Angrer ikke

Pedersen har en imponerende karriere bak seg. Toppscorer-kamp i Eliteserien, proffspill i Nederland, England og Danmark, og en del landskamper. Talentet har det aldri vært noe å si på.
– Hvor viktig er det neste valget ditt?
– Jeg sitter litt med valget selv, egentlig, med tanke på hva slags vei jeg skal gå. Jeg har forhåpentligvis fire-fem sesonger til i kroppen, og kan velge litt selv hva jeg skal gå for. Jeg har ikke helt bestemt meg. Skal du være smart å gå til en klubb som gjør at du kan gå til en bedre klubb igjen neste år, skal du gå til et sted der det er penger å hente, skal du gå etter trivsel ... Det er masse faktorer som spiller inn, og jeg er ikke bekymret. Jeg vet at det kommer til å ordne seg uansett.
Han oppholder seg fortsatt i Drammen, i hvert fall en liten stund til. I kåken forteller han om et kaos med pappesker og klær, ettersom flyttelasset pakkes for en retur til Hamar sammen med familien. Uansett hva han velger, blir leiligheten der basen.
– Ambisjonene da, føler du at har fått ut det du kan av fotballkarrieren, eller har du fortsatt større ting i tankene?
– Jeg føler ikke jeg har «bånna gassen» med tanke på fotballen. Jeg kunne sikkert vært et helt annet sted hvis jeg hadde vært litt flinkere med meg selv og med smartere valg. Men sånn er det ikke, og jeg angrer ikke på det. Som jeg sa, jeg har valget nå, og får se hva jeg går etter. Jeg er jo sulten ennå, og har lyst til å fortsette å score mål, jeg.
– Hva tenker du på da, når du sier at du kunne vært flinkere?
– Nei, altså, det er jo masse historier opp gjennom som har kommet ut, og jeg har vært en liten rebell, kanskje. Men det er slik jeg er, og det får jeg ikke gjort noe med. Jeg føler at jeg har bidratt, i hvert fall på andre siden her, ganske bra, og jeg har vært i utlandet og smakt litt på det. Det kan hende jeg havner der igjen, jeg vet ikke, vi får bare se.

Derfor sa han opp

29-åringen fremstår både rolig, blid og reflektert. Han svarer også avbalansert og åpent på de litt vanskeligere spørsmålene som måtte komme.
– Man leste saker om Marcus Pedersen som ble kalt inn på teppet i Godset bare noen måneder før du forsvant. Hadde det noe å si for at det ikke ble mer der?
– Nei, det hadde det ikke. Jeg hadde et halvt år igjen av kontrakten nå, og jeg har gått skadet i ni måneder. Jeg begynte å gå på veggen borte i det bomberommet jeg trente i der borte, så rett og slett fikk jeg litt nok av det. Jeg følte at jeg trengte noe nytt for å komme meg videre. Jeg hadde et halvt år igjen, så vi satte oss ned og ble enige om det, så det er ingen bitre eller sure miner oss imellom. Sånn ble det, og det tror jeg var bra.
– Er det mange som mener mye om det og tror de vet andre grunner?
– Å jada, det er det masse av. De som sier noe de ikke vet … sånn er det alltid og det kommer det alltid til å være. Det er fakta det som er kommet ut, og mer enn det får ikke jeg sagt.
– Forstår du at noen stusser over at en skadet spiller heller vil holde på for seg selv enn å være en del av et apparat med trenere, fysioer og lagkamerater og den biten der, da?
– Joda, men jeg vet ikke hvor lang tid det er gått siden jeg sa opp der borte. Jeg var jo forberedt på å trene med en fysio en kortere periode, og så vet jeg jo at jeg kommer inn i et lag igjen. Så jeg var aldri inne på tanken at det skulle være tungt å trene for meg selv en måneds tid. Det greier vi. Og jeg er alltids borti leger og fysioer uansett, og jeg kan kontakte de som har hatt meg her i Drammen og har mulighet til å bruke dem, så jeg var ikke bekymret over den delen.

Flytter hjem

Og nå flytter han altså hjem til Hamar. Der hans tidligere lagkamerat, blant annet fra 2008-sesongen der han som 18-åring debuterte med å bli matchvinner mot Rosenborg på hjemmebane, Espen Olsen, er sportssjef. Så spørs det hvor god man må være i matte for å legge sammen det regnestykket.
– Hehe, ja, da bør man være god, altså. Det var vel det jeg var best til på skolen selv, den korte stunden jeg gikk på skolen, så da bør man være god, sier Pedersen og setter opp et stort smil.
Men han innrømmer likevel at det kan være aktuelt med gamleklubben. Byen som har hockey- og håndball-lag i toppen, mens fotball-laget er på nest øverste nivå, hadde nok tatt imot 29-åringen med åpne armer.
– Jeg synes det er spennende. Med tanke på at det er der jeg kommer fra, og Hamkam er i en situasjon hvor de er på vei til å bygge opp et eller annet. Hamar er en stor sportsby, hvor du har hockey og håndall, og egentlig skal du ha fotballen i den øverste divisjonen også. Så selvfølgelig, det trigger jo litt å bidra der. Jeg har gått og gnagd og tenkt på det, selvfølgelig. Jeg har snakket en del med Espen, men det har noe med hvilket valg jeg skal ta med tanke på hva som skal skje videre. Så vi får vente og se.
– Hamars store sønn, frelseren Marcus Pedersen av Briskeby?
– Hehe, ja, det hadde vært moro det. Vi får bare vente og se hva som skjer. Som sagt har jeg ikke helt utelukket at det blir HamKam. Men vi får tenke en liten stund til før vi velger noe.

Følger med Godset

For det står nemlig ikke på valgmulighetene. Friere har vært på ham fra hele verden. Han letter litt på sløret om hvor de kommer fra.
– Jeg har vært kontaktet av … hvor skal jeg begynne? Australia, Saudi-Arabia, det har vært så mye og det er så mye forskjellig. Og så vet du ikke helt hundre om hva som er konkret og ikke, det finner du først ut av når du sier at «OK, vi prøver et steg nærmere». Det har vært mye forskjellig, så det blir valgets kval.
Selv om han og klubben ble enige om å si opp avtalen og han ikke lenger er en del av Strømsgodset, har han fortsatt en del følelser for klubben han i over to perioder har vært i en årrekke.
– Jeg har fulgt med. Den var viktig den seieren mot Vålerenga. Det har gått trått en lengre periode. Jeg håper det snur nå. Godset bør være i Eliteserien. Det hadde vært kjedelig om klubben hadde gått ned. Jeg håper at de skjerper seg og holder seg.
Det må de gjøre uten Marcus Pedersen. Hva hans neste utfordring blir, vet trolig bare han selv.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03