• Se Ranheim - Odd søndag 20. oktober kl. 18.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Pluss. Sikre deg tilgang her!
RANHEIM (Eurosport.no):
0-2-tapet i sekspoengskampen mot Sarpsborg 08 søndag kveld forsterket en allerede bekmørk hjemmestatistikk for Ranheim. Etter 12 forsøk på Extra Arena denne sesongen står tabelljumboen nå med kun 8 poeng. Det er tall det oser nedrykk av.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 KLOKKEN 18:53
– Det er jo grusomt, det er ikke noe annet å si enn det. Det er dårlige tall, er spontanreaksjonen til Eirik Valla Dønnem når Eurosport konfronterer ham med statistikken.

Banespillet lite verdt

Før han følger opp med et hjertesukk:
– Vi kan si det gang på gang at, som kampen mot Sarpsborg også, at vi er bedre enn dem i banespillet - det regner jeg med at de også er enige i - men det hjelper lite når de er bedre enn oss i de avgjørende situasjonene, sier Dønnem.
For mye ballinnehav og et tidvis brukbart grunnspill hjalp Ranheim særs lite da tabelljumbo Sarpsborg 08 kom på besøk. Det ble få store sjanser ut av det, og ingen mål, og nå ligger trønderne aller sist på tabellen for aller første gang siden de rykket opp til øverste nivå før fjoråret.
– Vi har vært klar over det lenge, vi har vært altfor svake hjemme. På våren var prestasjonene hjemme veldig svake, vi fikk det ikke til å sitte. Etterpå har prestasjonene vært brukbare, men vi har ikke hatt resultatene med oss, sier trener Svein Maalen.
Saken fortsetter under:

Tallenes klare tale

Og den oppsummeringen stemmer bra med tallene fra 2019 for Eliteseriens sjette beste hjemmelag i 2018.
6-1-1 var tallen på de åtte første kampene på det gamle kunstgresset for de nyopprykkede. Det gir 2,38 poeng i snitt.
Det ble litt svakere med 2-3-2 de siste sju hjemmekampene (1,28-snitt), men totalen på 8-4-3 og 1,87 i snitt er meget bra for en fersking på dette nivået.
Men trenden etter skiftet av det mye omtalte kunstgresset er tydelig, samtidig som entusiasmen fra starten av sesongen dabbet noe av og Christian Eggen Rismark ble solgt til Brann.

1,5 poeng forsvunnet per kamp

I år har poengfangsten vært mye svakere og etter 0-2-tapet for Sarpsborg 08 står de blåhvite nå med 2-2-8 på årets 12 hjemmeforsøk. Det gir et snitt på 0,67, noe som fører Ranheim til bunns på hjemmetabellen.
Totalt er poengsnittet etter at det utskjelte krøllgresset ble byttet ut 0,94. Med andre ord 1,5 poeng mindre enn på det gamle dekket.
Ser en på historikken etter omleggingen til 16 lag i Eliteserien har kun ett lag overlevd, det var FK Haugesund i 2015 med 14 poeng på 15 kamper.
– Har hjemmebane blitt et psykisk problem for dine gutter?
– Det vet jeg ikke, men først og fremst har vi ikke god nok kvalitet og særlig i angrepsspillet har vi mye å gå på. Også stod vi med lua i hånda i noen kamper i vår og det er vi ikke fornøyde med, svarer Maalen.
– Færre enn ett poeng overlever nesten ingen med på dette nivået?
– Jeg tenker ikke så mye på det... Vi er ikke gode nok i angrepsspillet til å score mål først og det er vi avhengige av å gjøre for å vinne kamper.
Saken fortsetter under videoen:

Snur ikke kamper – mister ledelsen isteden

Det er også en sannhet med modifikasjoner. I fjor snudde Ranheim seks kamper fra 0-1 til seier. I år har det ikke skjedd én gang.
Snarere tvert i mot, på hjemmebane har laget gitt bort 1-0 til 1-2 mot Tromsø (på overtid), man slapp inn mot RBK i det 89. minutt (2-3-tap), man slapp inn to på tampen mot Kristiansund (1-0 til 1-2) og for drøyt to uker siden ble 1-0 til 1-1 mot Bodø/Glimt langt på overtid.
– Det viser vel at det ikke nødvendigvis hjelper å ta ledelsen?
– Nei, men det går på forutsetningene for å vinne kamper. Når Sarpsborg 08 scorer på sin første visitt må vi frem og det kler oss ikke like godt. Det går på spillertyper, hvordan vi spiller, da blir vi utsatt for kontringer og Sarpsborg straffer oss hardt på det i dag, mener Maalen.

Må bedre effektiviteten

Han får støtte av midtbaneanker Valla Dønnem.
– Det er lett å peke på at vi slipper inn mye mål, men det er offensivt og i deres boks vi må bli bedre. Vi må ha veldig store sjanser for å omsette, vi må begynne å sette halvsjansene våre også. Grunnspillet sitter jo, vi klarer å spille av spissene deres, men... sukker 29-åringen
At underlaget har noe å si tror han ikke på.
– Vi har ekstra gira de første kampene på våren der, det skal jeg ikke nekte for… Men egentlig passer det underlaget her oss godt da, vi liker å spille ball. Det er litt ironisk egentlig, det skal ikke ha noe å si… jeg vet ikke, jeg har ikke noe god forklaring på det - jeg tror det sitter mye i hodet på gutta, så må vi bare finne «killern» alle sammen, oppsummerer midtbanespilleren.
  • Se Ranheim - Odd søndag 20. oktober kl. 18.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Pluss. Sikre deg tilgang her!
Sett denne?
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 KLOKKEN 14:37
OBOS-ligaen
– Det er fryktelig vanskelig å si hva som skjer videre
20/10/2021 KLOKKEN 11:51