Populære sporter
All sport
Vis alt

Rike onkler ferdige i Godset – kan tømme klubben for sparepengene

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 24/05/2019 klokken 19:32 GMT+2

Gjennom en lang og enorm opptursperiode har Drammenspatriotene vært Strømsgodsets økonomiske sikkerhetsnett. Men nå har investorene fått nok og vil ut: Med det kan også hele klubbens egenkapital på 20 millioner kroner forsvinne ut dørene på Marienlyst.

Strømsgodset

Foto: Scanpix

DRAMMEN (Eurosport.no):
Satsingen som tok form da Strømsgodset lå både sportslig og økonomisk brakk i 1. divisjon i 2005, og som ingen kunne ane konturene av, var planlagt å vare i noen få år. Men for de mediesky investorene, som valgte å kalle seg Drammenspatriotene, vokste eventyret seg større og større år for år langs Drammenselvas bredd – helt fram til i dag.

Storhetstid forbi?

Det betyr at klubben som har reist seg fra støvet som hadde ligget tjukt over Marienlyst siden glansdagene på 1970-tallet, kan være på vei inn i mer trangere og mer utfordrende tider.
– Det kan godt hende, men det var ingen som visste at vi skulle gå inn i en sånn tid heller, så det kan godt hende det kommer på nytt.
Det sier Egil Meland, styreleder i Strømsgodset Fotball AS og tidvis talsmann for Drammenspatriotene, som knapt har uttalt seg til pressen på de 15 årene som har gått.
– Det har vært en policy helt siden 2005 og der har de vært flinke, sier han til Eurosport.
Drammenspatriotene er Lars Nilsen (30,3 %), Karl Atle Kittelsen (30,3 %), Thor Nilsen (15,15 %) samt en rekke mindre aksjonærer, der brorparten har vært med på laget siden starten.
Se hele saken? Saken fortsetter under videoen:

Ønsker ikke å fornye

Derfor er det også Meland som utdyper hva investorene har betydd opp gjennom årene:
– Det er klart at den avtalen har fungert som et sikkerhetsnett for klubben. Patriotene har bestandig vært der for å ta opp stafettpinnen dersom økonomien har sviktet et år. Så de har vært en viktig faktor for at man har kunnet stå 15 år som toppklubb.
Men nå kan samarbeidet være over, for avtalen mellom klubben og Drammenspatriotene utløper 31.12.2020. Hvis ingen av partene hadde varslet om forhandlinger i løpet av 2019 hadde avtalen automatisk blitt forlenget med fem år.
– Den avtalen som eksisterer i dag er det signalisert at de ikke ønsker å fornye. Hovedgrunnen til det er nok det at tida er moden for å slippe til noen nye krefter, sier Meland.
– Drammenspatriotene har nå varslet at de ikke ønsker å forlenge slik avtalen er i dag, og det er helt naturlig siden den ble skrevet i 2006, bekrefter klubbens daglige leder, Dag Lindseth Andersen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Litt mye på én gang

Det betyr at Lindseth Andersen har travle dager. For ikke bare skal man finne ut av hvordan best avvikle samarbeidet med Godsets økonomiske garantister, man står også midt oppe i en sportslig nedtur mens man er på trenerjakt etter at Bjørn Petter Ingebretsen måtte gi seg av helsemessige årsaker. På toppen av det hele er sportssjef Jostein Flo sykemeldt.
– Ja, det svinger nå, men det er sånt vi må håndtere når vi driver i fotballbransjen. Men nå er det kommet litt mye på en gang, også for oss, medgir Lindseth Andersen.
Men han sier det med et smil, for den daglige lederen mener det er mulig å se positivt på framtida til Strømsgodset, selv om man i fjor gikk 10 millioner kroner i underskudd og var uhyggelig nære nedrykk.
– Vi må justere oss tilbake til en mer bærekraftig økonomi for klubben. Den prosessen er vi midt inne i, der vi justerer ned budsjettene rett og slett for å ha bedre bærekraft.

Overskudd basert på spillersalg

Det skjer etter flere år med sportslig opptur og en eventyrlig suksess med spillerlogistikk, som igjen førte til store overskudd i budsjettene. Fra 2010 til 2015 gikk Strømsgodset over 52 millioner kroner i pluss, der store deler av inntektene stammet fra salg av spillere som Stefan Johansen, Iver Fossum, Martin Ødegaard og Anders Konradsen.
Problemet med at inntektene økte til hele 119 millioner i toppåret 2015, var at også kostnadene løp løpsk. Det samme året gikk klubben «bare» seks millioner i overskudd. Utgiftene beløp seg altså til hele 113 millioner. I 2019 er budsjettet barbert ned til mer edruelige 84 mill, der drøyt 40 millioner er direkte knyttet til drift av a-laget.
– Klubbens økonomi er utfordrende fordi kostnadene har en tendens til å øke samtidig som en har suksess. Det var også det som skjedde hos oss. Det er viktig når man er inne i en sånn type periode at man bygger for fremtiden, sier han.
Faktum er at Strømsgodset hadde gått dundrende underskudd de senere årene, ifølge Drammens Tidende hele 35 millioner i årene 2014-2016, dersom man ikke hadde lyktes så godt med spillereksporten.

Satte på bremsen i 2009

Men faktisk er det snart ti år siden investorene formante at klubben måtte stå på egne bein. Etter å ha sprøytet inn 55 millioner kr på få år ble Drammenspatriotenes pengekran skrudd igjen under finanskrisa.
Siden har de faktisk tatt ut 44 millioner i utbytte av spillersalg, noe som har provosert mange supportere med et blått hjerte – som samtidig understreker at de er evige takknemlige for at investorene løftet klubben opp av rennesteinen i 2005.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Vil ikke kommentere

Lindseth Andersen er ordknapp i omtalen av avtalene, som ble inngått før han begynte i jobben 1. januar 2017.
– Jeg vil ikke kommentere det i detalj. Det var avtaler som ble inngått der de kjøpte rettigheter til enkeltspillere, og hvis de ble solgt var det en delingsmodell.
– Finnes det sånne avtaler fortsatt?
– Nei, nå er alle borte.
Samtidig er det hevet over enhver tvil at drammensklubben sitter igjen med enormt mye. Gjelden på 15 millioner kroner er slettet, man har bygget opp en egenkapital på rundt 20 millioner, foretatt en VIP-oppgradering på seks millioner og investert i hus til yngre spillere på 4,5 millioner, oppsummerer klubben.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Egenkapital i spill

Den nevnte egenkapitalen var oppe i over 30 millioner kroner på det meste, men ble tappet for midler for å dekke fjorårets underskudd.
Nå er spørsmålet hva som skjer med de 20 millionene når avtalen opphører. Ingen av partene avviser at Drammenspatriotene potensielt kan stikke av med summen, noe som er i deres fulle rett som eneeier av klubben.
– Det er ingen diskusjon om det ennå, det er en del av prosessen og vi er enige om et løp som skal vare i halvannet år, sier Meland.
– Slik jeg oppfatter det er alle innstilt på å få til en løsning for Godset som klubb og det er det man jobber for, sier Lindseth Andersen.
Den daglige lederen ser gjerne at noen tar opp stafettpinnen etter Drammenspatriotene den dagen avtalen utløper.
– Vi satser på å drive klubben bra økonomisk uten eksterne midler, men hvis det finnes noen er de hjertelig velkommen til enhver tid, smiler Lindseth Andersen.
– Hvor vil du si at stressnivået ditt ligger på en skala fra 1-10?
– Hehe, 6.5. Dette er en syretest for oss hvordan vi er skrudd sammen som klubb og enkeltindivider, og dette skal vi klare, sier han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame