RBK sikret medalje og Europacup-spill etter ellevilt drama – Ranheim rykket ned

Oppdatert 01/12/2019 klokken 21:06 GMT+1

Eirik Horneland og Rosenborg kan puste lettet ut etter en vanvittig thriller i siste serierunde.

hovland

Rosenborg – Ranheim 3-2
FK Haugesund – Odd 4-1
Etter en vanvittig siste serierunde kan Rosenborg puste lettet ut etter å ha sikret både bronseplass og Europacup-spill. Trønderne var nødt til å slå Ranheim samtidig som Odd tapte for FKH, og etter en spinnvill fotballkamp på Lerkendal var det nettopp det som skjedde.
Samuel Adegbenro ble den store helten da han hamret ballen i krysset til 3-2 ti minutter før slutt. Odd ble sendt hjem som slakt fra Haugesund med 1-4 i bagasjen, og dermed kunne Horneland og co slippe jubelen løs.
Se intervjuet med Horneland etter kampen her (saken fortsetter under):
Jubel ble det ikke i Ranheim-leiren, som rykker direkte ned til OBOS-ligaen. Svein Maalen og co lå en stund på kvalik-plass da de ledet 1-0, men etter tre baklengsmål i den andre omgangen, blant annet to Even Hovland-headinger, endte blåtrøyene på 16. og sisteplass.
– Jeg hadde et lite håp, men det holdt ikke helt inn. Vi har ikke klart å levere som vi må, og da rykker vi ned. Vi har hatt to fine år i Eliteserien, og så må vi ta en evaluering og prøve å komme oss opp så fort som mulig, sa Michael Karlsen til Eurosport etter kampen.
Sett denne? Saken fortsetter under
Karlsen kom inn og utlignet til 2-2, men det ble bare nesten for Ranheim. Mye av det grunnet Pål-André Helland, som med sine to målgivende var en av de største grunnene til at det ble hjemmeseier.
– Jeg synes ikke det skal være medalje for 2. og 3. plass. Vi skaffer oss muligheten til å komme oss til Europa, det er det viktigste. Har vi den størrelsen på troppen vi har nå, måtte vi jo sparket annenhver spiller uten Europa. Forskjellen med og uten Europa er enormt stor. Det hadde vært et antiklimaks om vi ikke hadde klart det, sa Helland.
– Blir du her neste år?
– Jeg har jo ett år igjen, men vi får se. De har jo ikke vært så fornøyde med meg, men jeg har to målgivende og er tredje sist på ett, så jeg håper jeg iallefall får pluss i boka i dag.
Se hele intervjuet med Helland og Karlsen her (saken fortsetter under):

Kjempetabbe ga Ranheim-hjelp

I Trondheim åpnet Rosenborg som ventet best, og både kunne og burde tatt ledelsen etter kvarteret. Pål-André Helland dro seg på sedvanlig vis inn i banen og fyrte av en markkryper som traff stolpen. På returen hadde Samuel Adegbenro all verdens tid på nærmest blankt mål, men nigerianeren bredsidet ballen over mål.
I andre enden hadde ikke gjestene vært i nærheten av noe som helst før Øyvind Alseth kom gjennom på høyre etter 20 minutter. Høyrebackens innlegg var upresist og gikk mot nærmeste stolpe – men når André Hansen stod feilposisjonert og ikke rakk bort, endte det med at ballen gikk rett i mål.
– Har du sett! Nå har han ikke gjort en tabbe på flere år, og så nærmest kaster han ballen i mål i to kamper på rad, utbrøt Eurosport-ekspert Joacim Jonsson i Fotball Direkte-studioet.
Se situasjonen her (saken fortsetter under):
Like etter tok FK Hagesund ledelsen mot Odd, noe som betød at RBK kun trengte å snu kampen for å ta bronsen. Men kun fem minutter senere slo gjestene tilbake ved Markus Kaasa – og dermed var en snuoperasjon plutselig ubetydelig for Eirik Horneland og co.
Og tidligere RBK-spiller Mushaga Bakenga kunne gjort situasjonen enda verre etter 35 minutter, men alene med Hansen skjøt Ranheim-spissen over fra kort hold.
I bunnstriden sørget Alseths scoring for at Ranheim klatret over streken – til pause lå Svein Maalen og co på kvalik-plass, som ett av fem (!) lag med 30 poeng.
– Det var godt, det var deilig. Det var viktig i den for mat vi fikk kampen litt inn i det sporet vi ønsket, sa målscorer Alseth i pausen.

Komplett kaos etter hvilen

I den andre omgangen fortsatte dramaet å utspille seg. Kristoffer Velde sendte FK Haugesund tilbake i føringen, før Kevin Krygård økte til 3-1 like etter. Dermed var medalje- og Europacup-skjebnen tilbake i RBKs egne hender.
Og like før timen kom den etterlengtede scoringen på Lerkendal. Even Hovland var sterkest i luften og stanget inn Hellands serve etter en corner. Dermed behøvde RBK kun én scoring til for å gå forbi Odd.
Og den skulle de få. Kvarteret før slutt var det igjen Helland som fant pannebrasken til Hovland – og igjen ekspederte midtstopperen ballen i mål. Dermed var RBK forbi Odd og oppe på tredjeplass, mens Ranheim plutselig lå sist av alle i Eliteserien.
Men dramaet var langt ifra over. Ranheim gikk rett i angrep, og innbytter Michael Karlsen bredsidet et Alseth-innlegg i nettet bak Hansen. Dermed var igjen Odd, som lå under 1-4 etter at Ibrahim Koné hadde scoret for FKH, på tredjeplass.
Den statusen holdt seg i nøyaktig tre minutter. For på Lerkendal var det nå fullstendig kaos. En ball falt i beina på Samuel Adegbenro, som fra 10-12 meter hamret den i krysset bak en sjanseløs Even Barli. Dermed var RBK tilbake på bronseplass.
Mike Jensen fikk muligheten til å drepe all spenning fra straffemerket like før slutt, men dansken misset. Dermed kunne fortsatt en Ranheim-scoring knuse drømmen, men hjemmelaget holdt unna og kunne dermed juble for bronse og muligheten for Europacup-spill neste sesong. Ranheim-spillerne lå på sin side strødd ute på Lerkendal-matta etter å ha rykket ned.