53-åringen kaller den første tiden i ny klubb veldig moro, og mener et nytt miljø har gitt ham «voldsom energi».
– Jeg har gledet meg hver dag, og sovet lite og jobbet mye. Jeg vil sette meg mest mulig inn i klubben på kortest mulig tid, og få iverksatt de tingene jeg mener er viktige for at vi skal prestere, sa Fagermo til Eurosport etter en treningsøkt hjemme i Oslo i forrige uke.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Da hadde han allerede rukket å være med laget på en treningsleir, og det var straks duket for en ny. Nå er laget på Marbella.
– Jeg tror det gikk bra der, og at jeg kom litt under huden på spillerne. Jeg hadde en samtale med hver enkelt, og brukte mye tid på å se på dem, bli kjent med dem og få ut signaler om hva som kan forbedres og få inn ting jeg ønsker.
Han mener, med et noe ironisk smil, det er for tidlig å være «stor i kjeften» angående spillerlogistikken og spillerstallen.
– Foreløpig vil jeg si stallen er for stor, men veldig talentfull. Det er mer talentfulle spillere enn jeg er vant til, og det er store talenter. I tillegg er det noen erfarne, så den har miksen. Spørsmålet er hvor god den er totalt sett, men det må jeg bruke mer tid på å se.
– Så nå jobber dere med å slanke den?
– Ja, det tror jeg. Det jobber vi med helt bevisst, å få tallet ned. Jeg regner med det skjer noe der innen relativt kort tid.
Kristansund-duoen Amin Askar og Flamur Kastrati hadde fått med seg Fagermo uttalelser (artikkelen fortsetter):

Lystig KBK-duo med klare meldinger til RBK-Åsen og Fagermo

– Jeg må bli kjent med troppen, se hvor det kniper og hvor vi er sterke. Jeg begynner å få et overblikk nå, og så er det ny treningsleir på Marbella, og da danner jeg meg nye inntrykk.
– Dette med talenter, hvor viktig blir det?
– Det kommer til å bli viktig. Det som er viktig for Vålerenga, er å vinne. Med lokal forankring på banen. Det er masse talenter her, og til og med flere jeg ikke har sett ennå. De skal integreres, helt eller delvis, inn i laget. Når man skal forsterke bør man i en ideell verden hente spillere som går rett inn i elleveren, ved siden av talentene. Då får vi en flott spillerlogistikk, hvis vi greier det.

Vil ikke kjøpe seg tid

Fagermo markerte seg umiddelbart på sin første pressekonferanse, og delte om seg med humor, meldinger og planer.
– Har du tatt tak i noen og vært klar i røsten til noen spillere allerede?
– Nei, det må jeg si at kanskje er noe som overrasker meg aller mest. Eller ... overrasker, det er litt dårlig gjort å si. Men jeg er imponert over profesjonaliteten i gruppa, sier VIF-treneren og utdyper:
– Det er en veldig sulten spillergruppe. Og en spillergruppe som jeg føler er sulten på meg. Det er et veldig godt utgangspunkt. Så jeg har ikke hatt noen problemer å ta tak i i gruppa, men jeg har tatt tak i en del ting rundt gruppa, som går på profesjonalisering, som jeg er veldig opptatt av. Men jeg synes spillergruppa virker veldig spennende når det gjelder sult.

Noen ut, flere inn?

Siden ansettelsen har flere påpekt at Fagermos væremåte er noe Vålerenga trenger nå, og selv mener han stilen hans vil bli å se på banen også.
– Det passer bra, og det er mange likhetstrekk med det som har vært. Selv om jeg kommer med noen ting og så videre, så har vi tid til å få det inn i laget før seriestart.
Det vil mest sannsynlig bety en mer typisk 4-3-3-formasjon som utgangspunkt og spill deretter. Og Fagermo er offensiv når han svarer på spørsmålet om man kan forvente at han har rukket å innprente mye av det allerede til seriestart 4. april.
– Ja, mye skal være på plass da. Det er veldig mange fotballtrenere som liker å si at de trenger lang tid. Men det er for å kjøpe seg tid, fastslår 53-åringen, før han fortsetter:
– Jeg er ærlig på det at jeg skal sette et godt stempel på hvordan vi skal spille til seriestart. Så vil det ikke være perfekt, men så er jo for så vidt aldri fotball perfekt heller, og det er noe av sjarmen. Men man skal se et tydelig Fagermo-stempel på laget til seriestart, i måten å spille på. Når det gjelder spillerlogistikken kan det hende det tar lengre tid, men måten å spille på, både offensivt og defensivt, den bør det være et tydelig preg på mot Molde i første serierunde, sier Fagermo til Eurosport.
Inn har Fredrik Oldup Jensen kommet for å forsterke midtbanen, mens klubben linkes til både Flamur Kastrati og Torgeir Børven i ulike sammenhenger.
Midtbane-talentet Sakarias Opsahl er leid ut til Tromsø for sesongen, Markus Nakkim har fått tillatelse til å «se på forholdene i en annen klubb for mulig overgang» mens Mohammed Abu ifølge Nettavisen har fått beskjed om å finne seg en ny klubb.
I tillegg har assistenttrener Haakon Lunov forsvunnet ut, og blitt erstattet av Kenneth Dokken i den rollen.

Tydelig og direkte

En som trolig får en viktig rolle i midtforsvaret kommende sesong, er Johan Lædre Bjørdal. Han har følgende å si om starten under Fagermo:
– Han er tydelig og det tror jeg er godt for spillerne, vi vet hva vi skal forholde oss til. Han har kommet inn med klare ideer og er veldig bestemt på å gjennomføre det han ønsker, sier han til Eurosport og legger til:
– Først og fremst er det at han er tydelig, og gitt oss et par klare instrukser på hvordan han vil at vi skal spille fotball. Han er veldig tilhenger av 4-3-3, og i starten gjelder det å bli kjent med hans måte å spille på og bare trykke til. Jeg synes vi allerede begynner å se konturene av det.
Aron Dønnum var kanskje den enkeltspilleren som leverte de beste prestasjonene på et lag som tidvis trøblet forrige sesong. Med et tydelig glimt i øyet fleiper angriperen om at Fagermo bare kan se kampene fra fjoråret hvis han lurer på hvem som bør kapre en startplass i året som kommer.
– Han virker veldig fin. Han er direkte og ærlig og en morsom type. Det er ikke noe kjeft, det er konstruktiv kritikk. Det er bare bra det, sier Dønnum og leverer samme dom som lagkameraten:
– Han er veldig tydelig på hvordan han ønsker at vi skal spille. Det er ikke perfekt, men vi har fått inn litt av rutinene og fått noen kamper der vi har fått øvd. Jeg føler at ting er veldig på stell, og vi er veldig, veldig motiverte for å gjøre en langt bedre sesong i år enn i fjor.

Fagermo om stortalentet: – Jeg ble litt forelsket i ham

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03