Forrige serierunde ble Ola Brynhildsen vraket fra start mot Mjøndalen hjemme. Det etter at han har vært banens beste i kampen før. Stabæk og Inge André Olsen gikk også langt på vei i å bekrefte at grunnen til vrakingen var at Brynhildsen ikke hadde signert ny avtale og at Stabæk ønsket å investere i spilletid for de spillerne med lengre avtale. Dette er ikke noe nytt i norsk fotball og har blitt praktisert ved et flertall tilfeller. Odd er den klubben som mest åpenlyst har vraket spillere for at dem ikke signerer en ny avtale.
For meg er dette et stort problem og respektløst å ikke forholde seg til de avtaler man selv har vært med på å forhandle frem. Det man egentlig viser med et slikt maktmisbruk er at man ikke har gjort jobben sin.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23
Saken fortsetter under:
Jeg har full respekt for at klubben ønsker å få igjen penger for spillerne man har investert i, gitt sjansen i Eliteserien og utviklet over tid, men de aller fleste tilfeller har klubben hatt tid nok til å forlenge disse kontraktene. Problemet er at det handler alt for ofte om grådighet. Disse spillerne sitter naturlig nok med lave lønninger og klubbene venter i det lengste med å forlenge dem, for å spare noen kroner. De vil vente å se om spillerne slår til før de går til verks. Disse gutta har vært i klubben lenge og strengt tatt må det være mulig å ”spotte” dette før dem får sitt gjennombrudd. Den dagen de har slått gjennom har spilleren alle kortene på hånden i en forhandling. Klubbens våpen har da altså blitt å sette dem ut av laget.
Stabæk er nå i en meget vanskelig situasjon med et par av sine diamanter. Årets komet Emil Bohinen har kun et år igjen av avtalen. 18-årige Kristoffer Askildsen har et og et halvt år igjen. Disse avtalene burde allerede har vært forlenget. Nå mistenker jeg at ingen av disse spillerne vil skrive en lengre avtale, i frykt av å bli priset ut på markedet.
Saken fortsetter under:
Løsningen på dette er dog enkel og også noe som gjør at det vil bli mer penger som blir igjen i norsk fotball. Innfør utkjøpsklausuler! Det vil innebære at klubbene sammen med spilleren selv kan sette et pristak på overgangen. Det går også da å forhandle en ”cut” til spilleren selv hvis klubben evner å få en høyere prislapp enn hva taket er. De fleste land praktiserer denne ordningen og svensk og dansk fotball som vi gjerne sammenligner oss med har en slik klausul-mulighet. Jeg er også helt sikker på at de aller fleste klubbene ønsker denne ordningen. Dette må klubbene bare gå sammen om og få gjennomslag for på tinget. En slik regelendring bør være en formalitet. Dette er en vinn-vinn situasjon og det blir en gråsone mindre. NFF slipper disse muntlige gentlemans agreementene som faktisk finnes i dagens fotball.
Hvorfor vil det bli mer penger igjen i Norge med en slik begrensning? Jeg er rimelig sikker på at vi slipper Bosman-overganger på våre største talenter. I dag er det mange som vegrer seg fra å forlenge avtalen da man er redd for å bli priset ut av markedet. Jeg er sikker på at Brynhildsen, Bohinen, Askildsen, Delaveris med flere hadde forlenget sine avtaler om de visste at de ble solgt hvis det fantes et pristak. I dag blir det for mange situasjoner med spillere som ikke forlenger og går som Bosman, eller blir solgt for en penge langt under sin verdi ettersom det er kort tid igjen av avtalen.
Sett denne?
Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59
Eliteserien
Lehne Olsen tilbake med et smell: Sendte Stabæk ned på sisteplass
27/10/2021 PÅ 17:53