MJØNDALEN (Eurosport.no):
Stavanger 2015: Gråtkvalte spillere, snakk om lønnskutt og tre sesonger på nivå to før man klarte å rykke opp igjen i fjor.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Mjøndalen 2019: Fire år senere skal alt igjen avgjøres i siste serierunde. Mjøndalen er ett av hele seks lag som kan gå ned når bare en kamp gjenstår. Slår de Vålerenga, sikrer de minimum kvalik.
– Du tror kanskje jeg lyver, men vi har det fint. Vi er rolige og fine i kroppen. At vi gleder oss er kanskje å gå litt langt, men vi ser frem til å få muligheten til å beholde plassen. Vi har trent godt og har en god plan, synes vi, så vi er klare. Vi kan ikke vente på at søndagen skal komme, sier Vegard Hansen til Eurosport etter at en av de siste treningsøktene før et av tidenes nedrykksdramaer i norsk fotball skal inn i historiebøkene.
Der han står i snøværet ute på Consto Arena bedyrer han at det tidligere omtalte pilleglasset han har måttet ty til oftest gjør seg gjeldende i etterkant av kamper og vonde opplevelser, og ikke i forkant av slike nervepirrende situasjoner.
Han omtaler gjengen sin som sterke i troen og optimister. Forrige gang klubben var i en slik situasjon i siste serierunde, endte det med nedrykk i 2015-sesongen.
– Jeg husker godt regnværsdagen i Stavanger, turen hjem og bilturen hjem til Vikersund. Den natta og de dagene var forferdelige. Det er skrekkelig vondt med nedrykk, men vi kan ikke la oss bli preget av frykt. Vi har opplevd det og ønsker ikke nedrykk igjen. Vi har en bedre sjanse nå, hjemme mot Vålerenga, og med en seier der vet vi at vi får minimum kvalik. Det er en mulighet vi ser på som veldig god.
På spørsmål om det er mulig å beskrive forskjellen i hvordan følelsen er fra det å lykkes og ikke i en slik situasjon, svarer han at det prøver han å unngå å tenke for mye på.
– Vi vet det blir vondt hvis vi går ned, og det kommer til å være skrekkelig de første timene og dagene der. Du kan spørre hvis det skjer, så får vi se om jeg tar telefonen, men det vil bli litt unntakstilstand hvis det skjer. Vi håper og tror vi skal unngå det, men slik er fotballen. Det er regnværsdager innimellom. Det var det i 2015, og det kommer nok til å bli det i fremtiden, men vi håper å unngå det nå.
I 2015 tok man naturligvis nedrykket tungt. Det ble snakk om lønnskutt og vonde følelser lå som et teppe over hele gjengen, slik man også kunne se det i dokumentarserien «Alle gutta».
Og selv om Hansen helst ikke vil fokusere så mye på et eventuelt nedrykk nå før det skal avgjøres, svarer han utfyllende om hvordan klubben er rigget dersom det skulle skje igjen. Den mangeårige treneren tror Mjøndalen vil stå godt i det ved et nedrykk.
– Ja, på alle måter gjør vi det. Økonomisk er vi trygget med klausuler, med en lønn for Eliteserien og en lønn for OBOS. Det gjelder alle spillerne, så det skal gå bra. Hele stammen med de som har spilt i det siste er på kontrakt, så vi er ganske godt forspent slik sett. Stadion er i ferd med å bli ferdig, og den står klar til seriestart. Så Mjøndalen har kommet til toppfotballen for å bli, sier Hansen og legger til:
– Om vi må ned en tur innimellom ... det kan skje, men vi skal tilbake igjen uansett. Det er innstillingen i klubben og i laget og stedet. Hele Mjøndalen og Nedre Eiker og Drammen kommune etter hvert trenger toppfotball, og vi håper at vi kan gi dem det i årene som kommer.
Dermed føler man seg trygge på at de har bygd et godt fundament som vil stå seg godt, nærmest uansett utfall av den siste serierunden.
– Ja, det har vi gjort, og det har vi gjort hele veien. Derfor tok det litt tid å komme seg til øverste nivå. Vi har fem solide bein å stå på, der Fotball Sport A bare er ett av fem. De fire andre er veldig robuste, så de holder oss oppe selv om vi skulle gå ned med førstelaget vårt.
De fire andre ramser han opp som administrasjon, talent, økonomi og anlegg.
Oppe på kontorene satt Kenneth W. Karlsen, som sammen med Hansen har bygd opp klubben over en årrekke, og kikket ut på treningen underveis i diverse møter.
Han har allerede annonsert at dette blir hans siste sesong som høvding i klubben.
– Han har vært veldig sentral i alt som har skjedd i Mjøndalen, og jeg tror ikke han tenker på den avgangen nå, jeg tror han tenker som han har gjort hele tiden, nemlig som om han skal fortsette. Så vet han at det er slutt om ikke lenge for hans del, og det vet vi alle, men jeg tror ikke han tenker så mye på det, jeg tror han er minst like spent som oss andre, sier Hansen om kollegaen og kompisen som forsvinner fra klubben.
Det blir en tøff oppgave å erstatte hans mange roller, uansett hvilket nivå klubben spiller på kommende sesong.
Men først må Vålerenga slås.
Se intervju med Hansen her!
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43