Slik var tidenes nedrykksthriller: Lagene fulgte dramaet – fire lag på samme poengsum

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 01/12/2019 klokken 21:11 GMT+1

Håpet levde for alle lag helt til siste spark på ballen i en av de mest nervepirrende og spektakulære kampene for å overleve noen gang. Ranheim og Tromsø rykker ned, Lillestrøm må ut i kvalik.

nedrykk

LILLESTRØM / OSLO (Eurosport.no):
Lillestrøm - Sarpsborg 0-0 / Tromsø - Stabæk 1-1 / Kristiansund - Strømsgodset 1-2 / Rosenborg - Ranheim 3-2 / Mjøndalen - Vålerenga 1-0
Den siste uken har alt handlet om en eneste ting for hele seks lag: Å overleve.
Hver for seg, på ulike måter, har lagene forberedt seg til en av de villeste nedrykksthrillerne i manns minne. Innenfor to fattige poeng lå henholdsvis Sarpsborg 08, Strømsgodset, Lillestrøm, Tromsø, Mjøndalen og Ranheim.
For to av dem er Eliteserie-tilværelsen over for denne gang, en får en ny sjanse i playoff mot Start – som slo ut KFUM litt tidligere på dagen – og tre sikret ny kontrakt.
(Artikkelen fortsetter under):
På Åråsen møttes to svært gode venner på hver sin trenerbenk. Jörgen Lennartsson og Geir Bakke sto begge på trygg grunn før kampen, men hadde også kaldt vann på skotuppene. Mjøndalen og Ranheim var allerede under streken, og hadde på sin side alt å vinne på henholdsvis hjemmebane og Lerkendal. Tromsø skulle kjempe for minst å beholde kvalikplassen hjemme mot Stabæk, mens Strømsgodset hadde en tøff oppgave med å ta poeng borte mot Kristiansund.
Alle kampene skulle starte likt, men både på Åråsen og i Mjøndalen kom man en god del senere i gang enn i flere av de andre kampene. Og allerede etter tre minutter var dramaet i gang på Consto Arena, da Sondre Solholm Johansen skallet ballen klokkerent i stolpen på første corner.
Store sjanser hadde også Stabæk i snøballkrigen på Alfheim, men virkelig baluba ble det ikke før i det 18.minutt. Da broderte nemlig Godset seg gjennom og Mikkel Maigaard vred vakkert inn 1-0-målet i lengste hjørne.
Og så var bøtteballetten virkelig i gang: Ranheim tok ledelsen ved Øyvind Alseth i det 21. minutt, på deres første skikkelige angrep i kampen. Han dunket ballen inn fra skrått hold og Andre Hansen, som nok ventet et innlegg, må nok ta det målet på sin kappe. Ranheim opp på kvalik og Tromsø under streken.
Mens Mushaga Bakenga i Trondheim og Mjøndalen hadde sine sjanser, stoppet dommer Tore Hansen spillet etter 33 minutter på Alfheim. To traktorer gjorde sitt for å måke det store snødekket av banen mens spillerne gikk i garderoben. På Åråsen handlet det meste om dødballer, og den første sjansen fikk Gaute Vetti, men Marko Maric var med på den.
På overtid i den første omgangen angrep Kristiansund og Sondre Sørli utlignet for hjemmelaget mot Strømsgodset. Dermed hele fem lag på 30 poeng, med bare Mjøndalen – som virkelig kunne ledet hjemme mot VIF – lå bak på 28. Dette skjedde rett før Fitim Azemi fikk en kjempesjanse på Alfheim der spillet endelig var satt i gang igjen.
Mens de andre lagene var i garderoben skjedde det som ikke skulle i Tromsø. Oliver Edvardsen sørget for at det ble helt stille på Alfheim da han stanget inn ledermålet, sendte TIL ned på 29 poeng og feiret med et svalestup inn i snøfonna.
Så ble det rør likevel da man ikke greide å sette i gang alle kampene likt. Noen av kampene ble utsatt på grunn av snøkaoset i nord, andre ikke. Flere raste, deriblant Ranheim-leder Frank Lidahl.
Men da det var spilt to minutter utlignet Tromsø ved Runar Espejord, da han satte inn en retur på et skudd i tverrliggeren som var alt annet enn «bare jåss» fra Magnus Andersen.
Så var det Fredrik Brustad som sendte Mjøndalen i føringen og vi hadde seks lag på 30 poeng, men under minuttet senere danset Duplexe Tchamba samba etter å ha sendt Godset opp i 2-1 og 32 poeng. Dermed var plutselig Godset i føringen, Mjøndalen oppe på trygg plass og LSK på kvalik.
– Det finnes ikke noe bedre enn det her! Det er faen meg den beste kvelden i mitt liv! Det er så deilig, og jeg er så stolt, utbrøt en ekstatisk Joackim Olsen Solberg etter kampslutt.
Kristiansund utlignet, men det ble annullert på noe som trolig var en feilaktig offside, like før Even Hovland utlignet for Rosenborg på Lerkendal. Plutselig var Ranheim tilbake på bunnen med 28 poeng. Tromsø nest sist på målforskjell, midtveis i andre omgang.
Med kvarteret igjen på Lerkendal skallet plutselig Hovland inn sitt andre etter en Pål Andre Helland-corner og Ranheim var fire og en halv av de seks fotene under torva, men bare minuttet senere utlignet Michael Karlsen til 2-2 og sørget for nytt håp.
Det ble imidlertid ettertrykkelig knust da Samuel Adegbenro banket inn 3-2-målet noen minutter etter det igjen.
Tilbake på Åråsen lå altså Lillestrøm på kvalik og Sarpsborg på sikker plass med uavgjort med fem minutter igjen. Bare ett mål den eller andre veien ville bety henholdsvis ny kontrakt og nedrykk i svært nervepirrende sluttminutter.
På overtid reddet Even Barli straffespark fra Mike Jensen omtrent akkurat idet bildene av jublende Strømsgodset som har stått opp fra de døde og berget plassen under Henrik Pedersens ledelse med sin seier i Kristiansund rullet over TV-skjermen.
– Vi har ligget sist nesten hele året, men snudde det mot slutten. Det er helt utrolig. Eksperter har ikke peiling, og det er deilig å motbevise dem, sa Strømsgodsets Lars-Jørgen Salvesen til Eurosport.
Kampen i Tromsø startet en del senere enn de andre kampene, og bare en scoring ville berge plassen og sende Lillestrøm direkte ned. Med uavgjort sikret Sarpsborg plassen.
Det er deilig. Det har vært en lang og tung sesong, oppsummerte Sarpsborgs Kristoffer Zachariassen.
LSK kunne ikke gjøre annet enn å vente på de siste kampene. Mjøndalen feiret sin seier, men kunne også bare avvente i neglebitende minutter på utfallet i Tromsø.
– Vi har hatt ti sjanser til å avgjøre til vår favør, men likevel står vi her og skal spille kvalifisering. Det er bare piss. Det er ikke moro, men vi må manne oss opp, sa Lillestrøm-spiller Tobias Salquist til Eurosport.
Tromsø greide aldri å score. Dermed går Ranheim og Tromsø ned, mens Lillestrøm skal spille kvalik mot Start.
– Vi hadde et bitte lite snev av håp om at vi kunne utrette et mirakel her i dag, men samtidig visste vi at det skulle mye til. Jeg synes vi legger ned en hederlig innsats og gjør det vi kan. Dessverre er vi ikke gode nok, sa trener Svein Maalen.