Det norske overgangsvinduet er stengt. Det har vært en del aktivitet hos mange av klubbene i sommer, men de er få klubber som kan slå seg på brystet og si at de er forsterket. Hvilke har kommet styrket ut og hvilke er svekket? Jeg setter karakter fra 1-10 på de ulike klubbene. I karakteren har jeg også tatt hensyn til klubbenes økonomiske forutsetninger i dette vinduet
Jeg mener klubbene fortjener disse karakterene:
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14

9/10

Stabæk

INN:
Sammy Skytte (lån fra Midtjylland, Danmark ut sesongen), Yaw Ihle Amankwah (Hobro, Danmark), Kosuke Kinoshita (Sint-Truidense, Belgia), Tortol Lumanza (Osmanlispor, Tyrkia), Kasper Junker (lån fra Horsens, Danmark ut sesongen), Youseff Toutouh (lån fra AGF Aarhus, Danmark ut sesongen)
UT:
Youness Mokhtar (kontrakt terminert), Tobias Børkeeiet (Brøndby, Danmark), Madis Vihmann (låneavtale med Flora Tallinn, Estland avsluttet), Nikolaj Hammelsvang Kirk (tilbake til Midtjylland, Danmark etter lån), Franck Boli (Ferencváros, Ungarn)
Kommentar:
Endelig litt magi av Inge André Olsen. Etter å ha hatt en del svake vinduer slår han og Stabæk kraftig tilbake, og er dette vinduets store vinner. De har solgt for over 30 millioner, og i tillegg kommet styrket sportslig ut av vinduet. Med Boli ute har de måttet bygge om stallen litt. Det har dem gjort med bravur. Amankwah styrker de bakre rekkene. Skytte og Lumanza stabiliserer og hever midtbanen. Ekstra pluss at man sikret seg Lumanza på langtidsavtale. Kasper Junker har overrasket meg stort. De har i tillegg et prosjekt i Toutouh, han har klasse i bunn, men har slitt med å få det ut de siste sesongene. Janne Jønsson tror jeg er den perfekte treneren for å få fart på han igjen. Stabæk har gjort et nærmest optimalt vindu ut fra sine ressurser.

7/10

Tromsø

INN:
Fitim Azemi (lån fra Vålerenga ut sesongen), Aidan Barlow (lån fra Manchester United, England ut sesongen), Eric Smith (lån fra Gent, Belgia ut sesongen)
UT:
Isak Hansen-Aarøen (Manchester United, England), Mushaga Bakenga (lån til Ranheim ut sesongen)
Kommentar:
Tromsø har med veldig små midler gjort noen meget smarte signeringer, og har kommet styrket ut av dette vinduet. Laget er ikke lengre like avhengige av Runar Espejord. Fitim Azemi passer perfekt i spillestilen. Det var også under en slik pasningsorientert stil hos Follo FK han fikk sitt gjennombrudd. Eric Smith skal være et funn for TIL. Bra fysikk, men fremfor alt er han en god ballspiller, med en utmerket forståelse. Barlow er et mer ubeskrevet blad, men han har sett spennende ut. Mushaga Bakenga lyktes aldri i TIL og er forsvunnet ut på lån til Ranheim.
Les også: Midtbanejuvelen kan forsvinne i vinter

6/10

LSK

INN:
Joonas Tamm (lån fra Flora Tallinn, Estland ut sesongen), Ifeanyi Mathew (tilbake fra lån i Osmanlispor, Tyrkia)
UT:
Raphael Ayagwa (kontrakt terminert), Matvei Ignonen (lån til Flora Tallinn, Estland ut sesongen), Alex Dyer (tilbake til Elfsborg, Sverige etter lån), Petter Mathias Olsen (lån til Grorud ut sesongen), Erik Tobias Sandberg (lån til Skeid ut sesongen), Charles Ezeh (lån til Skeid ut sesongen)
Kommentar:
Todelt vindu for LSK dette. Sportslig er dette et meget god vindu fra LSK, med Mathew og Tamm inn. Begge er med og hever laget betraktelig, og LSK bør kunne kjempe om topp-6. Ut har det kun gått en del stallfyll. Økonomisk er det dog et svakt vindu. LSK hadde budsjettert med spillersalg, men de klarte aldri å selge sin juvel, Mathew. Hans verdi er nå lavere. Det betyr også en svært anstrengt økonomi på Åråsen denne høsten og trekk i karakteren.
Sett denne?

Molde

INN:
Tobias Svendsen (tilbake fra Sandefjord etter lån), Mathias Eriksen Ranmark (tilbake fra Mjøndalen etter lån), Tobias Christensen (Start), Henry Wingo (Seattle Sounders FC, USA)
UT:
Christoffer Remmer (Westerlo, Belgia), Christopher Telo (kontrakt terminert), Tobias Hestad (Asker), Magnus Langset (Notodden), Emil Varhaugvik Breivik (lån til Raufoss ut sesongen), Thomas Amang (Gimnastic, Spania), Tobias Svendsen (lån til Nest Sotra), Martin Ove Roseth (lån til Sogndal)
Kommentar:
Lite aktivitet hos Molde, men fornuftige valg. Laget hadde siden tidligere en bred stall og når de kun skal konkurrere på en arena i høst så var det ikke noe større behov. Tobias Christensen er spennende på sikt og et av de største talentene i Norge. Kanskje burde de vurdert en forsvarsspiller, da de har slitt med dekning på backene.
Les også: Bekrefter ny Helland-skade

5/10

Kristiansund BK

INN:
Preben Ask (Steinkjer), Victor Sveen (Charlottenlund), Amahl Pellegrino (Strømsgodset), Olav Øby (KFUM Oslo)
UT:
Christopher Lindquist (tilbake til Strømsgodset etter lån), Brent Lepistu (kontrakt terminert), Elias Flø (Grorud), Andreas Vaikla (Norrköping, Sverige), Haris Cirak (GAIS, Sverige), Kristoffer Hoven (Sogndal), Thomas Amang (lån med Molde avsluttet)
Kommentar:
KBK fortsetter i samme ånd når det gjelder spillerlogistikken og det har vist seg passe klubben utmerket. Litt stallfyll har forsvunnet ut og inn har Amahl Pellegrino kommet. Han lyktes ikke i Godset, men har startet bra i KBK. Olav Øby har en god sesong bak seg i Kåffa og kjenner Kristiansund godt. Et vindu på det jevne, som vanlig.

Viking

INN:
Benjamin Källman (lån fra Inter Turku, Finland ut sesongen), Harald Nilsen Tangen (tilbake fra Tromsdalen etter lån), Erik Arnebrott (tilbake fra Tromsdalen etter lån), Kristoffer Lie Løkberg (Brann)
UT:
Daniel Pollen (Vidar), Lasse Berg Johnsen (forlenget lånet med Tromsdalen til ut sesongen)
Kommentar:
Kristoffer Løkberg er en perfekt forsterkning og en leder dette laget trengte. Han frigjør også en del energi for Tripic. Benjamin Källman er jeg svært usikker på hva han skal bidra med. Har sett blytung ut. Jeg mener fortsatt at Viking burde forsterket i de bakre rekkene. Den lagdelen er tynn, men det har hjulpet med å få inn Løkberg som et skjold foran dem. Samlet sett er Viking styrket.

Bodø/Glimt

INN:
Ole Amund Sveen (Sogndal)
UT:
Adrian Skindlo (lån til Mjølner ut sesongen), William Arne Hanssen (Mjølner), Geir André Herrem (Kalmar FF, Sverige), José Angel Jurado (Cartagena, Spania)
Kommentar:
Hva skal man egentlig si om Glimts vindu. Herrem overraskende ut og han er erstattet av flerbruksspilleren Sveen. Isolert sett et greit bytte, men Glimt hadde trengt en ren spiss inn. Derimot at dem beholder Layouni og Evjen etter denne våren, får betegnes som sensasjonelt. Enn om jeg mener at dem burde solgt Evjen når det tikket inn et bud på over 20 millioner.

4/10

Mjøndalen

INN:
Pontus Silfwer (Halmstad, Sverige), Julian Faye Lund (forlenget lån fra Rosenborg til ut august), Jacob Bergström (Mjällby, Sverige), Miguel Vieira (Ørn Horten), Per-Magnus Steiring (Lån fra Sogndal)
UT:
Erick Sagbakken (lån til Levanger ut sesongen), Alfred Scriven (lån til Ull/Kisa ut sesongen), Mathias Eriksen Ranmark (tilbake til Molde etter lån), Dagur Dan Thorhallsson (lån til Kvik Halden ut sesongen), Vamouti Diomande (lån til Ull/Kisa ut sesongen), Sosha Makani (kontrakt terminert)
Kommentar:
Mjøndalen er styrket, men er de nok styrket? Jeg mener at dem fortsatt ikke har lært. Dem så allerede tidlig i årets serie at forsvaret ikke var godt nok. Til tross for det landet Mjøndalen ikke en stopper før vinduet stengte. Ja, de fikk inn Steiring på lån etter vinduet stengte, men det er ikke grunnet av en god nok jobb i forkant. Denne stopperen skulle ha vært inne før vinduet åpnet. Pontus Silfwer er safe og solid. Bergström er jeg usikker på om har tempoet inne for dette og om han har nok spisskompetanse, men er et cover til Occean. Men har Mjøndalen lært på overgangsmarkedet som de selv mente? Jeg sier nei.

Vålerenga

INN:
Kjetil Haug (lån gjort permanent med Sogndal), Magnus Retisus Grødem (tilbake fra Ull/Kisa etter lån), Christian Borchgrevink (tilbake fra Notodden etter lån), Amin Nouri (tilbake fra KV Oostende, Belgia etter lån), Mayron George (lån fra Midtjylland, Danmark ut sesongen), Pierre Kanstrup (Erzurumspor, Tyrkia), Odin Thiago Holm (tilbake fra Tiller etter lån), Ousmane Camara (AFC Eskilstuna, Sverige), Jørgen Johnsen (Strømsgodset), Odin Thiago Holm (tilbake fra lån i Tiller), Mohammed Fellah (Kontraktsløs)
UT:
Kevin Ogudugu (studier i USA), Chidera Ejuke (Heerenveen, Nederland), Sakarias Opsahl (lån til Ull/Kisa ut sesongen), Fitim Azemi (lån til Tromsø ut sesongen), Fredrik Oppegård (lån til PSV, Nederland frem til sommeren 2020), Leo Cornic (lån til Bærum ut sesongen), Magnus Retsius Grødem (Velje, Danmark), Harald Martin Hauso (lån til Oppsal ut sesongen), Peter Godly Michael (lån til Skeid ut sesongen)
Kommentar:
Engas økonomi er anstrengt og salget av Ejuke var nødvendig. Hentet billig, utviklet og solgt dyrt videre. akkurat slik man skal gjøre. Et par av erstatterne de har hentet i dette vinduet er heller ikke så aller verst. Pierre Kanstrup er en god stopper, men har virket rusten, og trenger tid. Ousmane Camara er en spiller som ligner på Ejuke og er meget spennende. Mayron George er riktig spillertype, men har sett veldig rusten ut, enn om han viste bedring sist. Mohammed Fellah tviler jeg kan være med å påvirke Enga denne høsten. Problemet med dette vinduet og grunnen til at de får kraftig trekk, er at dem handlet for sent. Camara og Kanstrup skulle dem ha gjort klart med 3-4 uker tidligere, slik at Deila fikk spilt dem inn. I denne perioden har Enga isteden mistet masse poeng og er vekk fra alt hva som heter medaljestrid, og blir middelhavsfarer nok en gang.

Rosenborg

INN:
Edvard Sandvik Tagseth (Liverpool, England), Bjørn Maars Johnsen (lån fra AZ, Nederland ut sesongen), Andreas Helmersen (lån med Odd avsluttet)
UT:
Besim Serbecic (lån til FK Sarajevo ut juni 2020), Igoh Ogbu (lån til Sogndal ut sesongen), Julian Faye Lund (forlenget lån til Mjøndalen til ut sesongen), Nicklas Bendtner (FC København, Danmark)
Kommentar:
Bendtner-sagaen har fått sitt slutt, og godt er det. Han er erstattet med Maars Johnsen og det må selvsagt være en forsterkning etter at klubben ikke tok Bendtners tjenester i bruk. Jeg hadde dog forventet at klubben skulle signere mer. Både på kort og lang sikt. Laget har en aldrende tropp på lang sikt og bør fornyes. Tagseth er riktignok en slik type spiller, men kun han inn i den kategorien. På kort sikt skal laget konkurrere på to arenaer i hele høst og troppen er tynn, spesielt i det bakerste leddet. Alt i alt er laget styrket i dette vinduet, men jeg hadde faktisk forventet en eller to forsvarsspillere inn. Spesielt med tanke på pengene som ble frigjort gjennom europasuksessen. Økonomiske forutsetninger finnes.
Les også: Byttet ut gullkamp med nedrykksstrid

Strømsgodset

INN:
Christopher Lindquist (tilbake fra Kristiansund etter lån), Duplexe Tchamba (lån fra RC Strasbourg, Frankrike til sommeren 2020), Moses Mawa (KFUM Oslo), Mikkel Maigaard Jakobsen (Raufoss), Prosper Mendy (CD Badajoz, Spania), Jack Ipalibo (lån Villareal, Spania ut sesongen), Martin Hansen (Basel, Sveits), Lars-Jørgen Salvesen (Sarpsborg 08), Daniel Negussie Skretteberg (tilbake fra lån i Årvoll)
UT:
Marcus Pedersen (kontrakt terminert), Yacouba Sylla (CRF Cluj, Romania), Arnar Gudjohnson (lån til Fram Larvik forlenget til ut sesongen), Andreas Hoven (Songdal), Stian Ringstad (Haugesund), Halldor Stenevik (lån til Sogndal ut sesongen), Mustafa Abdellaoue (Sarpsborg 08), Amahl Pellegrino (Kristiansund), Morten Sætra (lån til Strømmen ut sesongen), Andreas Nyhagen (lån til Grorud ut sesongen), Jørgen Johnsen (Vålerenga)
Kommentar:
”Heaven and hell” fra Godsets side. Maigaard er et funn. Mawa er også meget spennende. To herlige signeringer fra landets nest øverste divisjon. Verre er det med utlendingene, de er i den andre enden av skalaen. Rutinerte Hansen, stopper Tchamba og venstreback Mendy har ikke vist seg å være noen forsterkninger.

Brann

INN:
Erlend Hustad (Notodden), David Wolfe (Bergen Nord), Herman Ræstad (Midsund), Marius Bildøy (tilbake fra lån i Åsane), Aune Heggebø (tilbake fra lån i Nest-Sotra), Markus Olsen Pettersen (tilbake fra lån i Nest-Sotra)
UT:
Henrik Kjelsrud Johansen (Fredrikstad), Ludcinio Marengo (kontrakt utgått), Jesper Löfgren (lån til Mjällby, Sverige ut sesongen), Erlend Hustad (lån til Nest-Sotra ut sesongen), Kristoffer Lie Løkberg (Viking), Nicholas Martinussen (lån til Sotra ut sesongen)
Kommentar:
Brann har mer enn nok å få satt sammen et lag og de var tidlig ute og sa at forsterkninger ikke var nødvendig. Laget har mistet Løkberg til Viking og når de i tillegg fått Haugen langtidsskadet, vil jeg betegne bergenserne som litt svekket. Det er uansett ingen krise i Bergen, troppen er bred nok og får bare LAN orden på en ellever, vil dem slå godt fra seg. Ideelt sett burde de kanskje hatt en spillere som kunne gjort litt på egen hånd.
  • Se alt fra Eliteserien og OBOS-ligaen på Dplay og Eurosport Player -

Ranheim

INN:
Mushaga Bakenga (lån fra Tromsø ut sesongen), Martin Lundal (Kongsvinger. Spilleklar 1.januar 2020), Robert Williams (Stjørdals-Blink. Spilleklar 1.januar 2020), Vegard Erlien (Sandnes Ulf)
UT:
Magnus Stamnestrø (lån til Klaksvik, Færøyene ut oktober), Johan Kosberg (lån til Byåsen ut sesongen), Marius Augdal (Stjørdals/Blink), Glenn Walker (lån til Hødd ut sesongen), Sondre Sørløkk (Stjørdals-Blink)
Kommentar:
Ranheim fortsetter være Ranheim på overgangsmarkedet. Allergi mot å hente folk som ikke har vokst opp i trønderlag. Bakenga og Erlien kommer direkte og Williams og Lundal kommer etter sesongen. Suksessen har vært eventyrlig for Ranheim, men før eller senere må de vel ta slutt på trøndere som er god nok for Eliteserien? Det er beundringsverdig det dem gjør og at Ranheim fortsatt er et eliteserielag. Denne sommer har dem ikke mistet noen spillere av betydning og kan betegnes som bittelitt forsterket, enn om jeg mener at den bakre fireren virkelig hadde trengt forsterkninger.

3/10

Odd

INN:
Moussa Njie (lån fra Partizan Beograd, Serbia ut sesongen), Fredrik Oldrup Jensen (forlenget lån fra Zulte Waregem, Belgia til ut sesongen), Onyekachi Hope Ugwuadu (Sandnes Ulf. Spilleklar 1.januar 2020)
UT:
Sander Svendsen (lån med Hammarby, Sverige avsluttet), Andreas Helmersen (lån med Rosenborg avsluttet)
Kommentar:
Dette vinduet så lenge bra og balansert ut. Odd forlenget med Oldrup og erstattet Svendsen med Njie. Problemet er at Njie fikk en alvorlig skade og etter det klarte ikke Odd finne en erstatter. Det er ikke tvil om at Odd er svekket i løpet av dette vinduet, og det er ikke gode nyheter for et lag som slåss om gull.

Sarpsborg 08

INN:
Bart Straalman (De Graafschaap, Nederland), Alexandre Letellier (lån fra SCO Angers, Frankrike ut sesongen), Magnar Ødegaard (AIK, Sverige), Lenny Nangis (Levadiakos, Hellas), Mate Males (Cluj, Romania), Mario Pavelic (lån fra HNK Rijeka, Kroatia ut sesongen), Mustafa Abdellaoue (Strømsgodset), Kyle Lafferty (klubbløs), Niklas Gunnarsson (Palermo, Italia)
UT:
Sheldon Bateau (KV Mechelen, Belgia), Aleksandr Vasyutin (Zenit St. Petersburg, Russland), Anwar Elyounoussi (lån til Fram Larvik ut sesongen), Wilmer Azofeifa (lån til Aalesund ut sesongen), Pablo Arboine (lån til Køge, Danmark ut sesongen), Lars-Jørgen Salvesen (Strømsgodset), Sander Thulin (lån til Kråkerøy ut sesongen)
Kommentar:
Sarpsborg har gått berserk dette vinduet, men jeg mistenker at de selv ikke er helt fornøyd med vinduet. Maksimal uflaks med Mate Males, men utover han er jeg usikker hvor styrket dem er. Kraftspissen Lafferty er ikke i kampform, men kan muligens være en vitamininnsprøyting for gruppa. Den klart mest spennende forsterkningen i dette vinduet . Midtstopper nr.4 og 5. ble hentet tidlig i vinduet, men etter at de heller ikke overbevist, hentet Østfoldingene kontraktsløse Niklas Gunnarsson etter at vinduet hadde stengt. Spesielt Nederlandske Straalman som skulle komme inn som lederen i de bakre rekkene har sviktet Den tidligere Eresdivise-spilleren har sett nærmest ut som en juniorspiller. Håpet er at Gunnarsson nå kan bli den verbale lederen som trengs. Lettelier erstatter Vasyutin på en helt ok måte. Salget av Vasyutin til Zenit er forresten et godt håndverk. Hentet gratis og solgt for mangfoldige millioner. Mos inn for Salvesen er helt greit, jevnt bytte. Begge hadde kjørt fast i tidligere klubber. Spørsmålet er om Sarpsborg 08 er forsterket i dette vinduet. Det skal også legges til at Sarpsborg har hatt nødvendige økonomiske ressurser til rådighet.

2/10

FK Haugesund

INN:
Martin Samuelsen (lån med West Ham, England forlenget ut sesongen), Ibrahim Shuaibu (tilbake fra Bnei Sakhnin FC, Israel etter lån), Pascal Gregor (lån fra Helsingør, Danmark ut sesongen), Douglas Bergqvist (forlenget lån fra Østersund, Sverige til ut sesongen), Stian Ringstad (Strømsgodset), Oskar Snorre (lån fra Lyngby, Danmark ut sesongen), Jonas Valland (Stord), Andre Lønning (Bømlo)
UT:
Anthony Ikedi (lån til Nest-Sotra ut sesongen), Ibrahim Shuaibu (lån til Kongsvinger ut sesongen)
Kommentar:
FK Haugesund er en av de store taperne i dette vinduet. Laget ser syltynne ut fremover på banen, og jeg var sikker på man skulle finne en erstatter til utestengte Ibrahima Wadji. Når Doug Bergqvist ble kvar, er jeg litt overrasket at dem prioriterte Pascal Gregor. Stian Ringstad vil gjøre jobben, men blir trolig en backup-spiller. I dette vinduet synes jeg FKH gjort litt merkelige prioriteringer.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03