Plassering 2019 – Opprykk fra Obosligaen
Nøkkelperson
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Espen Bugge Pettersen. Hvis det er noen som har litt tryllestøv til overs så bør det sendes til Sandefjord. For hvordan Bugge skal få sammen finansene og et lag som holder elitestandard, virker helt umulig. Per dags dato holder laget et middelmådig Obos-nivå og penger finnes ikke. Det snakkes om at fjorårets budsjett må slankes med noen millioner og med de beste fra fjorårs-stallen uten kontrakt ser det virkelig tungt ut. Klarer Sandefjord og Bugge dette, vil det være en større prestasjon enn hva vi opplevde av Ranheim etter deres overraskende opprykk.
Troppsituasjon
Det ser rett og slett elendig ut. Troppen ser tynn ut og per dags dato mangler flere av fjorårets nøkkelspillere, og ingen nye er kommet inn. Laget må han inn 6-8 Eliteserie-spillere for at dette skal kunne gå. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at Sandefjord må basere seg på lån av spillere som ikke får spilletid i andre eliteserieklubber.
Trenersituasjon
Også den har vært omdiskutert etter sesongen. Det går an å stille spørsmål rundt den interne kommunikasjonen i Sandefjord. Under og etter sesongen valgte Marti Cifuentes å gå ut med kraftig skyts mot klubben i media. Noen uker senere besvarte klubbens styreleder dette. Selvsagt i media det også. Men etter alle turer frem og tilbake virker det som den spanske suksesstreneren skal lede SF også i 2020, noe som er hans siste kontraktsår. På banen har han gjort en enorm suksess og Sandefjord har både spilt underholdende og effektivt. Laget rykket direkte opp foran hardt satsende Start og man gjorde det på egne premisser. Det er ikke tvil om at Cifuentes er en svært, svært dyktig trener som har en flott karriere foran seg. Det han derimot driver med ved siden av, må han slutte med og heller vise respekt til den klubb som satset på ham. Cifuentes var tross alt ingen verdens ting før han fikk Sandefjord-jobben. Da trente han AIKs juniorspillere. SF har gitt ham sjansen og det skal han være takknemlig for. Hele denne komiske kommunikasjonsmodellen som Sandefjord og Cifuentes har drevet med på åpen marked virker ikke noe annet enn klønete, komisk og uprofesjonell.
Økonomi
Økonomien er svak. Avtalen med komplett.no som genererte kjærkomne millioner går ut, og klubben må ut på sponsormarkedet og selge stadion-navnet igjen. Det er ikke enkelt i en by som ikke virker å bry seg nevneverdig om at byens fotballklubb spiller i Eliteserien. Interessen er lav og det er ikke enkelt for klubbens markedsteam å hente inn de kronene som trengs for å spille eliteseriefotball. I utgangpunkt burde det finnes nok sponsorkroner i Vestfold, men fotballkulturen virker å savnes i klubben som ble stiftet så sent som i 1998
Keepere
Jacob Storevik begynte på tribunen i fjor, men spilte seg inn i laget og blir med all sannsynlighet førstekeeper kommende sesong. Per dags dato har han ingen avtale, men det virker som at det blir klart når som helst. Bak ham finnes unge Jesper Graulund, født -99. Finske Viitala var dirkete svak, men er på kontrakt, men her mistenker jeg at Sandefjord ønsker å finne en løsning som frigjør keeperen.
Forsvar
Forsvaret er en lagdel som er noenlunde intakt, enn om jeg tror de mister sin største stjerne til Aalesund, Brice Wembangomo. Lars Grorud ser ut å signere en ny avtale og da vil han trolig danne stopperduo med Marius Høybråten. Til venstre vil fjorårets suksessmann Anton Kralj spille. Forsvinner Brice til AaFK vil Vidar Ari Jonsson bekle høyrebacken. I en optimal verden burde naturligvis denne lagdelen ha vært forsterket med en stopper og en back, og kanskje kan Sandefjord-supporterne håpe på et lån utover i oppkjøringen
Midtbane
Enric Vallés har avtale videre og han var solid i Obos-ligaen. Med riktig makker ved sin side vil han også kunne gjøre en jobb i Eliteserien. Hans makker fra Obos, Tito, har ikke avtale videre. Også i denne lagdelen må Sandefjord ha inn flere spillere for å stille slagkraftig i Eliteserien.
Angrep
Obos-kongen Pontus Engblom har ikke skrevet under ny avtale, og det har ei heller hans angrepskollega ”Rufo” gjort. Ofkirs avtale har også gått ut, og veteranene Eirik Mjelde og Håvard Storbæk har lagt opp. Per nå står man igjen med unge Gibson, og hvordan Sandefjord skal løse sine offensive floker skjønner jeg ikke. Kanskje må Cifuentes til Spania igjen for å få tak i dugelige angrepssigneringer, eller så må man se hva som blir til overs i de andre eliteserieklubbene.
Realistiske signeringer
Erik Botheim kan være et godt alternativ for Sandefjord. Unggutten skrev nettopp på en ny avtale med RBK, men jeg tror ikke han vil spille seg inn i elleveren. Han trenger tillit og spilletid, det får han i Sandefjord. Et utlån kan være smart for begge parter.
Andre Sødlund var god i Sandefjord, men har vært iskald i Odd. Han har fått beskjed om å se seg om etter ny klubb. Hvis ikke bruddet med Sandefjord var for vondt, bør det være et godt alternativ.
Bilal Njie. Sødlunds lagkamerat har også fått beskjed om å finne seg ny klubb for å få spilletid. Sandefjord kan tilby det.
Martin Rønning Ovenstad har slitt med å spille regelmessig de siste sesongene. I Sandefjord vil han få gjøre det og hans karriere trenger tillit.
Lars Sætra blir ikke med videre i Godset. Kanskje kan en flytt til Vestfold være riktig medisin for den robuste stopperen.
Henning Hauger får ikke ny avtale med Godset, men ønsker å spille fotball videre. Hans erfaring hadde vært optimal for Cifuentes. Bør være nr.1 på Sandefjords liste.
Prognose 2020
Per nå ser det beksvart ut og det må til et lignende mirakel til som da Jesus mettet flere tusen mennesker med to fisk og fem brød for at Sandefjord skal få dette regnstykket til å gå sammen.

Nøkkelpersonen, målpoeng-savnet og press

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03