Det er mars og denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Vålerenga. Her er hans status på klubben per 1. mars. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 6:
RBK har seriens klart beste keeper og kanskje også Eliteseriens aller beste spiller. André Hansen var som en levende vegg ved et flertall tilfeller foregående sesong. Arild Østbo fungerer som backup til Hansen, og har gjort det bra når han fått muligheten.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Forsvar 5:
Tore Reginiussen og Even Hovland er et stopperpar på høyt nasjonalt nivå, men når de kommer ut i Europa, blir de avslørt. Gustav Valsvik er hentet inn, men det vil overraske meg stort om han fungerer som noe annet enn backup til nevnte stopperduo. Hedenstad var ujevn i fjor og forsvarets svakeste ledd. Her har Yann-Erik de Lanlay blitt testet i treningskampene, men han ønsker selv å spille høyere i banen. Per dags dato er høyrebackplassen meget åpen. Kommer det inn en høyreback de siste ukene? Venstreback Birger Meling er en av seriens beste spillere. Samlet sett holder RBKs forsvar god nasjonal klasse, men bør oppgraderes på høyrebacken.
Midtbane - 5:
Mike Jensen hadde en litt svakere sesong i fjor og må løfte seg igjen. Anders Konradsen var en del skadd, og presterte ujevnt. Anders Trondsen har slitt med å finne seg til rette i Trondheim. Denne forsesongen har han også slitt med skader, og det er usikkert om han kommer i form til seriestarten. Gjermund Åsen er hentet som et friskt alternativ på indreløperplass, og vil gjøre at denne lagdelen får ytterligere kreativitet. Marius Lundemo og Djordje Denic er ikke helt på nivå med den nevnte kvartetten. Midtbanen er i utgangspunktet god nok, men flere av spillerne kommer fra en litt svakere fjorårssesong, og må opp på toppnivå igjen. Skal RBK kjempe ute i Europa bør det inn en midtbanespiller til av klasse.
Angrep - 4:
I utgangspunktet skal dette være en sterk lagdel for RBK. En haug av kreative sjeler på kantene med et høyt høyeste nivå. Problemet er at flere av dem er skadeutsatte og får ikke den nødvendige kontinuiteten i sitt spill. Nicklas Bendtner har hatt en turbulent oppkjøring etter voldsdommen, og med all sannsynlighet starter Alexander Søderlund i serieåpningen. Søderlund, med en svak sesong i fjor, passer optimalt i Hornelands stil. Spørsmålet er hvordan toppnivået hans er per dags dato. Kvalitetsmessig er Bendtner klart bedre, men han er ingen press-spiller og passer egentlig ikke inn i årets utgave av RBK. Det blir spennende å se hvor lenge Nicklas Bendtner gidder å være backup. Jeg mistenker at Horneland får sin første utfordring som leder her. Erik Botheim har mange ventet på skal slå igjennom, men jeg tror trønderne får fortsette å vente. Han er ikke i nærheten av nevnte duo.
Saken fortsetter under video:
Antatt lagoppstilling (4-3-3):
André Hansen
Yann-Erik de Lanlay - Tore Reginiussen - Even Hovland - Birger Meling
Mike Jensen - Anders Konradsen - Gjermund Åsen
David Akintola - Alexander Søderlund - Pål André Helland
Treneren - 5:
Eirik Horneland: Taktisk er han av absolutt toppklasse. Han har i tillegg ryggrad til å bære presset i Trondheim. Det er to spørsmål rundt Horneland. Det ene er om han klarer å underholde. Nå er det ikke lengre nok med stram struktur og en rak enkel angrepsfotball. Hjemme på Lerkendal må også RBK vinne med stil. Det andre store spørsmålet er om han er god nok til å rekruttere nye spillere. RBK har hentet greit, men i ærlighetenes navn er det vel ingen spillere som hever klubben med tanke på målsetningen om spill i Europa. På overgangsfronten er også Horneland konservativ, han ønsker spillere han kjenner til fra tidligere. Problemet er at disse er ikke gode nok til å heve RBK ytterligere.
Nøkkelspilleren:
André Hansen: Keeperen sto som en vegg i fjor og reddet RBK i mange kamper. Laget er ikke nevneverdig forsterket denne sesongen og skal RBK gjenta fjorårets seriegull, må Hansen fortsette å levere på høyt nivå.
Årets gjennombrudd:
RBK består stort sett av etablerte spillere, der de fleste allerede har slått igjennom. Her klarer jeg ikke finne noen som kan få sitt gjennombrudd denne sesongen. De unge utenlandske spillerne, tror jeg ikke vil være i nærheten.
  • Se alt fra Eliteserien på Eurosport Player:
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Salgsobjektet:
Birger Meling: Han har utviklet seg til landets beste venstreback og er fast på landslaget. Med suksess i vårens landskamper blir Meling solgt for en pen slump penger i sommervinduet.
Undervurdert:
Profilerte RBK har ingen spillere som undervurderte.
Ønskespilleren:
Kristoffer Zachariassen: RBK trenger en midtbanespiller av absolutt toppklasse for å kunne ta ytterligere et steg. I Zacharissen ville man fått et sikkert kort. En spiller man vet leverer på et topp nasjonalt nivå. Han er verdt de millionene Sarpsborg 08 krever. I tillegg er han som støpt for Eirik Hornelands spillestil.
X-faktoren:
Det er en haug av X-faktorer i RBK, men den aller største står lengst bak. RBK har en matchvinner i André Hansen som ingen av de andre lagene i Eliteserien er i nærheten av.
Overgangsvinduet:
Det er noen uker igjen til vinduet stenges og jeg blir overrasket hvis vi ikke får se noen nye spillere inn dørene på Lerkendal. Til nå har RBK hentet helt greit. Gjermund Åsen, Gustav Valsvik og David Akintola holder nivået i Eliteserien, men det er ikke spillere som hever RBK i Europa. De har også fått rensket litt i stallen og det er vel kun Issam Jebali av dem som hadde en form for påvirkning på laget. Når Bjørnebye ansatte Hallvar Thoresen foran 2016-sesongen skulle det settes en ny standard for speiding i Norge. Den venter vi fortsatt på. De siste årene har, i ærlighetens navn, vært en eneste stor lapskaus. RBK må rekruttere bedre med sine ressurser, hvis de skal ha et håp om å kjempe om Champions Leagues gruppespill.
Sesongen:
RBK har sett bedre og bedre ut under oppkjøringen og man begynner se klare konturer av et Eirik Horneland-lag. Press-spillet har tatt seg opp og det er ikke tvil om at vi kommer til å få se et mer aggressivt og løpssterkt RBK denne sesongen. Det ser veldig ut som et ”two horse race” mellom RBK og Molde. Disse spillerstallene skiller seg kraftig ut fra resten av lagene, og det er et klasseskille i Eliteserien.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03