Det er mars og denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Vålerenga. Her er hans status på klubben per 1. mars.
Keeper - 3:
Adam Larsen Kwarasey kommer fra en svak sesong, og det er en god del spørsmålstegn rundt ham foran denne. Forrige sesong var han svak i feltet og han ga ingen trygghet til forsvaret. Kristoffer Klaesson er fortsatt ikke helt klar for å utfordre Kwarasey. Han er riktignok et råskinn, men fortsatt meget uerfaren på dette nivået.

Forsvar - 3:
Felipe Carvalho og Amin Nouri er leid ut til uruguayanske Nacional og belgiske KV Oostende. Inn har Johan Lædre Bjørdal kommet, og mye tyder på at den tidligere mexicanske landslagsmannen Efraín Juárez også kommer inn. Vålerenga har byttet ut tempo og individuell kraft med taktisk dyktighet, men samtidig får Vålerenga to nye forsvarsspillere med tempoproblemer, og som er klart svakere en mot en. Deila vil slite med å stå høyt i banen med det nykomponerte forsvaret. Venstrebacken Sam Adegkugbe hadde en skuffende sesong i fjor og må heve seg. Markus Nakkim er tilbake etter utlån til Viking og vil være backup sammen med Ivan Näsberg. Det er en del spørsmålstegn rundt det nykomponerte forsvaret og Tollås Nation får et stort ansvar også denne sesongen.

Midtbane -4:
Mohammed Abu viste klasse da han kom tilbake i fjor sommer og var kanskje seriens beste spiller. Med en hel oppkjøring vil ghaneseren være enda bedre rustet nå. Spørsmålet er hvem han får ved sin side. Det står mellom Magnus Lekven, Erik Israelsson og Felix Horn Myhre. Jeg tror Deila velger erfaring her, men det hadde vært spennende å se hva Felix Horn Myhre hadde kunnet utrette. Uansett valg vil Abu få mye å bære på sine skuldre denne sesongen.

Angrep – 4:
Med Deyver Vega, Herolind Shala og Matthías Vilhjálmsson inn kan det nesten bli en helt ny angrepsrekke. Masse individuell kreativitet i det fremste leddet, men det er mange spillere som ønsker å ha ballen i beina og jeg er redd for at det kan bli omstendig til tider. Flere av de offensive brikkene er også ujevne i prestasjonene. Toppnivået er meget høyt, men spørsmålet er om de leverer nok over 30 kamper. De har heller ikke noen typisk bakromsspiller i det fremste leddet. Matti Vilhjálmsson, som skal erstatte Sam Johnson, er en helt annen spillertype. Matti vil bidra mer i spillet ute på banen, men laget mister bakromskraft. På sitt beste er denne lagdelen spennende, men den er meget ujevn.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
  • Se Vålerenga - Bodø/Glimt klokken 14.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Saken fortsetter under:
Antatt lagoppstilling (4-2-3-1):
Adam Larsen Kwarasey
Efraín Juárez - Jonatan Tollås Nation, Johan Lædre Bjørdal - Sam Adekugbe.
Mohammed Abu - Magnus Lekven
Herolind.Shala – Bård Finne – Chidera Ejuke
Mathias Vilhjalmsson
Treneren - 3:
Ronny Deila gjorde en enorm jobb i Godset, noe som gjorde at han fikk sjansen i Celtic. Til tross for at han vant ligaen, klarte han aldri å bli helt tatt inn i varmen av klubbens supportere. Han kom til Vålerenga som en frelser, men fotball er ferskvare, og han har ikke klart å innfri til dags dato. Ronny har slitt med å få til både en defensiv og en offensiv struktur i Vålerenga. Denne sesongen er helt avgjørende med tanke på hans videre skjebne i klubben, men han har ikke gjort det enkelt for seg. Nok en sesong med mange utskiftninger i spillerstallen. Ronny Deila er Eliteseriens mest pressede trener.
Nøkkelspilleren:
Mohammed Abu: Laget med og uten ham er to vidt forskjellige lag. Han er navet i Vålerenga og må holde seg skadefri hvis Enga skal ha noe som helst med toppen å gjøre.
Årets gjennombrudd:
Felix Horn Myhre: En midtbanespiller som har det aller meste for å bli en ordentlig god. Bra forståelse, herlig nærteknikk og han begynner også å få en fin fysikk. Med tillit over tid kan jeg nesten garantere at han vil få et gjennombrudd. Han viste fine takter utover høsten i fjor. Problemet er at jeg ikke tror han får tillit, men at valget faller på rutinerte Lekven ved siden av Abu. Satses ikke Myhre på, er det en fallitterklæring til eget akademi. Vil spille U-20 VM til sommeren.
  • Se Vålerenga - Bodø/Glimt klokken 14.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne? Saken fortsetter under:
Salgsobjektet:
Chidera Ejuke: Himmel eller helvete. Toppnivået er det ingen som kan si noe på. På sitt aller beste kan han oppholde et helt forsvar alene. Svært god en mot en. Dessverre er han meget ujevn, men kommer han inn i flyten, kan det være neste eksport fra Vålerenga.
Undervurdert:
Jonathan Tollås Nation: En spiller jeg ikke synes får den anerkjennelsen han fortjener. En leder i de bakre rekker som binder et strukturelt svakt forsvar sammen. Stødig og gjør sjelden en svak kamp.
Ønskespilleren:
Tobias Salquist - LSK: Egentlig fins ikke den stopperen som Vålerenga trenger i Eliteserien. Den som er nærmest er Salquist, som har større fart enn folk tror og har egenskaper som gjør at han klarer seg en mot en. En slik stopper hadde vært gull verdt for Oslo-klubben. Med Salquist på laget kunne Enga stått enda høyere, og utnyttet press-spillet til de kvikke offensive spillerne.
Saken fortsetter under:
X-faktoren:
Vålerengas lettbente driblefanter, Vega, Ejuke, Shala og Finne, vil være nærmest umulige å forsvare seg mot - når de har dagen.
Overgangsvinduet:
Vålerenga utropte seg selv til en av overgangsvinnerne i fjor sommer. Blant annet for at de forlenget med flere spillere, og for at de var på vei til å skape den kontinuiteten som var viktig for å lykkes. De gikk også tidlig ut i januar og uttalte at kontinuitet var det aller viktigste i dette vinduet. Et par uker etter den uttalelsen forsvant Sam Johnson, Amin Nouri og Felipe Carvalho ut portene på Valle, og laget var tilbake på rute en. Disse tre var bankers hos Deila i fjor. Inn har flere spillere kommet. Herolind Shala viste i Start at han har tatt noen steg siden han sist var i Eliteserien. Matthías Vilhjálmsson er solid og vil gjøre jobben. Deyver Vega er det litt Ejuke over: Høyt toppnivå, men svært ujevn. Efraín Juárez er meget erfaren høyreback, men han kommer fra en meget svak sesong i Whitecaps, og karrieren har pekt nedover de siste årene. Odin Thiago Holm kan vise seg å bli vinterens beste forsterkning for Vålerenga. Han er et av landets aller største talenter.
Sesongen:
I mine øyne ser Vålerenga fortsatt ut som en middelhavsfarer i norsk fotball, noe som er meget trist. Eliteserien og norsk fotball trenger et lag fra hovedstaden helt i toppen. Se bare på Allsvenskan, hvor mye det betyr at AIK, Djurgården og Hammarby kjemper høyt oppe. Nok en sesong med mange utskiftninger og lite kontinuitet. Samtidig tror jeg ikke at kvaliteten i spillerstallen er god nok for å kjempe om medaljer. Mysteriet Vålerenga fortsetter også i 2019.
  • Se Vålerenga - Bodø/Glimt klokken 14.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03