Den gang var det Fredrikstad FK som gjorde skam på norsk fotball. Nå er det IK Start som skjemmer seg ut. Alle vet hvor FFK befinner seg i dag. Vi går tilbake til 6.juli 2017, da Christopher Langeland holdt et innlegg på et ekstraordinært styremøte hos Start. Han holdt det på vegne av Start En Drøm AS, som noen uker tidligere hadde lagt frem en samarbeidsavtale med IK Start, med en varighet på 10 år. Han sa blant annet følgende:
"Mest av alt ønsker vi en virksomhet som er bygd på sterke verdier. Det er visjonen og kulturen som holder virksomheten samlet. Vi skal engasjere omverdenen. Våre seire skal bety mer enn tre poeng. Vi i Start En Drøm AS ønsker å legge forholdene til rette for en offensiv og ambisiøs, men samtidig fornuftig og bærekraftig satsing i årene fremover. Det er slik vi alltid har gjort det i våre virksomheter. Langsiktighet. Næring foran tæring. Nøkternhet bak ambisjoner."
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Les også: Advokaten: – Rekdal leder laget mot AaFK
Jeg tror ikke han i sin villeste fantasi kunne drømme om hvordan tilstanden skulle være i klubben i underkant av to år senere. Næring foran tæring, nøkternhet og sterke verdier er kanskje det aller siste ordene vi forbinder Start med i dag.
Tor-Kristian Karlsen var de nye investorenes mann. Han skulle ta Start til nye høyder da han ble ansatt i begynnelsen av august samme år. 20 måneder senere har han vært med på å sparke tre trenere. Han kan umulig sitte med en god følelse dagen før seriestarten.
Sett denne?
Start har i samme periode brukt vanvittig med penger, det har nærmest vært fri flyt av kapital. Det har blitt betalt høye overgangssummer og dyre lønninger på noen høyst middelmådige spillere. Langsiktig tankegang og fornuftig satsing er bare noen av de tomme ordene som ble uttalt da Langeland predikerte Start En Drøm AS-verdier noen måneder tidligere.
Les også: Rekdal får ikke lede Start
Den siste i rekken av skandaler og kanskje den aller største er suspensjonsvedtaket mot lagets hovedtrener, Kjetil Rekdal. At man isolert sett ønsker å kvitte seg med Rekdal, er ikke det mest spesielle i dette tilfellet, men håndteringen av den. For en klubb, der omdømmet er fullstendig skakkjørt, kunne man ikke løst situasjonen på en mer klønete måte enn dette. Tidligere nestor og TV 2-veteran Davy Wathne uttalte seg veldig presist på Twitter:
”Hvis du ansetter Kjetil Rekdal, vet du selvfølgelig eksakt hva du får. Å komme dragende med klageskriv til ledelsen fordi det viser seg at «i» faktisk er «i», virker ikke veldig imponerende”.
Fikk du med deg dette?
Samtlige i IK Start visste eller burde visst at da de henter Kjetil Rekdal får de ikke en helt vanlig A4 trener. Visste de ikke det, er tilstanden og kunnskapen i Start på et bunnivå.
De får ikke en trener som planlegger øktene minutiøst. De får ikke en mann som skriftlig dokumenterer hvert steg han tar. De får først og fremst en matchcoach som er ekspert på å ta ut maksimum av sine spillere i kampsituasjon. Treningsarbeidet og planleggingen har som oftest hans assistent stor innflytelse på. Der har han tidligere hatt meget dyktige Morten Tandberg. En mann som visste Rekdals svakheter og komplementerte dem på en utmerket måte.
Så på en måte har Rekdal litt seg selv å skylde. Etter at Tandberg forsvant ut portene på Sør Arena, ble det istedenfor et lokalt støtteapparat ved siden av ham. De ble helt enkelt alle mot ”I”, og en av hovedgrunnene til hans fall. Det er ingen krav på advarsler før oppsigelse i arbeidsmiljøloven.
Men for å si opp en person kreves det at enkelte forhold er så grove at det ikke er nødvendig å gå veien om advarsler, eksempler på dette kan være ordrenekt, underslag, tyveri og lignende. Uten at jeg sitter på den absolutte fasiten, handler dette ikke om denne typen grove overtramp, men isteden om en spillergruppe som er svært misfornøyde med sin sjef. Et støtteapparat som er sjokkert over hans arbeidsmåter og en sportssjef som i bunn og grunn ønsker masse dokumentasjon fra sin underordnede. De har ment at Rekdal har vært så ufokusert at han ikke var mannen som var den riktige til å lede klubben tilbake til Eliteserien.
Å opprette personalsak på det grunnlaget, og frita han fra hans arbeidsoppgaver uten å komme med noen form for advarsler tidligere, er i beste fall naivt, og vi har en skittentøysvask i vente som ingen kommer godt ut av.
Inspirert av italiensk legende:
IK Start kunne håndtert dette på en mye enklere måte. Med styrtrike eiere som har pøst ut penger tidligere, burde de selvsagt ha løst Rekdal fra kontrakten med en enkel begrunnelse, at han ikke var riktig skipper på skuta. Rekdal kunne selvsagt vært uenig i det, men han hadde ikke hatt noe annet valg enn å ta sluttpakken og tre til side. Start hadde spart seg før mye negativ oppmerksomhet og Rekdal hadde kunnet gå videre. Nå blir det en sak med to store tapere. En trener som får en stygg ripe i lakken som vil påvirke ham med tanke om senere treneroppdrag, og en klubb som allerede har gjort seg til latter i Fotball-Norge.
Det er ingen tvil om at IK Start er på vei til å bli en av tidenes fiasko i norsk fotball, og eierne har ikke noe annet valg enn å trykke på svenskeknappen og rykke tilbake til start.
Det må de gjøre før det er for sent, og dette prosjektet er fullstendig dødt. Disse unge eierne er meget smarte og har tjent seg styrtrike på business. Men å styre business er en ting, å styre en fotballklubb er en annen. De har en mann i sin vennekrets, med et meget smart fotballhode, og som har fått IK Start inn med i morsmelka, Jesper Mathisen.
De må benytte seg av hans kunnskap når de skal prøve å gjenoppbygge IK Start, nok en gang. Men akkurat nå må de bare gjøre som den tidligere Start-treneren Mons Ivar Mjelde gjorde, og legge seg lang paddeflate.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03