Denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Tromsø. Her er hans status på klubben. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 4:
Solid keeperpar og to keepere som puster hverandre i nakken. Unge og storvokste Jacob Karlstrøm fikk føle på Eliteserie-spill i fjor og er klar for å utfordre Gudmund Taksdal Kongshavn denne sesongen. Jeg tror dog det er erfarne Kongshavn som starter sesongen.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
  • Se Vålerenga - Tromsø fredag klokken 16.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Forsvar - 3:
Har mistet Magnar Ødegaard, men forsterket med Juha Pirinen. Artem Sokol ble hentet inn for å dekke opp for Jostein Gundersen, som er ute med skade hele våren. Kaptein Simen Wangberg er leder for denne lagdelen. Anders Jenssen har kommet fra Tromsdalen og kniper trolig en startplass. Denne lagdelen ser helt ok ut.
Midtbane -4:
Her fins det både erfaring i Gamst Pedersen og talent i Onni Valakari. I tillegg har man poteten Kent-Are Antonsen som er uhyre viktig for dette laget. Kantene vil trolig bekles av Robert Taylor og Lasse Nielsen med unge Marcus Pedersen som backup. En litt småspennende midtbane som kanskje hadde trengt ytterligere en streng å spille på. En kraftfull ballvinner sentralt hadde ikke vært å forakte.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Angrep – 4:
Runar Espejord er en av spissene i Eliteserien med det aller største potensialet. God i relasjonsspillet ute på banen og er et våpen i boksen med sin fysikk. Godt venstrebein. En skadefri Espejord er god for en del mål. Ved sin side får han troligvis Mikael Norø Ingebrigtsen. Han kom tilbake til Tromsø i fjor høst etter et mislykket opphold i IFK Göteborg. Han ble bedre og bedre utover høsten og har tatt ytterligere steg i vinter. Borte bra, men hjemme best, virker det som. Bak dem håper TIL at Bryan Rojas fra Costa Rica skal akklimatisere seg raskt.
Trolig lagoppstilling (3-4-1-2):
G. Kongshavn
A. Jenssen –S. Wangberg – J. Pirinen
R. Taylor –K.A. Antonsen –O. Valakari- L. Nilsen
D. Berntsen
R. Espejord – M.N. Ingebrigtsen
Treneren - 4:
Simo Valakari implementerte en helt ny spillestil da han kom til Tromsø. Den har vært vellykket, men etter hvert begynte motstanderne å løse den bedre og bedre, og da savner jeg plan B av Valakari. Det skal bli meget spennende å se om Valakari kan variere mer denne sesongen.
Nøkkelspilleren:
Runar Espejord: TIL var to lag med og uten Espejord i fjor. Han blir viktig i år også. Med ham har man et oppspillspunkt, noe som er viktig for TIL. Uten Espejord, mangler man også sluttprodukt. Det store spørsmålet er om han rekker å bli klar til seriestart. Han har hatt et langt skadeopphold og er per dags dato i for dårlig fysisk forfatning.
  • Se Vålerenga - Tromsø fredag klokken 16.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Gjennombruddet:
Marcus Pedersen: 2000-gutten har hatt en enorm utvikling i vinter og er i aller høyeste grad med og kjemper om høyre vingback posisjon. Unggutten har bra tempo, funksjonelle ferdigheter og en god innleggsfot. Valakari har også vist at han er ikke redd for å slippe frem yngre gutter.
Salgsobjektet:
Onni Valakari: Den unge finnen har allerede vært i søkelyset til andre klubber denne vinteren. Senest var det Slovan Bratislava som forhørte seg om Valakari. Han har til tross for sin unge alder en velutviklet spilleforståelse. Gode ferdigheter og et godt venstrebein. Stor motor og flytter seg mye. Han har også bra størrelse, og når han får utviklet fysikken ytterligere, vil han få nok en streng å spille på.
Undervurdert:
Kent Are Antonsen: TILs potet, har spilt på det meste av plasser på banen. Har etterhvert blitt uvurderlig for laget, og når Valakari flyttet ham inn sentralt, var det som den siste brikken falt på plass. Antonsen har vært strålende i sin nye posisjon. Herlig motor og stor forflytningsevne. Gode ferdigheter, som passer godt inn i trenerens krevende spillestil.
Ønskespilleren:
Daniel Pedersen - LSK: Litt vanskelig å sette fingeren på hvor TIL mest trenger spillere. De har en relativt jevnt besatt tropp, uten de store stjernene. Men skal jeg velge en posisjon så blir det en stabilisator på midten. Da fins det få bedre alternativer enn Daniel Pedersen i Eliteserien.
  • Se Vålerenga - Tromsø fredag klokken 16.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
X-faktoren:
Runar Espejord: Leser man denne analysen så er det mye som står og faller med Espejord. Dessverre tror jeg at dette er tilfelle for TIL. Espejord er livsviktig både i den oppbyggende fasen, men også i den offensive boksen. En frisk Espejord i fysisk form er et av de aller heteste salgsobjektene i norsk Eliteserie.
Overgangsvinduet:
Et vindu som forventet av TIL. Ingen store bomber og det er vel kanskje ikke å forvente av en klubb med en stadig haltende økonomi. Gjermund Åsen er naturligvis et gigantisk tap for «Gutan». Hedersmannen Tom Høgli har også avsluttet en flott karriere, men han blir nok mer savnet utenfor enn på banen. Høgli hadde ikke noen spesiell påvirkning på TIL i fjor. Klubben har hentet inn tre mann til den bakre treeren. Juha Pirinen er hentet fra finsk fotball og har sett spennende ut i vinterens oppkjøring. Anders Jenssen har kommet fra nabo Tromsdalen. Artem Sokol er leid fra russisk fotball. I tillegg har den costaricanske spissen, Bryan Rojas, ankommet, men han vil trolig trenge litt tid.
Sesongen:
Klarte seg med grei margin i fjor, men hadde en fryktelig avslutning på sesongen. TILs litt omstendige og pasningsorienterte spillestil fikk lide litt av at man savnet et oppspillspunkt høyt i banen. Grunnen til det var at Runar Espejord forsvant ut med skade på høsten. TIL har sett ok ut i vinterens treningskamper. Valakari har ansvaret for en relativt ung tropp, noe jeg også tror er avgjørende for finnen. Det er lettere å få utviklet og implementert sine idéer da. Normalt bør denne stallen ha blitt ett år bedre, men jeg tror man er fryktelig avhengig av å få Runar Espejord i form. Uten ham mangler dette laget sluttprodukt.
  • Se Vålerenga - Tromsø fredag klokken 16.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03